mgp77 08.03.06, 18:21 Chcialabym sie Was zapytac w czym przywieźliście dziecko ze szpitala - w foteliku samochodowym czy w gondoli. Bylam ostatnio w szpitalu i widzialam rozne warianty. Dzieki za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorbetta Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 18:38 W foteliku. Na rękach to niebezpieczne przy tfu tfu ewentualnej kolizji. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 18:46 na rekach.Moj ojciec, ktory po nas przyjechal stwierdzil, ze Mateusz jest za maly na fotelik i go nie przypial.Nie mialam sily sie z nim klocic. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 18:50 w foteliku. nie wsiadlabym do samochodu z dzieckiem gdyby mi ktos kazal je na rekach trzymac. ale slyszalam, ze te mamy, ktore nie maja wlasnego auta i ktos je z rodziny czy przyjaciol przywozi, to wioza w gondoli, bo fotelika na jeden raz nie kupuja - nie maja na to zwyczajnie kasy. w koncu gondole tez mozna bezpiecznie przypiac. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniasek Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:24 młoda miała juz kupiony fotelik i w nim jechała Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:29 scarletta84 napisała: > w koncu gondole > tez mozna bezpiecznie przypiac. Ciekawe jak... O specjalnych gondolkach, które można zapiąć w pasach to słyszałam, ale o tym, że taką zwykłą gondolkę od wózka można wraz z dzieckiem BEZPIECZNIE przypiąć to 1-sze słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś
magdasek76 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:42 Takie specjalne gondolki do samochodu ma na przykład firma Bebe Confort. Przypina sie gondole pasami (sa specjalne mocowania) a w srodku jest tez pas dla dzidziusia. Zwykla gondola nie jest przystosowana do przewozu dzieci w samochodzie. Ja mam ten wozek ale i tak przywiozlam w foteliku bo bylo wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 23:57 chociazby deltim produkuje takie specjalne stelaze do gondolek by je umieszczac w samochodach. kosztuja moze z 60 zl i mozna dopiac dowolna gondolke mimo ze w teorii to do modelu wozka deltim focus. pisze ze w teorii bo mam takowy stelaz na wszelki wypadek i mozna go uzyc nie tylko do mojej gondolki. zatem mozna bezpiecznie przypiac kazda gondolke. wystarczy chciec i dokupic sobie jeden maly element montazowy skoro wozek takowego nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniac Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:36 Myślę,że to zależy też od pory roku i posiadania odpowiedniego stroju dla dzidziusia. My Karola wieźliśmy w gondolce-była późna jesień i nie mielismy kombinezonku na jego rozmiar. Opatulilismy Bobaska w ciepły kocyk i do gondoli. Nie radziłabym wieźć Maluszka na rękach-tu chodzi o bezpieczeństwo, a właściwie o ŻYCIE!Twojego Dzidziusia!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_style Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:52 w foteliku (czy mamy, które wiozą na rękach, dobrze się czują? to jest niezgodne z prawem i niebezpieczne: rozumiem, że robią to z troski o dziecko, bo chcą cały czas mieć przy sobie, ale więcej wyobraźni też by się przydało). Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 19:53 my przywiezlismy malego na rekach opatulonego w koc Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 20:33 Kilka starszych linków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=8843477&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=5328887&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=5326496&v=2&s=0 Ten osttatni najsmutniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
mgp77 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 20:38 Dzieki za wypowiedzi. Decyzja zapadla i zabieramy naszego Malucha ze szpitala w foteliku samochodowym. Najbezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sylka75 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 20:34 Tak, zgadzam sie: dziewczyny, ktore wioza na rekach noworodka do domu sa chyba w szoku poporodowym! Przeciez wystarczy drobna stluczka, czy nawet gwaltowniejsze hamowanie i... Nawet sobie nie chce tego wyobrazac!!! Dla noworodka szarpniecie glowka moze byc zabojcze! Oczywiscie, ze trzeba w foteliku, albo w specjalnej gondoli od wozka, ktora jest do tego przystosowana. My wiezlismy w foteliku. Jesli nie macie wlasnego samochodu i nie kupiliscie fotelika to chociaz pozyczcie od kogos. Wiem, ze niektore taksowki sa wyposazone w foteliki dla dzieci, tylko nie wiem, czy w takie dla noworodka tez, czy tylko takie dla siedzacego dziecka... Trzeba by zapytac w centrali firmy taksowkowej, gdzie sie zamawia. Odpowiedz Link Zgłoś
moniquev Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 21:32 w gondolce zal mi bylo stasia pchac do tego niewygodnego fotelika... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 22:00 oczywiscie, ze najbezpieczniej jest w foteliku ale nie ma co dramatyzowac i krzyczec.Zadna z nas nie zostala przywieziona ze szpitala do domu w foteliku.Wypadki sie zdarzaly, zdarzaja i beda zdarzac.Bogu dziekowac, ze ten jeden raz nic sie nie stalo i nie kusic losu nastepnymi przejazdzkami bez fotelika. Moj syn tylko ten jeden raz jechal u ojca na rekach, z tylu za siedzeniem kierowcy, moj ojciec jechal 40km/h.Oczywiscie, mogl w nas walnac rozpedzony tir z boku ale wtedy nawet fotelik by nie pomogl. Nie namawiam nikogo do wozenia dziecka bez fotelika, wprost przeciwnie-sama bylam wsciekla, ze nie zabrali naszego z domu.Ale stalo sie i pojechalismy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 22:48 Nie musiałby w Was walić żaden tir - wystarczyłoby, że ten z przodu gwałtownie by przyhamował, o co przy dzisiejszym ruchu nietrudno. To nie jest dramatyzowanie: jak nas wożono, ruch samochodowy był wielokrotnie mniejszy i szanse na kraksę też. Mam nadzieję, że nigdy nie doczekamy tu postu zrozpaczonej matki, która "tylko ten jeden raz wiozła" i nie dowiozła. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 23:00 Najważniejsze, ze nic się nie stało. Mój mąż i ja mieliśmy wypadek podczas śnieżycy, przy prędkości 15 km/g. Ktoś w nas wjechał z tyłu. Jechał może 40 k/h. Mąż poważnie uszkodził kręgosłup, mimo smiesznej prędkości. Tak więc uwaga, nie wozimy dzieci bez fotelików/gondolek, dokładnie przypinamy i nie zapominamy, że ruch samochodowy odbywa się również za nami, więc od czasu do czasu spoglądamy w lusterko. Szerokiej drogi i bezpiecznych powrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 21:54 W gondoli Bebe Confort Windoo. Jest atestowana do przewozu niemowląt. W naszym przypadku było to najlepsze rozwiązanie, bo w foteliku nie można przewozić dzieci, których waga nie mieści się w siatce centylowej. Nasze 2100 musiało więc jechać w gondolce. Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: powrót ze szpitala 08.03.06, 22:51 jesli samochodem to tylko w foteliku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: w foteliku 09.03.06, 00:02 W nosidełku-foteliku bajreanckim regulowanym Potem zamontowałam na wózek i hej na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: w foteliku 09.03.06, 00:08 Lepiej wcześniej przećwiczyć manewr wpinania fotelika do samochodu.Myśmy opanowali do perfekcji Ale rodzice którym odstprzedałąm sprzęt dzwonili do mnie ze szpitalnego parkingu prosząc o instrukcję jak fotelik wpiąć.Dodam że był luty a matka trzymała na rękach dziecko w oczekiwaniu na wpięcie nosidełka przez ojca.Nie będę tego komentowała.. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: powrót ze szpitala 09.03.06, 08:38 ja akurat na rękach, ale nie jechałam, tylko szłam na piechotę ze szpitala do domu. Widziałam crash testy co dzieje się z dzieckiem trzymanym na rękach mamy w trakcie wypadku. Nawet przy prędkości ok 50 km/h wylatuje jak z katapulty, np. przez przednią szybę. Nie trzeba mieć jakiejś olbrzymiej wyobraźni... Odpowiedz Link Zgłoś