mamaklara 08.06.06, 21:00 Witam Już niedługo roczek a moja mała chodzi na paluszkach tzn. jak się ją prowadza. Jakie są wasze doświadczenia? Jak długo może to potrwać? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: Chodzi na paluszkach :( 08.06.06, 22:19 dzieci tak maja na poczatku - musza sie nauczyc odpowiednio ustawiac stopy trudno powiedziec jak dlugo kazdy maluch inny Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_forum Re: Chodzi na paluszkach :( 08.06.06, 23:22 Kiedys rehabilitantka do ktorej chodzimy z corka wspominala, ze chodzenie na palcach moze byc efektem nieprawidlowego napiecia miesniowego (nie pamietam juz czy obnizonego czy tez nadmiernego). Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 10:02 Mój tak zaczynał chodzic - ale mój maluszek jest nietypowy, bo miał wzmożone napięcie mięśniowe. Pani neurolog powiedziała, że dzieci z WZM właśnie tak zaczynają chodzić i trzeba to rehabilitować. A ze Wojtuś był ćwiczony od 10tyg. więc nie była to dla nas nowość. Jak to jest w przypadku normalnie rozwijających się dzieci, nie wiem. Faktem jest , że dopóki stawał na palcach nie potrafił chodzić sam bez podtrzymywania się, nie umiał utrzymać równowagi. Gdy zaczął stawiać całe stopy błyskawicznie nauczył się chodzić sam (miał 11m). Ważne jest tylko, aby dziecko nie utrwaliło sobie takiego sposobu chodzenia, bo jak mówi nasza neurolog najważniejsze są dobre wzorce. Potem moze byc trudno dziecko od tego odzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 10:10 z tym trzeba isc do lekarza. moja corcia miala obnizone napiecie miesniowe ostatnio bylysmy na kontroli u neurologa juz jest ok ale na odchodne lekarka powiedziala ze gdyby cos nas niepokoilo np gdyby dziecko zaczelo chodzic na paluszkach to od razu nalezy do niej przyjsc. dziecko moze stanac na paluszkach tylko wtedy gdy chce czegos siegnac. podejdz do lekarza pewnie jakies cwiczniea odstaniecie Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: Chodzi na paluszkach :( 09.06.06, 11:07 Też myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Przynajmniej będziesz spokojna, ze niczego nie zaniedbałaś. Odpowiedz Link Zgłoś