Dodaj do ulubionych

Noworodek nie chce spać :(

17.04.06, 00:04
Proszę o pomoc, mój synek ma 2 tygodnie i w ciągu dnia urządza nam długie
maratony: karmienie, pielucha, płacz, karmienie, pielucha i tak w kółko.
Dzisiaj było tak przez 5 godzin, po czym przespał godzinkę i znowu następne 3
godziny było to samo. W nocy budzi nas tylko raz lub dwa, ale w sumie na dobę
śpi ok. 11 godzin, to chyba trochę za mało?
Po wyjściu ze szpitala był ważony na razie tylko raz i prawie wcale nie utył,
więc boję się, że za mało je, albo raczej za bardzo się męczy i dlatego nie
tyje. Kolki raczej nie ma, płacz wskazuje raczej, że albo chce ssać albo
idzie kupa. Trochę juz się zaczynam załamywać, że nie umiem go uspokoić.
Zaczęliśmy mu dawać smoczek, ale to go uspokaja na chwilę, potem smoczek
wypada i znowu maluch kaprysi. nie chciałabym go bez potrzeby przyzwyczajać
do smoczka, ale nie wiem już, co z nim zrobić. Proszę, pomóżcie sad
Obserwuj wątek
    • anetakor Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 09:45
      Na początku naszej działalności było podobnie - tylko, że mój Jaś tył bez
      problemu. Przede wszystkim sprawdź czy dobrze go przystawiasz do piersi, poproś
      położną środowiskową, żeby do Ciebie przyszła, a na 100% Ci pomoże. Zapewnij
      maleństwu spokój - nie karm go przy telewizorze, jaskrawym świetle - ja robiłam
      taki błąd i nie mogłam skumać o co chodzi już myślałam, że to kolki. I przede
      wszystkim nie zostawiaj malca samego jak płacze, wtedy czuje się niepotrzebny.
      I nie dawaj mu na "chama" smoczka, też tak robiłam, a on wcale go nie chciał i
      do tej pory nie dostaje a kończy wnet 4 miesiące.
    • kosmosik Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 09:55
      Moja rada: przystawiaj go jak najczęściej- być może faktycznie jest głodny i
      chodź do przychodni np przyszpitalnej bądź takiej, gdzie jest oddzielny
      korytarz dla zdrowych dzieci na ważenie- będziesz spokojniejsza. Ale raczej
      stawiam na lęki więc: zrób sobie chustę - www.mamatoto.org albo ją kup:
      www.chusta.pl (np.)
    • gacusia1 Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 15:36
      Moj synek pierwszych 10 dni spal i jadl,spal i jadl...ale 11 dnia skonczylo
      sie! W rzaden sposob nie mozna bylo go uspic w dzien.Pomagal spacer,albo
      balkon.No i do dzis(prawie 6 m-cy)w dzien sypia na balkonie w wozku.Potrafil
      spac 3-4h na dworze.Teraz juz tylke nie potrzebuje,wiec sypia ok 1-2h 3razy
      dziennie.Juz dokladnie nie pamietam ile powinien spac niemowlak na dobe,ale 11h
      to stanowczo za malo!Pozdrawiam i zycze znalezienia zlotego srodka smile
    • mooh Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 19:39
      Z małymi dziećmi tak jest, że im bardziej zmęczone i niewyspane, tym gorzej
      śpią. Spróbuj ograniczyć ilość dopływających do niego bodźców: przyciemnić
      pokój, w którym synek przebywa, wyłączyć telewizor i radio, usunąć z pola
      widzenia zabawki, karuzelki itp. Popatrz na jego bezpośrednie otoczenie i
      postaraj się wyeliminować wszystko, co może przyciągać jego uwagę. Zwróć też
      uwagę na to, czy czynności pielęgnacyjne nie są dla niego źródłem stresu, czy
      jest mu ciepło, gdy zmieniasz pieluchę, czy nie wykonujesz przy tym zbyt
      szybkich ruchów. Postaraj się go wyciszyć. Samą siebie zresztą też, jakkolwiek
      byłoby to trudne, bo Twoje zdenerwowanie bardzo mu się udziela.
      A swoją drogą warto chyba porozmawiać z pediatrą. Może mały cierpi na jakiś
      dyskomfort i na głowie staniesz, a nic nie poradzisz.
    • kakot Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 20:55
      nie wie, czy cie uspokoje, ale u mnie bylo podobnie, cala dobe: ssanie-kupa-drzemka 5-15 min, ssanie-kupA i tak w kolo macieju, czasem w nocy godzina przerwy. mala zdrowiutka, po miesiacu 1 kg na plusie
    • lusia79 Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 21:20
      Niestety nic nie doradzę - pewnie nie powinnam głosu zabierać. Ja przeżyłam
      podobną historię z moim maluchem. Naokrągło bobas wisiał przy piersi uncertain
      Boshhhhhhe - ależ ja byłam zmęczona - w nocy 3-5 pobudek, w dzień cały czas na
      rękach, spało tylko na spacerach - pierwszy rok życia mojego dziecka był dla
      mnie ciężki sad
    • marta2777 Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 21:21
      nie przejmuj sie na poczatku trudno maluchowi dogodzic, ja plakalam razem z
      nim smile), oj to byly czasy , uff, calkiem niedawno. Sprobuj tego co radza Ci
      poprzedniczki tzn staraj sie go totalnie wyciszyc. mozesz sprobowac zawinac go
      bardzo szczelnie w kocyk i DELIKATNIE bujac jego glowka , niektore dzici to
      lubia, sprobuj suszarek, i roznych mozliwych "szumiaczy", na mojego to
      dzialalo, czasami w ten sposob "odplywal" . czesto tez kladlam sie z nim do
      lozka i przytulalam go do siebie, jego glowke kladalm na moim ramieniu i tak
      po dlugim placzu usypial w moich ramionach, robilam tak bo nie chcialam go
      przyzwyczajac do noszenia, no i rece mi w ten sposob nie odpadaly smile), ale
      moglam zapewnic mu bliskosc i nie mialam wyrzutow sumienia, ze maly placze w
      samotnosci. Acha, jeszce zakupilam sobie taki bujany fotel, bralam malego na
      rece i tak sie bujalam, ja odpoczywalam, a maly zapadal w koncu w sen, polecam
      takowy mebel smile)
      Nie przejmuj sie i nie zalamuj sie, pierwsze tygodnie to zawsze jest
      przyslowiowy sajgon, z czasem zaczniesz rozumiec swoja dzidzie, wszystkie przez
      to przechodzilysmy. na razie obserwuj i probuj,bedzie coraz lepiej.
    • mika_p Re: Noworodek nie chce spać :( 17.04.06, 22:02
      Noworodki drzemią podczas jedzenia, to bardzo efektywna metoda pozwalajaca
      jednoczesnie wypoczywac i jesc. Bo jedzenia trzeba duzo. Maratony ssaniowe to
      normalka.

A "prawie nie utył" to od wagi najnizszej czy urodzeniowej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka