Dodaj do ulubionych

Chodzi na paluszkach :(

08.06.06, 21:00
Witam
Już niedługo roczek a moja mała chodzi na paluszkach sad tzn. jak się ją
prowadza. Jakie są wasze doświadczenia? Jak długo może to potrwać?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: Chodzi na paluszkach :( 08.06.06, 22:19
      dzieci tak maja na poczatku - musza sie nauczyc odpowiednio ustawiac stopy
      trudno powiedziec jak dlugo kazdy maluch inny
      • hanka_forum Re: Chodzi na paluszkach :( 08.06.06, 23:22
        Kiedys rehabilitantka do ktorej chodzimy z corka wspominala, ze chodzenie na
        palcach moze byc efektem nieprawidlowego napiecia miesniowego (nie pamietam juz
        czy obnizonego czy tez nadmiernego).
    • aniab_24 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 10:02
      Mój tak zaczynał chodzic - ale mój maluszek jest nietypowy, bo miał wzmożone
      napięcie mięśniowe. Pani neurolog powiedziała, że dzieci z WZM właśnie tak
      zaczynają chodzić i trzeba to rehabilitować. A ze Wojtuś był ćwiczony od 10tyg.
      więc nie była to dla nas nowość. Jak to jest w przypadku normalnie rozwijających
      się dzieci, nie wiem. Faktem jest , że dopóki stawał na palcach nie potrafił
      chodzić sam bez podtrzymywania się, nie umiał utrzymać równowagi. Gdy zaczął
      stawiać całe stopy błyskawicznie nauczył się chodzić sam (miał 11m).
      Ważne jest tylko, aby dziecko nie utrwaliło sobie takiego sposobu chodzenia, bo
      jak mówi nasza neurolog najważniejsze są dobre wzorce. Potem moze byc trudno
      dziecko od tego odzwyczaić.
      • ade1 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 10:10
        z tym trzeba isc do lekarza. moja corcia miala obnizone napiecie miesniowe
        ostatnio bylysmy na kontroli u neurologa juz jest ok ale na odchodne lekarka
        powiedziala ze gdyby cos nas niepokoilo np gdyby dziecko zaczelo chodzic na
        paluszkach to od razu nalezy do niej przyjsc. dziecko moze stanac na paluszkach
        tylko wtedy gdy chce czegos siegnac. podejdz do lekarza pewnie jakies cwiczniea
        odstaniecie
        • aniab_24 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 11:07
          Też myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Przynajmniej będziesz spokojna, ze
          niczego nie zaniedbałaś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka