Dodaj do ulubionych

raczkowanie vs. chodzenie

11.05.06, 07:26
Witam,

Moj maly szkrab (6.5 miesiaca) zaczyna pomalutku raczkowac. Wczoraj kolezanka
powiedziała mi, ze dzieci, ktore raczkuja (niektóre podobno nie raczkują,
tylko od razu na nozki wstaja smile)) później zaczynają chodzić.

To prawda?????

Pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • eska19 Re: raczkowanie vs. chodzenie 11.05.06, 07:57
      To nie jest regula. Ale nie ma co spieszyc sie do chodzenia. Niech raczkuje
      dlugo, bo to wzmacnia i kregoslup, uczy koordynacji rak i nog , a wczesne
      chodzenie czesto powoduje problemy z nozkami, stopami..m nie ma co przyspieszac
      tylko trzeba sie cieszyc ze szkrab raczkuje. A chodzenie to najlepiej czekac az
      dziecko samo zacznie, i nie prowadzac np, za raczki. Zacznie chodzic wtedy gdy
      bedzie na to gotowe. Pozdrawiam.
      • agamarko Re: raczkowanie vs. chodzenie 11.05.06, 08:09
        zgadzam się, że jest różnie. Ja od razu chodziłam, a mój synek raczkuje i choć
        umie już stawiać kroczki, to nie chce i woli raczkować. Każde dziecko rozwija
        się we własnym tempie i swoim sposobem
        • ggosiek Re: raczkowanie vs. chodzenie 11.05.06, 08:36
          To prawda nie trzeba dziecka poganiać. Moja Marta zaczęła raczkować miesiąc
          temu (obecnie ma skończone 9 miesięcy). W tamtym tygodniu opanowała sztukę
          podnoszenia się, w tym tygodniu umie dać parę kroczków wzdłuż wesalki,
          trzymając się jej, i trzymajać mnie za palce umie zrobić dwa kroczki do przodu,
          a w zeszłym tygodniu w życiu by się na to nie odważyła.

• jaque Re: raczkowanie vs. chodzenie 11.05.06, 08:50
      Nieprawda, nie ma reguły. Mój synek zaczął raczkować kiedy skończył 6 miesiecy,
      całkowicie samodzielnie spacerował po pokoju kiedy miał 10 miesiecy (więc raczej
      wcześnie). Córka natomiast zaczęła raczkować miesiąc później od brata, jutro ma
      roczek i przejdzie go zdecydowanie na czworakach smile.
    • natka000 PRAWDA 11.05.06, 09:55
      MOJA CORKA MA 11 MIESIECY I DALEJ RACZKUJE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka