oza74 02.06.06, 11:08 bo mój mały ma zatkane kanaliki łzowe. w związku z tym mam pytanie. po otwarciu ampułki i przemyciu oczek zostaje jeszcze sporo płynu, czy mam wyrzucać ampułkę czy mogę zostawić do następnego przemywania za parę godzin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Sprobuj sobie samej zakroplic oczy sola 02.06.06, 11:13 i powiedz, jak sie czujesz. Lepiej kup wode do iniekcji (aqua pro injectione), opakowania i cena podobna, jak w przypadku soli fizjologicznej. Mysle, ze kilka godzin ampulka moze postac otwarta, ale juz do nastepnego dnia nie trzymalabym (chyba, ze otwierasz wieczorem i chcesz przechowac do rana). Mozesz zamknac otwarta ampulke w jakims pudeleczku czy sloiczku, zeby zmniejszyc ryzyko zakurzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oza74 Re: Sprobuj sobie samej zakroplic oczy sola 02.06.06, 11:20 czy jest coś złego w zakrapianiu oczu solą fizjologiczną? robię to na zlecenie okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: Sprobuj sobie samej zakroplic oczy sola 02.06.06, 14:02 oczywiście że nie ma nic złego!!!! właśnie solą fizjologiczną przemywa się oczka dziecka. na bazie soli fizjologicznej robi się tez płyny do soczewek. dla koleżanki radzącej zakraplanie sobie samej - ja sobie zakraplam, bo mi się w soczewkach oczy wysuszają!!!! a jeśli chodzi o Twoje pytanie - w aptece powiedziano mi, że po otwarciu można zużyć w ciągu 24 h, także po kilku godzinach możesz użyć Odpowiedz Link Zgłoś
szprotka6 Re: zakrapiam oczka solą fizjologiczną 02.06.06, 11:14 Ja nakłowam ampułke szpilka i z takim malutkim otworem trzymam kilka dni-az nie zuzyje. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jaboszko sól na recepte 02.06.06, 18:30 Sol fizjologiczna nie powinna byc otwarta dluzej niz 24 godziny. Tez mi zal wyrzucac nie do konca zuzte opakowania. Polecam kupowaie soli na recepte. Kosztuje chyba 30 lub 50% ceny normalnej. Wprawdzie lekarze dziwia sie, ze sol kupuje sie nie recepte, ale w ten sposob przynjamniej oszczedza sie kase. Lekarz koniecznie musi na recepcie napisac ile ampulek przepisuje, bo jesli napisze poprostu sol fizjologiczna to wydadza pojedyncza ampulke. Odpowiedz Link Zgłoś