Dodaj do ulubionych

Straszne ulewanie!

20.04.06, 15:47
Nikoś ma prawie 6 miesięcy, ma skazę białkową, jesteśmy od zawsze na
Nutramigenie. Od urodzenia bardzo ulewał no i wyszła skaza ale ponoć po tym
mleku nie powinien już tak ulewać a i też im starszy to wiadomo, układ
pokarmowy bardziej dojrzały ale u nas nie ma nic poprawy, Nikodem potrafi po
jednym karmieniu ulać po 3 - 4 razy a czasami to już nie jest ulanie tylko
wymiotowanie! Nie jest przekarmiany, pije ok. 150ml, jest odbijany, nie
wykonujemy żadnych szybkich czy ostrych manewrów po jedzeniu ale nic nie
skutkuje! Dodam że nasz lekarz jest mało kontaktowy i nic sensownego nie mówi
na ten temat sad
Obserwuj wątek
    • anet81 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 15:50
      ja na Twoim miejscu wystarałbym się o skierowanie do gastrologa dziecięcego.
      Zrobią małemu odpowiednie badania i będziesz wiedzieć czy to przez alergię czy
      przez zbyt słaby zwieracz, który przepuszcza pokarm z powrotem do przełyku.
      Powodzenia
      Anet
      • mania3 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 15:54
        Mój syn tak ulewał przez 9 miesięcy i też miałam już tego dosyć.Potem
        minęło,Cierpliwości..
        • elf1977 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 16:42
          Wymiotować nie powinien, ulewać może do roku albo jeszcze dlużej. Mleko możesz
          zagęszczać nutritonem, działa. Moja córka dopiero ze 2 tygodnie temu przestała
          ulewać, a ma 9 i pół miesiąca. Jeżeli dobrze przybywa na wadze, chyba na razie
          możesz poczekać z gastrologiem.
          • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 20:58
            elf1977 napisała:

> Wymiotować nie powinien, ulewać może do roku albo jeszcze dlużej. Mleko
            możesz
            > zagęszczać nutritonem, działa. Moja córka dopiero ze 2 tygodnie temu
            przestała
            > ulewać, a ma 9 i pół miesiąca. Jeżeli dobrze przybywa na wadze, chyba na
            razie
            > możesz poczekać z gastrologiem.

A co to jest takiego ten "Nutriton"?
            • mania3 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 21:04
              To jest coś w rodzaju takiej kaszki do zagęszczania pokarmu.Pęcznieje w żołądku
              dzięki czemu jedzenie trudniej opuszcza właściciela
    • magkon1 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 21:15
      Moja Wiktoria ma 4 tygodnie i też strasznie ulewa i dostaliśmy od pediatry
      skierowanie do chirurga dziecięcego.
    • kiniasek Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 21:24
      my jechalismy na nutritonie i 8 miesiecy na debridadzie...po nim julka nie
      ulewała...i zmień lekarza
      • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 21:41
        kiniasek napisała:

> my jechalismy na nutritonie i 8 miesiecy na debridadzie...po nim julka nie
        > ulewała...i zmień lekarza

To lepiej dodawać nutriton czy debridat? i gdzie się te specyfiki kupuje? A
        lekarza nie mogę za bardzo zmienić bo przeprowadziłam się niedawno do uroczego
        miasteczka gdzie jest jeden pediatra!
        • kiniasek Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 21:43
          debridat na recepte i w aptece...a nutriton do mleka,żeby było gęściejsze
          pocieszajace jest to, że po 10 miesiącu koszmar ulewań u nas minął
          • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:02
            kiniasek napisała:

> debridat na recepte i w aptece...a nutriton do mleka,żeby było gęściejsze
            > pocieszajace jest to, że po 10 miesiącu koszmar ulewań u nas minął

Dziękuję bardzo za rady, jutro wybieram się do mojej lekarki to poproszę o
            receptę. Piszesz, że po 10 m-cu się skończyło, to podając te specyfiki nie było
            poprawy?
            • kiniasek Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:05
              po debridadzie nie ulewała ...ja co jakiś czas próbowałam go odstawić i za
              każdym razem wszystko zaczynało sie od nowa...po 10 miesiacu odstawiłam i
              jest spokój...wreszcie smile)
              • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:14
                Jeszcze raz dzięki za info, jutro lecę do lekarza i miejmy nadzieję że u nas
                też pomoże bo już mam serdecznie dość tego ciągłego przebierania małego a i
                widzę że on też się bidulek męczy! Pozdrawiam cieplutko smile
                • kiniasek Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:17
                  smile)) pozdrawiam
                  • mapi75 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:33
                    moja córcia też mocno ulewała, chociaż z tego co piszesz to mysle, ze mniej. Jedna praktyczna rada, ktora oprocz tego co dziewczyny napisały, moze troche pomoc: podłóż pod nogi łózeczka, w czesci gdzie jest głowa, ksiązki,aby nachylenie łózeczka była pod kątem 40 stopni. tak poradziła nam pediatra i rzeczywiscie ulewania troche sie zmniejszyły
                    • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 20.04.06, 22:38
                      mapi75 napisała:

> moja córcia też mocno ulewała, chociaż z tego co piszesz to mysle, ze mniej.
                      Je
                      > dna praktyczna rada, ktora oprocz tego co dziewczyny napisały, moze troche
                      pomo
                      > c: podłóż pod nogi łózeczka, w czesci gdzie jest głowa, ksiązki,aby
                      nachylenie
                      > łózeczka była pod kątem 40 stopni. tak poradziła nam pediatra i rzeczywiscie
                      ul
                      > ewania troche sie zmniejszyły

Nikoś od urodzenia miał główkę wyżej ale to nie o to chodzi, bo jak śpi to nie
                      ulewa, jak jest w ruchu, jak siedzi czy jest noszony ale dzięki za radę i
                      pozdrawiam smile
                      • martagrz Re: Straszne ulewanie! 21.04.06, 09:10
                        Moja córcia ulewała w strasznych ilościach i okazało się że ma refluks
                        żołądkowo-przełykowy, teraz mimo że ma 11 m-cy i ulewa dużo mniej to cały czas
                        jest problem z odbiciem powietrza - budzi się kilkakrotnie z płaczem i trzeba
                        ją podnieść do odbicia (mam nadzieję, że kiedyś z tego wyrośnie) - nam na
                        ulewanie pomogło mleko BEBILON AR- zawiera mączkę z ziaren chlebowca
                        świętojańskiego, która zagęszcza mleko w żołądku i utrudnia cofanie się treści
                        pokarmowej do jamy ustnej.
                        pozdrawiam
                        Marta
                        • monia0000 Re: Straszne ulewanie! 21.04.06, 11:39
                          martagrz napisała:

> Moja córcia ulewała w strasznych ilościach i okazało się że ma refluks
                          > żołądkowo-przełykowy, teraz mimo że ma 11 m-cy i ulewa dużo mniej to cały
                          czas
                          > jest problem z odbiciem powietrza - budzi się kilkakrotnie z płaczem i trzeba
                          > ją podnieść do odbicia (mam nadzieję, że kiedyś z tego wyrośnie) - nam na
                          > ulewanie pomogło mleko BEBILON AR- zawiera mączkę z ziaren chlebowca
                          > świętojańskiego, która zagęszcza mleko w żołądku i utrudnia cofanie się
                          treści
                          > pokarmowej do jamy ustnej.
                          > pozdrawiam
                          > Marta

Czytałam kiedyś o refluksie a w jaki sposób się leczy tę chorobę? Lekami czy
                          jakiś zabieg?
                          • martagrz Re: Straszne ulewanie! 21.04.06, 13:32
                            moja córcia mimo, że ma refluks dobrze przybiera na wadze i w związku z tym nie
                            bierze żadnych lekarstw, no i podobno dzieci z tego wyrastają tzn. przewód
                            pokarmowy dojrzewa i dlatego zanika refluks, niestety nie zawsze tak jest i
                            jeżeli dziecku nie przejdzie do 18 m-ca to może mieć robiony zabieg
                            chirurgiczny - mam nadzieję, że moja Gabryś z tego wyrośnie czego i twojemu
                            dziecku życzę
    • ewa-e Re: Straszne ulewanie! 21.04.06, 11:37
      Witaj!

u mnie był taki sam problem... pisałam nie raz o tym na forum..
      Córka ma teraz 1,5 roku choć męczyliśmy sie przez 10-11 miesięcy. Sądzę ze
      miedzy innymi pomogła homeopatia lub zbieg okoloczności.

jak masz chwile to poczytaj..
      pozdrawiam.Ewa

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=23717062&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=21435247&a=21435247
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=23780268&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=26847783&a=26847783
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=29249625&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=30330930&a=30366592
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=29205628&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka