Dodaj do ulubionych

Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac?

27.05.06, 13:35
Mam pytanie do matek, których dzieci przesypiają noc: w jaki sposób
usypiacie wasze pociechy? Podobno podstawa to nauczyc dziecko zasypiac samo
w łóżeczku. U nas sie nie sprawdziło. Jak jest u was? I czy przesypiające
noc dziecko to dziecko karmione butelką? Czy dzieci na piersi tez przesypiaja
noc? Co zrobić aby dzieko przestało się budzić? Moj synek ma 7,5 miesiąca i
nie przespał ani jednej całej nocy. Zazwyczaj jest kilka pobódeksad
Próbowalam chyba wszystkiego....
Obserwuj wątek
    • baaasiiia Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 27.05.06, 14:22
      Marcin - teraz ma 8,5 miesiąca i śpi w nocy dobrze, tzn jest lepiej niż byłosmile
      Zaczęliśmy od tego, że nauczyliśmy go zasypiać w łóżeczku bez naszej pomocy. Na
      początku bawił się ręką, potem był etap picia tuż przed snem, a potem, tak z
      dnia na dzień, nie chciał już żadnego towarzystwa i zasnął sam. Natomiast w
      nocy jest różnie. Obecnie jest ciężko, bo ząbkuje. Ale i tak lepiej - wcześniej
      budził się co godzina i chciał cycka. Zaczęłam mu dawać na noc odciągnięte moje
      mleko zagęszczone kaszką i w nocy konsekwentnie nie karmić - pomogło. Już
      drugiej nocy przespał od 19.30 do 5.00, co było absolutnym rekordem!
      • drobna10 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 11:11
        czesc
        tez chcialabym przesypiac noce - moj syn 3,5 miesieczny budzi sie co 2 godziny
        w nocy.
        napisalas "w nocy konsekwentnie nie karmic". co dokladnie masz na mysli?on sie
        budzi i szuka cyca i co mam zrobic?nie dawac i czekac az sie rozryczy?i co
        potem?
        wiem ze wytrzymalby bez jedzenia bo kilka razy spal w nocy nawet 6-7 godz. ale
        ostatnio mu sie odmienilo.
        jestem juz wykonczona tym wstawaniem.
        napisz dokladnie co robilas zeby nie karmic
        z gory dziekuje
        sylwia
        • ewucha28 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 11:23
          drobna10 3,5 miesięczne dziecko musi jeszcze jeść w nocy i nie bedzie
          przesypiało całej nocy.
          • havena Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 16:30
            Moja od skonczenia 1.5mca (teraz 3mce)zasypia o 23 i budzi sie ok. 7 rano...
            Zasypia przy piersi i odkladam ja do lozeczka. Jest karmiona tylko piersia,
            przybiera ksiazkowo.

Pozdr.
            Havena
    • blueluna Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 27.05.06, 14:51
      U nas sposobem na przesypianie nocy bylo odstawienie synka od piersi.
      Tylko przez to ze balam sie jak on na ten fakt zareaguje, ze bedzie budzil sie
      czesciej, ze bede musiala usypiac go godzinami - karmilam go do 9 miesiaca,
      wczesniej planowalam do szostego smile
      Dopoki karmilam Przemka piersia - budzil sie w nocy czesto.
      Szybko przy piersi zasypial, ale jednak mnie wybudzal.
      Pierwsza noc po odstawieniu to byl placz i wielkie nieszczescie.
      Od nastepnej nocy jak zasypia blyskawicznie kolo 19 - to spi do 7-8 rano smile
      Czasem sie obudzi w srodku nocy bo zabkuje, ale wystarczy go poglaskac a w
      najgorszym razie wyjac na sekunde z lozeczka - i odplywa, spiac juz do rana smile
      • blueluna Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 27.05.06, 14:54
        Usypianie u nas polega na tym ze jest kapiel, pozniej kolacja, mycie zabkow -
        nastepnie ktores z nas bierze synka do pokoju z lozeczkiem ,zamyka drzwi
        wywalajac wczesniej koty bo maja zwyczaj sie zagryzac lub spiewac serenady
        wlasnie w chwili gdy maluch usypia wink, siada kolo lozeczka trzymajac Przemka na
        kolanach.
        I leciutko nim kolyszac spiewamy jakies dzwiaczne kolysanki wink
        Po kilku minutach jest odlot smile
      • carolina2000 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 30.05.06, 11:45
        U nas podobnie. Jak przestałam karmić ok. 7 miesiąca. Tylko zadbałam o to, żeby
        nie wpuścić się w podawanie butelki w środku nocy, co zdarzyło nam się ze
        starszą pociechą i trwało do dwóch lat! Jak się przebudził w nocy, to
        zauważyłam, że wcale nie dlatego, żeby jeść, tylko wystarczyło go utulić,
        pokołysać, podać smoczek. Wcale nie był głodny (wcześniej przy każdym
        kwęknięciu zapodawałam pierś i tak budził się 2-3 razy na noc). Druga rzecz -
        staram się, żeby nie szedł spać głodny - więc micha kaszki ok. 21-ej, a na
        początku odstawiania też butelka mleka ok. 23-ej (często na śpiąco). Teraz nie
        zawsze mi się to mleko chce robić. I śpi od ok. 21-21.30 do 6.00, czasem dłużej.
        Szczerze powiedziawszy, nie wiem, czy można tak ustawić dziecko, jeśli jest
        karmione piersią.
    • hunterus007 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 12:12
      mnie się juz prawie udało chociaz przeciez wszystko sie może odwrócic
      Moja córa karmiona raz piersią raz flachą-na noc flacha.W nocy tez flacha
      (karmiona w łóżeczku nie wybudza sie)
      a oduczam ją metodą zmniejszania porcji
      jesteśmy juz na etapie 30 ml
      teraz dostawac bedzie juz tylko picie
      a zdarzyło jej sie juz przespac cała noc bez jedzenia i picia
      aa..od dawna usypia i śpi samodzielnie w łóżeczku
      • kasia_sp Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 16:38
        a ile ma twoja córcia??
        i czy karmisz ją w łóżeczku na leżąco ?? pytam bo mam schizę - moja córa czasem
        krztusi się mimo, iż karmimy ją (butlą rzecz jasna) w pozycji półpionowej crying(
        • hunterus007 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 18:21
          o przepraszam-nie napisałam
          ma 4 miesiące i tydzień
          je na leżąco, wlaściwie przez sen
          po prostu jak sie budzi w nocy i zaczyna kwękac tak, że smoczkiem jej sie juz
          nie da zatkacsmile jestem juz zwarta i gotowa, myk na plecy (bo śpi na brzuszku)
          flacha, wypije, myk na brzuszek spowrotem-nie zdażyło sie zeby sie zakrztusila
          czy ulała,a w dzien sie jeszcze zdarza.
          ale ona nawet deserki je na leżąco i syropki dostaje na leżąco..kiedys włos mi
          sie jeżył na glowie jak ktos pisal, że dziecko je na leżąco-sprawdzone na wiele
          sposobów-nie umie jescze jesc na półsiedząco. Nie krztusi sie i wtrzącha
          wszystko co dostanie
          • hunterus007 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 18:42
            i uwazam, że jest to najbardziej humanitarna metoda oduczania dziecka jedzenia
            w nocy
            co parę dni 10 ml mniej..w końcu samo rezygnuje
            wczesniej jadła kilka razy
            próbowala nawet przenies całe karmienie na nocwink - wdzień jedzenie jej nie
            interesowało..musiałam zadziałac-a dawanie samej wody na przykład wydawało mi
            sie okrutne..
    • foka555 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 15:28
      też jestem ciekawa, jak tego dokonać... Podobno dziecko powinno przesypiać noc w
      szóstym miesiącu, wtedy już nocne karmienie nie jest potrzebne. A nasza Aneczka
      zimą spała ładnie do 5-tej, a teraz (w szóstym miesiącu) znowu budzi się koło
      3-ciej, potem koło 5-tej, i pobudka jest już koło 6-6:30... Śpi sama w swoim
      łóżeczku (od początku) i budzi mnie ssaniem palca i wierzganiem. Powinnam
      zignorować to wierzganie? Może mąż powinien do niej wstać, pogłaskać ją i może
      zaśnie....
      Nie wiem co mysleć o tym nocnym karmieniu - przecież "nocne" mleko jest bardziej
      kaloryczne, a jak dzieci zaczynają się więcej ruszać (czyli właśnie od szóstego
      miesiąca) to potrzebują własnie więcej kalorii (dzienne mleko ma więcej bialka -
      do budowy mięśni).
      No i jak to w końcu jest???
    • thesaloniki Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 16:25
      moja ma 6,5 mies i przesypiać noc zaczęła dopiero jak zaczęłam ją dokarmiać
      butlą (mam już za mało swojego pokarmu). Ponadto mała od zawsze zasypia sama w
      łóżeczku ale to chyba nie ma znaczenia jak długo śpi.
      • gerandia Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 19:37
        moj synek dzisiaj konczy 7 misiecy i nie przespal zadnej nocki w calosci zawsze
        sie budzi ale ten pomysl ze zmniejszaniem ilosci mloka w nocy bardzo mi sie
        podoba chyba go zprowadze w zycie ciekawe czy poskutkuje
        pozdrawiam
        • malgolkab Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 19:55
          moj maly jest na butelce. jak skonczyl 3 miesiace zaczal spac po 10-11 godzin
          bez przerwy. trwalo to 3 tygodnie, teraz od paru dni znowu budzi sie w nocy na
          jedzenie(raz, ale pozniej nie chce spac, tylko bawic sie, uspanie go trwa
          czasem pol godziny), spi w swoim lozeczku i nigdy nie biore go w nocy do lozka.
          a przesypiac noce zaczal sam z siebie, nic nie robilismy inaczej.
          mam nadzieje, ze wroci do tego zwyczajusmile)
          • oda100 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 20:55
            moj 10.5 miesieczny syn nie przespal calej nocy, malo tego - on jest wyjatkowo
            niesenny, bo zawsze budzil sie kilka razy. Mam znajome z dziecmi w podobnym
            wieklu i rzadko ktore przesypialy szybko noce, na pewno nie przed ukonczeniem
            roku (rowniez na butelce). Nauka usypiania, zasypiania, spania na ogol nie
            skutkowaly na zawsze. Duzo sie dzieje w piwrwszym roku z dzieckiem, kolki,
            zabki, glod nocny, pragnienie, ciekawosc swiata, nieumiejetnosc zasypiania; nie
            wszystkie dzieci sa spiochami, a sa wrecz takie ktore bronia sie przed snem.
            Pisze jako niewyspana mama, ale popieram podejmowanie prob i zycze zeby ci sie
            udalo.
            • jbar2 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 21:28
              Zosia ma 9 mc.
              Jak ja karmilam piersia to pobudka byla co 3-4h.
              potem stopniowo butelka.
              zawsze jak odkladalismy ja do luzeczka wychodzilismy z pokoju. jak plakala
              szlismy do niej nawet 4-5 x , bralismy na rece az sie uspokoila i odkladalismy.
              i tak stopniowo sie przyzwyczajala. teraz ledwo ja polozymy od razu sama
              zasypia.
              Karmienia nocne eliminowalam po kolei - zaczynalam od tego na ktore jadla
              najmniej.
              Teraz kladziemy ja o 19, butelke dostaje o 23-24 i spi do 10 rano. tzn slysze
              ze sie budzi w miedzyczasie ale bron boze nie chodze do niej, wchodze punkt 10.
              ona sobie tam gada z misiami albo cos tam steka ale nie placze a w koncu
              zasypia do tej 10.

wydaje mi sie ze wazne jest przy eliminacji zeby wydluzac te przerwy miedzy
              karmieniami stopniowo, nawet jak placze przeczekiwac po 10-20 min dluzej.
              i zapisywac ile je na kazdy posilek i eliminowac te najmniejsze. i nie bawic
              sie w luzeczku, nie puszczac pozytywek. ja przed spaniem przytulam i caluje,
              mowie dobranoc i wychodze. wiem ze niedlugo dojdzie czytanie ksiazek.

a czasmi trzeba po prostu przeczekac i nie leciec na kazde zawolanie.
              jak juz jest straszne wycie - podejsc poglaskac zeby malenstwo czulo sie
              bezpiecznie.

naprawde dzieci potrafia manipulowac!!!

u mnie np tez sprawdzilo sie takie cos ze w dzien nie kladziemy jej do luzeczka
              tylko spi na kanapie lub w spacerowce na tarasie.
              i w ten sposob mamy dwie korzysci - luzeczko kojarzy jej sie ze spaniem
              nocnym , a w dzien zasnie praktycznie w kazdych warunkach i przez to jestem z
              nia mobilna.

mysle, ze jezeli dziecko jest zdrowe i nie ma kolek to placze z dwoch powodow -
              albo glodne albo zmeczone.
              a poza tym - cala reszta to marudzenie i wymuszanie.
    • babilon8 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 29.05.06, 21:41
      Też chciałabym cudowną receptę na spokojny sen.Moja ma 10 miesięcy i do tej
      pory nie przespała ani jednej nocy>Cały problem tkwi w tym że zrobiła się z
      niej cycomanka i ciężko ją odstawić od nocnego karmienia.Z zasypianiem
      poradziłyśmy sobie, bo dokuoiliśmy bieguny do łóżeczka i zasypia lepiej ale w
      nocy jest koszmarny płacz!!Co ja dałabym za przespaną nockę smile!!
      • odettaodys Do Hunterus007 31.05.06, 17:12
        Słyszałam, że niemowlęta nie powinny sypiać na brzuchu, bo zwiększa to
        prawdopodobieństwo śmierci łóżeczkowej.
        • hunterus007 Re: Do Hunterus007 01.06.06, 20:20
          dzięki za postraszenie
          ale niestety co zrobic jak dziecko nie chce inaczej spac??
          dzieci mają swój rozum, uważam
    • agastrusia Jakoś tak somo się stało 31.05.06, 18:07
      że moje bobo przesypia całe noce - chociaż zdażają się jeszcz pobudki. Kacperek
      ma 10 m-cy i tak śpi już od jakiegoś czasu.
      • iwonagos Re: Jakoś tak somo się stało 31.05.06, 21:41
        Ola ma 4 miesiące i 1 tydzień. Od 3 miesięcy przesypia całe noce. Karmię cały
        czas cycem. Wieczorem ściągam pokarm do butli, zjada, kładę do łóżeczka i
        zasypia. Mam szczęście, wiem.
    • basia784 Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 31.05.06, 22:54
      Kładę dziecko zawsze około 20 wcześniej wykąpane do łóżeczka i w ciągu 5 min.
      usypia samo. Śpi do 5:00 lub 6:00 rano. W dzień nigdy nie usypiam dziecka na
      siłę jak chce to śpi, czasem raz 3 godz., czasem 2 razy po 30 min. Bardzo
      różnie, ale nigdy nie usypiam. Jak widzę, że dziecko jest śpiącem, kładę, daję
      monia i kocyk, jak uśnie to dobrze jak nie to się bawimy. Czasem prawie wcale
      nie śpi w dzień, ale za to noce mam przespane. Dziecko ma 6 miesięcy.
    • delfinmm Re: Dziecko przesypiające noc- jak tego dokonac? 01.06.06, 11:25
      Nasz malec od 2go miesiaca przesypia prawie cala noc-czasami przebudza sie ok
      5-5.30 ale jak dostanie smoka..albo piers na min zaraz zasypia i wstaje ok 7 a
      czasami 8...8.30 nawetsmile Do 4.5 miesiaca byl na piersi...potem w wyniku stresu
      stracilam prawie pokarmsad i niestety w dzien maly jest na butli..zageszczam
      mleko kleikiem ryzowym. Jest bardzo sycacy wiec Jasio nie budzi sie glodny...i
      spi cala noc. Czasami pomaga smoczek dzieciaczkom, pokojka i idzie spac dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka