anettaa1 31.05.06, 17:28 moja mała skończyła 7 miesięcy,można????oczywiście kisiel własnej roboty.Ma skaze białkową czy to ma jakieś znaczenie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betulinka Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 31.05.06, 17:49 Biszkopty bezglutenowe dla maluszkow produkuje Bobovita i Nestle ale dopiero po 10 miesiacu.Sa tez bez dodatku cukru krystalicznego.Co do kislu to szkodza produkty zawierajace zelatyne(jak w jogurtach).Swoja droga moja mama pierwszego biszkopta podala mi jak skonczylam 6 miesiecy i jakos przezylam ten test.Mysle tez ze sporo zalezy od tego czy karmisz piersia,czy tez wczesniej wprowadzilas w diecie coreczki nowe smakolyki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
taormina Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 31.05.06, 18:16 Kisiel własnej roboty można podać. Zrobiony na soczku z dodatkiem deserku. Moja Madzia wcina aż jej sie uszy trzęsą. Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 31.05.06, 20:36 Miśkopty Nestle od 10 mies. nie są bezglutenowe !!! Natomiast w sklepach z tzw. zdrową żywnością można kupic biszkopty bezglutenowe. Ja zaczęłam je podawac synkowi jak miał 6,5 mca (jest zdrowy). Teraz kończy 8 mies. i nasza lekarka twierdzi,że mogę już zacząc dawac mu normalne. Co do kisielu się nie wypowiem - sama szczerze nienawidzę, więc dziecku nie podam Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 31.05.06, 20:42 kisiel domowej roboty nie ma zelatyny...taki kupny chyba tez nie. zelatyne ma o ile wiem galaretka. Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 10:29 a macie przepis na taki kisiel własnej roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1754 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 14:40 dzis myslalam nad tym samym. moj syn za tydzien skonczy 8 miesiecy i chce cos nowego mu wprowadzic. mam przepis na kisiel z poradnika zywienia malego dziecka ktory dostalam z bobovity. 6 miarek mleka w proszku, 180ml. wody, 8g maki ziemniaczanej, pol zoltka ( nie wiem tez czy to zoltko ma byc surowe czy gotowane na twardo no i wogole sie zastanawiam nad tym zoltkiem?), deser lub sok do zmieszania. jeszcze nie probowalam robic i nie wiem czy to dobre. jakby ktos mial cos lepszego niech pisze. pozdrawiam aga. Odpowiedz Link Zgłoś
mmonia74 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 14:50 kisiel (oczywiście własnej roboty) na kompocie z jabłek można już podawać moja mała (7miesięcy i 8dni) zajada się nim Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 15:43 To jest chyba przepis na BUDYŃ? Budyń robi się na mleku, kisiel na wodzie (bez mleka). Odpowiedz Link Zgłoś
juswie Przepis kisiel 02.06.06, 15:02 150ml soczku, zagotować, woda do rzpuszczenia mąki ziemniaczanej troszkę w kubku. Łyżeczkę-1,5 łyzeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z wodą, mozna dodać żółtko surowe, taki mix wlać do wrzącego soczku i gotować aż zgęstnieje. Dla dzieci, które nie mogą mleka polecam do takiego kisielku dodać 2-3 łyżeczki Sinlacu i gotowe. Moja córcia ma 7,5 miesiąca i uwielbia równieź kluseczki lane: żółtko surowe + 2 łyżeczki Sinlacu (musi być w miarę gęste wbrew nazwie) kłaść łyżeczką na gotująca wodę, gotować chwilkę odcedzić i podać z owocami. Pycha i bez glutenu Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Przepis kisiel 02.06.06, 15:41 A po co mleko lub Sinlac do kisielku?? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 15:40 Biszkopty bezglutenowe można po skońćzeniu 6-go m-ca. Glutenowe (np. Miśkopty zawierają gluten) - po 10 m-cu. A kisiel można też po 6 - jak daje się ziemniaczki to można i kisiel (domowy, nie z torebki - bez bawrników, cukru i konserwantów). Ja córce gotuję kisiel i budyń (na swoim mleku, też nie z torebki), chciałabym też galaretkę, ale nie jestem pewna czy mozna żelatyne podać 7-miesięczniakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-kacpra Re: od kiedy biszkopty i kisiel??? 02.06.06, 18:12 witaj.Ja mojemu synkowi robilam kisiel z soczkow bobofrut (te przecierow) dodawalam tylko okolo 1,5 lyczeczki maki ziemniaczana, a z biszkoptami to sa takie bezglutenowe ale w sklepach ze zdrowa zywnoscia, trzeba czytac sklad.Ale powiem tak moj synek tez ma "skaze bialkowa" pije nutramigen, po tych biszkoptach i kisielu nic mu nie bylo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś