Dodaj do ulubionych

ssie paluszki

31.03.06, 09:27
Moj 5 miesięczny synek namiętnie ssie paluszki, najczęściej dwa srodkowe ale
generalnie wszystkie. Nie jest to raczej związane z zabkowaniem co
ssugerowalo wiele osób. On po prostu zamiast smoczka ktorego nie cierpi ssie
palce. Niestety robi to prawie cały czas, jedną reką bawi sie grzechotką a
drugą ssie...nawet przy kąpieli paluszki są w buzi. Jakoś go to uspokaja.
Sama nie wiem co robić, czy ciągle wyjmowac - musiałabym non stop przy nim
siedziec, czy pozwolic zeby sobie je ssał? Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • izaw84 Re: ssie paluszki 31.03.06, 10:33
      u mnie Wiki ma juz3miesiace i tez non stop ssie palec lub cala piastke a smoka
      to wypluwa!w przychodni mowili mi ze jak smoka niechce to niedawac i niech ssie
      piastki czy tam palca!
      • agab72 Re: ssie paluszki 31.03.06, 11:35
        Nie pozwalać. Ja tak się staram (mała ma 8.5 mies.) choć oczywiście jest to
        baardzo trudne. Rączka sama wędruje do buźki a jak wstrętna mama nie pozwala to
        jest awantura.
        Mała jest dzieckiem piersiowym i na początku też nie dała się
        oszukać "wciśniętym" do buzi kawałkiem silikonu. Teraz czasm przed snem possie
        smoczka ale zaraz gdy uśnie zabieram jej go.
        Ponoć łatwiej odzwyczaić dziecko od smoczka niż od paluszków czy piąstki w buzi
        (smoczka można zabrać, rączki nie jest tak łatwo się pozbyć ....smile) Poza tym
        smoczki mają budowę anatomiczną (przynajmniej te, których ja używam - bo wiem,
        że nie wszystkie) i nie powodują (a jeśli to w mniejszym stopniu) wad zgryzu.
        • igulinda Re: ssie paluszki 31.03.06, 11:55
          a dlaczego nie pozwalac?? co zlego w ssaniu palca? chyba ze sie boisz ze sobie
          odgryziesmile
          ja bym nie wyjmowala, Stas ssie czasem palce i nie widze w tym nic zlego.
          • shady27 Re: ssie paluszki 31.03.06, 16:19
            hihihi dokladnie mam to samo.....ja sie balam co bedzie jak mlody bedzie chcial smoczka...na szczescie nie chcial wiec po 1 miesiacu (myslalam ze sie przyda) wywalilam 3 nowiutkie smoczki smile
    • shady27 Re: ssie paluszki 31.03.06, 16:17
      kazde dziecko w pewnym okresie zycia ssie palce, wszystko pcha do buzi itd....nie wiem dlaczego mamy namietnie sie denerwuja, to chyba uraz z poprzednich lat kiedy mowilo sie ze ssanie palcow to cos zlego ze zeby itd....a przeciez dzieci juz w bruzchu mamy ssa paluszki....moj ssie, pcha do buzi wszystko ja sie tym nie martwie
    • iws Re: ssie paluszki 31.03.06, 16:21
      to naturalne, że dziecko ssie paluszkismile ja swojej córci pozwalam ( 5mies),
      wyjmuję jej tylko kciuka, bo wydaje mi się, że z kciukiem to byłby potem
      problem z odzwyczajeniem - ale same paluszki - Na Zdrowie! smile
      • tina1234 Re: ssie paluszki 31.03.06, 16:43
        Jak ssie tylko paluszki lub piąstkę to ok, oby nie ssało tylko kciuka, który
        powoduje wadę zgryzu i od którego bardzo ciężko odzwyczaić. Mam znajomą, która
        ma 30 lat i do dziś jak się zdenerwuje to ssie kciuka.
    • julia246 Re: ssie paluszki 01.04.06, 05:06
      Normalka, przejdzie mu.
      Jest po prostu na etapie poznawania swojego ciała, jak zacznie się
      przemieszczać rączki odejdą w zapomnienie, atrakcyjniejsze będą okruszki z
      podłogi, czy np. kapcie tatusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka