18buzka 25.04.06, 22:07 hej moj maly 9 miesiecy wazy 8.200 (jest chudy) i lekarka kazala do podtluczyc (mam zwiekszyc kalorczynisc posikow) tylko jak? co robilyscie dla poniesienia kalorycznosc posilkow. dziekuje za wszelkie sugestie buzka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotka.szrotka Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 25.04.06, 22:29 Na pewno dodawanie do każdego mleka trochę kaszki czy kleiku, lekkie zagęszczanie tego mleka. Jest Bebiko 2R i Bebiko 2RG. Do dań "dorosłych" dodawaj nieco masła. Do kaszki też. Możesz też dać do kaszki nieco cukru jeżeli nie jest już słodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 09:45 sprawdzalam kalorycznosc BEbiko2 Bebiko 2R i Bebiko 2GR, niestety sa takie same dla kazdego z produktow. Jedyna roznica to taka ze te z dodatkiem gryziku lub kleiku bardziej sycace. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 25.04.06, 23:16 A mój maluch ma 11m i wazy tylko 8,40kg. Nasza lekarka, która jest ze Śląska cały czas nam powtarza "futrować, futrować" (czyli dawac duzo jeść). No i my futrujemy. Kaszka i kleik do kazdego mleka - i to w sporej ilości, oliwa z oliwek do gęstej zupy z mięskiem (masła nie moge bo mały ma skazę), podjadamy chrupki kukurydziane, kleik dodaje nawet do deserków owocowych. Cukru nie dawaj!!!!!! To puste kalorie i bez żadnej wartości Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 25.04.06, 23:24 Dla 9-miesięcznego chłopca 8.200 to jest ok. 25 centyl. Wrzuć w gugla "siatki centylowe" i sprawdź, który centyl ma długościowo. Jezeli nie ma dużej rozbieżności między centylami długości Młodego i wagi, karm jak dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh A ja chciałbym zapytać 25.04.06, 23:25 po co tuczyć niemowlaka? Nawet jeśli niezbyt szybko przybiera na wadze, to pakowanie w dziecko kalorii tylko po to, by lepiej wyglądał przyrost na siatce centylowej wydaje mi się nietrafionym pomysłem. Jeśli maluch rozwija się prawidłowo i ma dobrą morfologię, to po co fundować mu większą ilość komórek tłuszczowych, które w przyszłości będą się wypełniać nieporządanym tłuszczykiem, stanowiąc problem zdrowotny i źródło kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: A ja chciałbym zapytać 25.04.06, 23:41 dokladnie tak....u nas jest tak ze synek jest w 25 centylu wagi i 90 centylu wzrostu....i jakos pediatra nie kaze nam go tuczyc...ba mowi ze nie wyglada na zabiedzonego...jest zdrowiutki pelen energii...tuczyc nie zamierzam....moze pediatra autorki watku jest z tych ktore uwazaja, ze dziecko z faldkami jak u shar-peia to miodzio...wedlug mnie nie...otyle niemowle moze byc otyle jako dorosly czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 00:48 oczywiście dzicko ma zrobione wszystkie badania, i to z tych badań wyszło ze jest niedożywione, co???? a może by tak pomysleć zanim z normalnego dziecka wieprzka się zrobi?? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 06:59 Tucz go tucz. Pysznym jedzonkiem kochanym. Najlepiej jak tylko się skrzywi to od razu micha kaszy. Tylko się potem nie zdziw, że umrze przed Tobą. Na zawał. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 07:40 Buzka to może być taki urok dziecka. Jak jest zdrowy, pełen energii to możesz pakować w niego jak w kaczke a i tak nei przybierze. Mój teraz wszedł (2,5l) dopiero na 25 centyl a tak wahał sie pomiędzy 10 a 15. Pediatra tylko kazala co 3 m-ce badania krwi i moczu aby sprawdzić czy zdrowy i nie martwić się Mój wypijał swego czasu (ok 1 - 1,5 roku albo nawet 2l) przez jedną noc 1 litr mleka (zwykle z woreczka 2%) zagęszczone kaszką manna i posłodzone i nie przytył Nie tuczyłam, nie tuczę i nie będę tuczyć bo wiem co zaś wyrośnie z takiej dziecka. Szwagierki córka była tuczona, obecnie (młodsza o 3 m-ce) zgubiła dużo z wagi bo waży tyle co mój synek (12 kkg) ale mój wygląda jak dziecko zabiedzone (wszystkie kości na wierzchu) a ona nalanna, podwójny podbródek, pełno fałdek, z wyglądu dałabym jej 10kg więcej. Także zastanów sie czy chcesz utuczonego malucha Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 07:41 Nie tuczyć.J eśli zdrowe, je jako tako i dobrze się rozwija dac sobie spokój z takimi radami. Ja mam chude i zdrowe. Tez mi zasugerowali kiedyś tak jak Tobie. Nie dostosowałam się bynajmniej. Za to mam koleżankę która w ten sposób (kaloryczne kaszki itd) spasła dziecko bo też za chude było i w efekcie od 1 klasy podstawówki je odchudza. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 07:45 Mam podobny dylemat, bo Młody chudy jak węgorzyk, ale jakoś nie mam przekonania do tuczenia. Sama byłam niejadkiem, więc może ma po mamie? Pytanie, czy wolne przybieranie na wadze może dziecku zaszkodzić? W końcu żadne dziecko z głodu jeszcze samodzielnie nie umarło... No i nie tuczę, ku lekkiej dezaprobacie mojej lekarki. Młody je, ile chce (dieta urozmaicona, posiłki małe ale częste) i wszystko natychmiast spala, bo straszny z niego sportowiec i odkrywca ) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 08:30 zacznij mu dawać kotlety schabowe z kapustą, golonkę i czekoladki nadziewane, efekt gwarantowany! Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 08:35 Niektóre z odpowiedzi sa po prostu nie na poziomie. Czy niektóre z was nie pomyśla, że sa czasamie wskazania lekarskie do tego abu zwiekszyc kaloryczność posiłków. Jak pisałam mój maluszek nie wazy zbyt wiele i nie przybiera na wadze własciwie, mimo wspaniałego apetytu. Pomyślcie zanim cos napiszecie i wydacie wyrok na matkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 09:40 aniab_24 napisała: > Niektóre z odpowiedzi sa po prostu nie na poziomie. Czy niektóre z was nie > pomyśla, że sa czasamie wskazania lekarskie do tego abu zwiekszyc kaloryczność > posiłków. Jak pisałam mój maluszek nie wazy zbyt wiele i nie przybiera na wadze > własciwie, mimo wspaniałego apetytu. ___________________ madry lekarz poszukalaby gdzie indziej przyczyny a nie kazal podtuczac skoro je doskonale i sie najada to nie tylko masa ciała (zresztą bardzo indywidualny wskaznik) swiadczy o prawidlowych zywieniu i prawidlowym rozwoju kiedy moj mlody w podobnym okresie slabiej przybieral na wadze dostal skierowanie na wszystke badania i winnym tego okazalo sie zakazenie ukladu moczowego a nie malokaloryczne posilki zreszta to co zaniepokoilo pediatre bylo nie to, ze w wieku takim wazy tyle a tyle, tylko to ze nagle zaczal przybierac mniej chociaz przedtem przybieral rownomiernie i podobnie zanim zaczniesz tuczyc dziecko poradz sie innego lekarza, nie zaszkodzi a moze ona z tych starej daty, ze jak dziecko pulchne to zdrowe? tyle ze to juz dawno nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 08:47 Akurat, gwarantowany. Sama tak ostatnio jadłam i "efekt gwarantowany": dwa kilo na minus! Odpowiedz Link Zgłoś
dziumdziarumdzia Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 08:50 Mężczyźni najszybciej tyją od piwa. Mój stary łoi Dębowe i bardzo ladnie przybiera Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 09:00 dziewczyny dajcie spokój, nie musicie być takie złośliwe. ja u swojej córki stosuję dietę wysokoenergetyczną, wysokobiałkową, bo od urodzenia mam ją tuczyć (czyli kalorie, kalorie, kalorie). jesli masz pytania to zapraszam na priv, pomogę w miarę możliwości i opiszę jak wyglada to w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 a wszystkim złośliwym 26.04.06, 09:08 napiszę tak: to nie tylko przyrost tłuszczyku na dupci niemowlęcia czy skok na siatce centylowej. jesli dziecko ma problemy z przyrostem wagi to moze wiązać się z różnymi innymi objawami ze strony organizmu. i sprawa czasem wygląda naprawdę poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: a wszystkim złośliwym 26.04.06, 09:20 Popieram cię w pełni!!!! Wreszcie jakaś rozsądna matka na poziomie. A wszystkim pozostałym, życzę zdrowych dzieci i aby nie musiały się borykac z takim problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: a wszystkim złośliwym 26.04.06, 10:25 ja tez mam dziecko w 25 centylu i dla mnie nie jest to problem...a dziecko zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Pomijając złośliwości 26.04.06, 09:27 Jeśli dziecko ma problem z przyrostem wagi niespowodowany słabym apetytem, wynikający z zaburzeń wchłaniania lub jakiegoś innego schorzenia, to trafia do specjalistycznej poradni, gdzie dietę ma ustwianą przez dietetyka. W takim przypadku mamie raczej nie przyszłby do głowy pytać o "myki" na podtuczenie. Raczej skłaniam się ku twierdzeniu, że pytanie, jak podtuczyć niemowlaka, wynika z upodobania do fałdek lub presji mam, cioć i babć (jaki ładny dzidziuś, tylko dlaczego taki chudziutki?). 25 centyl to norma, norma i jeszcze raz norma. Moje dystroficzne, a więc niezbyt tłuściutkie dziecko przez ostatni miesiąc spadło poniżej 3 centyla z powodu braku apetytu towarzyszącemu intensywnemu ząbkowaniu. Zrobiłam jej badania krwi i moczu, a ponieważ wszystko było ok, pediatra stwierdziła, że nic z tym nie robimy. To samo powiedziała lekarka w specjalistycznej poradni, gdzie chodzimy od czasu do czasu na kontrolę ze względu na dystrofię urodzeniową. Specjalistka z doktoratem stwierdziła wyraźnie, że jest przeciwniczką żywienia nakierowanego stricte na przrost masy. Takie działania zaburzają naturalne mechanizmy regulowania ilości tkanki tłuszczowej u zdrowego przecież dziecka. Dajmy może spokój wyzłośliwianiu się na autorce wątku, ale spróbujmy przekonać ją, że tuczenie nie ma sensu i jest szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Pomijając złośliwości 26.04.06, 09:43 mooh napisała: > Jeśli dziecko ma problem z przyrostem wagi niespowodowany słabym apetytem, > wynikający z zaburzeń wchłaniania lub jakiegoś innego schorzenia, to trafia do > specjalistycznej poradni, gdzie dietę ma ustwianą przez dietetyka. W takim > przypadku mamie raczej nie przyszłby do głowy pytać o "myki" na podtuczenie. jest dokładnie odwrotnie! problem w tym, że lekarz w specjalistycznej poradni oraz dietetyk zaleca dietę, powie suche fakty- tyle kalorii, takie posiłki, słowem: ogólne zasady. a sposoby (takie praktyczne) rodzice uczą się od rodziców: jak ugotować zupę, zeby była dobra, co i jak przemycić, żeby było dobrze, co kupić, co czym zastąpić. nasze przepisy, zamienniki potraw, specjały, a często informacje o nowościach na rynku i samych produktach (np. mleko mleku nie równe) krążą od rodzica do rodzica. dopiero od nas rodziców- praktyków lekarze i dietetyk dowiaduje się jak sobie radzimy. lekarz spyta: "nie chce jeść? musi jeść, niech go pani zachęca, zmusi, on musi dostać tyle kalorii w posiłku". koniec wizyty. proszę przyjść za 3miesiące. tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
amhali Re: Pomijając złośliwości 26.04.06, 10:06 > lekarz spyta: "nie chce jeść? musi jeść, niech go pani zachęca, zmusi, on musi > dostać tyle kalorii w posiłku". koniec wizyty. proszę przyjść za 3miesiące. Gdyby lekarz mi tak powiedzial i nie chcial dac lepszych wytycznych CO ma jesc poszlabym do innego. pozdrawiam __ Jestesmy otoczeni? Wspaniale! Mozemy atakowac we wszystkich kierunkach! Odpowiedz Link Zgłoś
mooh agab51 26.04.06, 10:42 Nie znam Twojego przypadku, ale coś mnie zastanawia. Jeśli nie chodzi o żadne poważne schorzenie metaboliczne w rodzaju cukrzycy czy fenyloketonurii, a zasadniczym problemem jest słaby przyrost wagi, to lekarz musi przede wszystkim USTALIĆ PRZYCZYNĘ takiego stanu rzeczy, a nie zalecać zwiększenie kaloryczności posiłków. Częstą przyczyną złego wchłaniania są alergie i nietolerancje pokarmowe, przebiegające w sposób nieco ukryty, ale powodujące degenerację błony śluzowej jelit. W takim przypadku dosypanie kaszki do mleka nie rozwiąże problemu. Domagałbym stanowczo się od specjalistów określenia źródła problemu. Jest kilka chorób metabolicznych, w których postępowanie sprowadza się do odpowiedniej diety, ale nie chodzi w tym o kaloryczność posiłków, tylko o odpowiedni dobór składników. Rozumiem, że można przejściowo zwiększych kalorycznośc diety u dziecka, które przechodzi rekonwalescencję po ciężkiej chorobie. Ale nawet w takim przypadku nie jest obojętne, skąd pochodzą kalorie. Dieta małego dziecka powinna być bogata w tłuszcze, ale cukry proste mozna sobie zupełnie darować. Gdyby dietetyk doradził mi dosładzanie posiłków córki, to zmieniłabym dietetyka. C Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: agab51 27.04.06, 17:30 ależ ja znam przyczynę nieprzybierania na wadze u swojego dziecka, moja córka ma mukowiscydozę. próbowałam tylko wyjaśnić, że tak wygladają wizyty u lekarzy specjalistów, czy to w CZD, w IMiD, a już nie wspomnę o CZMP- dno . nawet jeśli diagnozę postawiono, to dalej rodzice uczą się od siebie, a od nas uczą się lekarze. ja piszę o takim praktycznym podejściu do problemu. taka jest rzeczywistość. a wtrąciłam się w wątek, ponieważ chciałam zaoferować swoją pomoc mamie, która rozpoczęła wątek oraz ukrócić złośliwe komentarze. uważam, że tam, gdzie chodzi o zdrowie dzieci na złośliwości i żarty miejsca być nie powinno. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: to wcale nie zlosliwosc 26.04.06, 10:15 sorka skad wzielas slowo "tluczyc"? ja slyszalam tylko o "tuczeniu" Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 12:02 witajcie dziekuje za wszytskie posty. niestety nie jest tak prosto okreslic co jest przyczyna slabego przyrostu wagi. moj maly mial juz 3 razy robiony moc i krew- wniki ok. pediatra nie ma dalszego pomyslu na badania, wiec zaproponowala zwiekszyc kalorycznosc posilkow. moj maly jest dlugi (90 centyl), ale chudy. nie wiem co robic, uznac ze taka jego uroda czy szukac przyczyny (jesli jakas jest)lekarze nie sa wcale pomocni) juz sama nie wiem buzka Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 26.04.06, 13:08 no to tym bardziej, skoro wszytkie wyniki porobione i chlopisko jest zdrowe to odetchnac spokojnie i uznac ze taka jego uroda naprawde dzieci to nie torebki z cukrem, nie musza tak samo wazyc tym bardziej uwazam, ze celowe tuczenie to bład Odpowiedz Link Zgłoś
mooh 18buzka !!!!!!! 26.04.06, 12:21 Dopiero teraz spojrzałam na siatkę centylową wagi chłopców. Twój syn jest na 50 centylu !!!! To ma być chude dziecko? To przecież idealnie w środku stawki. To nie tylko norma, a środek normy. Jeśli zachowa te proporcje w dorosłym wieku, a jeśli nie będziesz go teraz tuczyć, to ma szanse, to będzie super przystojnym facetem - nieco wyższy niż przeciętnie o średniej budowie ciała, nie za chudy, nie za gruby. Daj mu rosnąć i przybierać na wadze jak chce i lepiej zmień pediatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 27.04.06, 17:49 kleik, oliwa/masło do zupy, jesli je jogurty, sery etc- to zawsze pełnotłuste. oj tuczylismy synka, za to córeczke chyba odchudzac bede) Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: jak podtłuczyć niemowlaka-sprawdzone sposoby 27.04.06, 20:53 Podtłuczyć????????????? Tzn tłuc, ale tylko tak trochę??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś