Dodaj do ulubionych

ile?jak?w jaki sposób? pomocy

11.04.06, 18:36
------------------------------------------------------------------------------
--
Witam wszystkie mamy maluchów. Przeczytałam naście postów na temat jedzenia
naszych pociech. Dajecie im naprawdę mnóstwo rzeczy ale nic nie piszecie ile
tego jest tzn jeśli kanapeczka to jakiej wielkości jeśli wędlinka to ile
plaster dwa trzy, jeśli jabłuszko to ćwiartka pół całe, jeśli mięsko to ile
do zupki, jeśli marchewka, pietruszka do zupki to ile, jeśli ryż ,makaron,
ziemniak to ile. Moja mała była na słoikach ale chcę jej sama przygotowywać
posiłki. Proszę napiszcie jak to jest. Moja Pati skończy 16 miesięcy 17
kwietnia. dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Justa1211
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: ile?jak?w jaki sposób? pomocy 11.04.06, 18:50
      A co z Twoją intuicją???
    • asia06 Re: ile?jak?w jaki sposób? pomocy 11.04.06, 19:04
      Tyle, ile dziecko zje smile Nie potrafię ci powiedzieć, ile, bo wprawdzie od
      początku daję małej domowe jedzenie, to zawsze zjada tyle, ile zechce. Wykładam
      na talerzyk, a ona je to, co wybierze i tyle, ile zechce. Jak coś zniknie
      szybciej, to dostaje dokładkę. Jak zaczyna się bawić, to znaczy, że koniec
      jedzenia.
    • agastrusia Re: ile?jak?w jaki sposób? pomocy 11.04.06, 19:36
      Ja daje tak na wyczucie: jedna średnia marchewka , średni kartofelek i średnia
      pietruszka. Deserek składa się z jednego jabuszka i banana lub gruszki lub
      wszystkiego po trochu - tak na wyczucie.
      • justa1211 do kasiadove 11.04.06, 22:51
        No cóż z moją intuicją jest wszystko ok. ale chciałam sie zapytać jak inne mamy
        rozkładaja posiłki, a śledząc Twoje wątki to raczej sprawiasz wrażenie też
        osoby, u której jak to nazwałaś z intuicją coś nie tak. I nie to że jestem
        złośliwa ale nie czekam na komentarze w Twoim stylu tylko na wypowiedzi, które
        mi pomogą szczególnie że moja mała należy do dzieci niejedzących i niepijących,
        także łatwo mi nie jest. Pozdr
    • b.bujak Re: ile?jak?w jaki sposób? pomocy 12.04.06, 10:02
      widzisz, na tym polega własne gotowanie, ze za kazdym razem jest inaczej, nie
      sądzę, zeby ktoras z nas tak dokladnie liczyla, mierzyla, warzyla skladniki
      jedzenia; po jakims czasie przygotowywania posilkow bedziesz sama wiedziala,
      czego jest za duzo a czego za malo; a proporcje dobieraj podobne do tych, jak
      gotujesz dla dorosłych; własciwie w tym wieku mozesz juz chyba karmic dziecko
      tym, co je pozostala czesc rodziny; moj syn ma 14 mies i nie gotuje mu juz
      osobnych obiadkow, chyba, ze my mamy na obiad cos smazonego, czy
      ciezkostrawnego; gotuje tylko troche mniej doprawione, my doprawiamy sobie na
      talerzach;
      co do ilosci, to po prostu obserwuj dziecko - zrob kanapke z wedliną, taką
      samą, jak zrobilabys sobie - jak zje pół, to zje pół, jak bedzie chciala
      wiecej, to zrob druga kanapke... ale nie traktuj tego az tak dokladnie, bo
      nawet to samo dziecko jednego dnia bedzie chcialo zjesc wiecej, innego mniej,
      wiec mimo szczerych chęci naprawde nikt Ci nie poda dokladnego przepisu, jak
      karmic dziecko
      pozdrawiam
    • patrycja2212 Re: ile?jak?w jaki sposób? pomocy 19.04.06, 15:06
      Ja myśle ,że to zależy od apetytu dziecka. jak robie kanapeczkę to kroję ją na
      małe kwadraciki i mój synek sam zajada.Jak zostaję , to ja ją kończę. A na
      obiadek mój synek je to samo co my. Kotleciki, ziemniaczki i inne przysmaki.
      Staram sie urozmaicać mu posiłki. A że jest w takim wieku, że praktycznie nie
      ma ograniczeń żywieniowych, więc i wybór jest większy. A co do ilości. Mój mały
      zjada trzy większe posiłki, tzn. śniadanie, obiad i kolacja i w miarę jego
      potrzeb mniejsze. Nie mam problemu z ustalaniem ilości, bo sam daje znac kiedy
      ma dość. A rozwija się doskonale, ma odpowiednią wagę, żadnej alergii, więc
      chyba wszystko jest w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka