Dodaj do ulubionych

Fałdki na nóżkach

26.03.06, 19:23
Słyszałam dzisiaj od jednej kobiety, która akurat była przy zmienianiu
pieluchy mojego bobaska,że jeżeli maluszek ma nie równolegle ułożone fałdki
na nóżkach to coś nie tak z bioderkami!Czy to prawda, czy znowu jakieś
bzdury...Jejku jak usłyszę jakąś głupią paplaninę to zaraz mam
pietra,przyglądam się i widzę w małym same nieprawidłowości. Nadmienię,że
byłam pare tygodni temu na usg i wszystko wyszło ok.Porądało mnie no nie ? smile
Obserwuj wątek
    • soffica Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 20:00
      Wcale Cię nie porąbało.
      Faktycznie, może to być objaw dysplazji bioder
    • kanga_roo Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 21:21
      Rzeczywiście przy problemach z bioderkami fałdki na nóżkach są nierówne. Jeżeli
      jednak lekarz który zbadał dziecko i zrobił usg stwierdził, że wszystko w
      porządku, to nie należy się martwić. A ogólnie, odnośnie małych dzieci, to
      lepiej moim zdaniem konsultować z lekarzami nawet drobiazgi, niż coś zaniedbać.
      Pozdrawiam.
    • martina.15 Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 23:49
      ja tylko widzialam taka plansze w szpitalu o tych faldach- no i rzeczywiscie tak
      moze byc, ale to musi byc wyrazne... jak masz watpliwosci to idz do lekarza, po
      co sie martwic
      • gacusia1 Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 23:50
        Ale mnie nastraszylyscie!!!Jak tylko sie maly obudzi,obejrze go dokladnie!
        • aniam241 Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 23:52
          Moja niunia ma nierowne faldki. Jestesmy po dwoch wizytach u ortopety i jest
          wszystko ok.
        • wika_wika Re: Fałdki na nóżkach 26.03.06, 23:52
          No cóż, może baba ma USG w oczach i widzi to, czego normalne USG nie wyłapało.
          Poradź jej, zeby się ogłaszała w prasie, że gołym okiem widzi wszelkie
          nieprawidłości rozwojowe.
          • iwonagos Re: Fałdki na nóżkach 27.03.06, 10:34
            nam ortopeda w poe prelaksacyjnej powiedział, że nie ma co się patrzeć na fałdki
            • cosmatek Re: Fałdki na nóżkach 27.03.06, 10:41
              Moja malutka tez ma nierówne fałdki i faktycznie miała dysplazję, ale pani
              ortopeda powiedziała, że to wcale nie musi byc ze sobą powiązane. Teraz nie ma
              już dysplazji, a fałdki wcale nie są identyczne na obu nóżkach. Najważniejsze
              jest zawsze badanie kliniczne, a fałdki z czasem moga się wyrównać..
              Jesli lekarz powiedział Ci, że jest ok i na USG wyszło spoko, to nie masz sie
              czym przejmować
    • mazja1 Re: Fałdki na nóżkach 24.04.06, 12:30
      to ja juz nic nie wiem po tych waszych wypowiedziach,\. te fałdki maja
      znaczenie czy nie?
      moja córcia miała robione juz dwa usgi wszystko .. niby jest ok a fałdki są
      nie równe. więc juz sama nie wiem co robić. a do lekarza juz nie pojde z tą
      sprawą bo powiedział , że przesadzam. i to nie jeden mi tak powiedział sad
    • iws Re: Fałdki na nóżkach 24.04.06, 12:37
      kiedyś jak nie było usg to rzeczywiścei fałdki były pierwszym wyznacznikiem, że
      może, m o ż e byż coś nie tak z bioderkami. Teraz w dobie usg trzeba po
      prosru je zrobić w 6-8 tyg a jesli coś jest nawet nieznacznie podejrzane to
      powtórzyć w 6 mies życia dziecka i już! a fałdki całować całować całować póki
      smile)
      • jdylag75 Re: Fałdki na nóżkach 24.04.06, 12:46
        Pytałam lek. rehabilitacji w ostatni czwartek o fałdki, mówiła, że ona ogląda,
        jak widzi, ze nie ma symetrii to kieruje na USG, bo tak na prawdę nie jest w
        stanie stwierdzić obiektywnie, że jest konkretna nieprawidłowość.
        Po prostu jak są wątpliwości trzeba pytać lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka