11.03.06, 13:54
napiszcie dziewczyny co robicie jak Maluszek ma kolke?? ja juz nosze zeby
lezala na brzuszku, masuje nozkami, robie masaz rozgrzewajacy mascia
majerankowa, no i daje plantex i duzo picia(tzn. ile wypije), czy macie
jakies swoje sposoby??
Obserwuj wątek
    • lenka_style Re: Kolka 11.03.06, 14:29
      ja daję jej od dwóch dni esputican, włączam suszarkę, mówię do malutkiej i
      śpiewam, noszę ją na rękach i "pionkuję" (ustawiam pionowo), to ostatnie
      najbardziej jej się podoba, ale jest chyba niezbyt zdrowe dla kręgosłupa
      • martyskaa Re: Kolka 11.03.06, 14:37
        ja daje Lefax (do kupienia w Niemczech, około 8 euro), to zawiesina. Odkad
        podaje córka ani razu nie miała kolki. Nic co jest do kupienia w Polsce jej nie
        pomagało
    • katinka Re: Kolka 11.03.06, 14:45
      Polecam Grippe Water do kupienia w aptece. Nam pomógł super.
    • betunia80 Re: Kolka 12.03.06, 09:55
      a od kiedy mozna tego uzywac tej wody, bo moja ma 3 tydzien, to chyba musze
      zaczekac do konca miesiaca
      • katinka Re: Kolka 12.03.06, 10:57
        Po pierwszym miesiącu.
    • marta308 Re: Kolka 12.03.06, 11:09
      Mojemu synkowi nie pomagalo nic,ani gripe water,ani sab simplex czy lefax.Ale
      pezyznaje ze nie dawalam regularnie kropelek,a podobno trzeba.Ja dawalam tylko
      wtedy,gdy plakal bardzo mocno.Radze dawac regularnie np.esputicon.Podobno
      pomaga.Czlowiek uczy sie na bledach.
      • kaszajas Re: Kolka 12.03.06, 11:31
        a ja dawałam sab simplex, rewelacja, u mnie pomagał. zamawiałam u tomka@op.pl
    • agusiak122 Re: Kolka 12.03.06, 15:17
      Mojemu maleńkiemu nic nie pomagało. W końcu pani doktor przepisała robiony na
      zamówienie w aptece proszek z papaweryną. Rozpuszczałam go w swoim mleku pół
      godziny przed kolką ( a zaczynały się regularnie o 19) i podawałam na łyżeczce.
    • gosii5 Re: Kolka 14.03.06, 12:19
      Wiesz chyba nie ma metody.Moja córka miała trzy miesiące i płakała całe dnie i
      czasami noce.Calutkie nie jak to mówią wieczorem po parę godzin,tylko całe
      dnie.Mieszkam sama z mężem i byłam skazana na to sama.Po prostu trzeba to
      przeżyć i nosić na rękach przytulać to pomaga.Jej pomagało bujanie w wózku i
      jak piłam cherbatkę Hippa ułatwiająca trawienie ja piłam bo ona nie chciała.I
      dużo cierpliwości.
      • pampas1 Re: Kolka 14.03.06, 12:33
        Moja córeczka ma kolkę dwa razy dziennie, ale na szczęscie trwa to do pół
        godziny, więc znośnie.
        Ostatnio zauważyłam że pomogło gdy zaczęłam pić herbatkę plantex (karmię
        piersią). Z tym, że u mojej małej kolka ma swoje źródło w gazach w jelitach -
        gdy w końcu puści serię bąków albo nawali kupę (głośno to robi z powodu
        powietrza) to momentalnie się uspokaja i wycisza,i zasypia.

Piję tę herbatkę 3 razy dziennie, ale kosztuje trochę - saszetka ok. 1 złotego.
        I zauważyłam poprawę - córa nie ma już aż takich probleów z kupką, tj. nie
        pręży się i nie płacze zanim ją zrobi. Malutka ma dopiero 3 tygodnie, ale jest
        poprawa.
    • asik_cz Re: Kolka 14.03.06, 13:01
      Czasami to nie musi być kolka, ale bóle brzuszka z powodu nadmiaru laktozy. Nie
      wiem jak karmisz maleństwo - może za często przykładasz do piersi (nie każdy
      płacz jest oznaką głodu). Spróbuj też karmić w osobnym pokoju, w spokoju,
      ograniczyć nadmiar bodźców. Jeśli to jednak rzeczywiście klasyczna kolka to może
      pomóc espumisan (regularnie, codziennie), masaż brzuszka. Powodzenia.
    • magdulka26 Re: Kolka 14.03.06, 13:38
      Gripe Water u nas sie sprawdziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka