09.06.06, 17:17
moja 3,5 tygodniowa coreczka ciagle ulewa i nie wiem czy to nie moja wina bo
karmie ja co 3 godz. nawet jak nie domaga sie jedzenia - tak kazal robic
pediatra. Przez pewien czas pozwolilam jej spac i karmilam wtedy kiedy sie
tego domagala a przerwy robila 4-5-a nawet 7 godzinne. Niech mi ktos doradzi
czy dawac jej co 3 godziny czy czekac az sama sie upomni o jedzonko? Z gory
dziekuje za odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: pomozcie 09.06.06, 17:22
      lepiej zmien pediatre a Coreczke karm na zadanie. jesli jest zdrowa i przybiera
      na wadze to nic sie nie stanie jesli zrobi sobie dluzsza przerwe. zoladeczek
      tez potrzebuje odpoczynku.
      swoja droga skad ten pediatra sie urwal ? z glebokiego prl ?
      • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 17:48
        moja córeczka tez ulewała. była dokarmiana, nie tolerowała tego mleka. problemy
        się skończyły, gdy zmienilismy mleko na takie specjalne, dla ulewających maluchów.
        odbekuj Córcię porządnie, podnieś oparcie łóżka, kładź na boczku, jeśli ulewa, i
        ponos dłużej po karmieniu.
        a takiego Malucha karmi się na żądanie
        pozdrawiam i wszytkiego dobrego smile
        • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 17:49
          i.. zbyt długie przerwy, więcej niż 3-4 godziny nie sa dobre dla jej rozwoju w
          tym wieku.
          • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 17:54
            jeszcze coś pomyślałam.. wiesz.. moja córcia jak była malutka, tez robiła takie
            długie przerwy między karmieniami sad. karmiłam ją wtedy jeszcze naturalnie sad, a
            ona miała juz siłę tylko na sen sad
    • justylka Re: pomozcie 09.06.06, 17:49
      bardzo ulewa? jeśli dzidzuś dobrze przybiera,to spróbuj troszkę wydłużyć te
      przerwy do 3,5 - 4 godzin; gdyby problem nasilał się, to moze zmiana mleka?
      Bebiko Omneo przeznaczone jest m.in. dla dzieci, które ulewają; a z kupkami i
      brzuszkiem ok?
      • olensia Re: pomozcie 09.06.06, 17:53
        w nocy nie ulewa w ogole. Ale w ciagu dnia zdarza sie czesto i dosyc obficie.
        Kupki robi 2-3 w ciagu doby. Co do brzuszka to nie widze nic niepokojacego, ale
        podczas karmienia strasznie czasami sie wyrywa i placze musze sie z nia troche
        silowac...
        • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 17:58
          karmisz ją naturalnie?
          • olensia Re: pomozcie 09.06.06, 18:03
            niestety nie sad
            • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 18:06
              w takim razie może nie pasować jej mleko. ulewanie to dla Malucha i dla jego
              mamy koszmar. moja Córcia i ja wiemy cos o tym. spróbuj kupić Enfamil A.R.1 dla
              ulewających dzieci. moim zdaniem to dobre mleko, po nim nasze problemy się
              skończyły. poleciła nam pediatra.
              ulewanie minąć może po 4 miesiącu, ale niekoniecznie.
              pozdrawiam i zdrówka dla Dzidzi
        • justylka Re: pomozcie 09.06.06, 18:03
          jak z brzukiem w porządku, to nie zmieniaj mleka, a takie maluchy ulewają, bo
          mają niedojrzały układ pokarmowy; spróbuj w czasie karmienia, jak zaczyna się
          wiercić, ponosić do odbicia
          • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 18:08
            nie ma co się męczyć. jeśli ulewa potrzebuje innego mleka. jej układ pokarmowy
            nie jest w stanie po prostu przyjąć takiej mieszanki. podnoszenie, odbijanie
            itd. nic tu nie pomogą niestety.
            • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 18:10
              treść pokarmowa wraca z powrotem do przełyku i Dzidzia się dusi, dlatego ulewa.
              moja Córcia miala nawet problemy z oddychaniem z tego powodu. zaznaczę, że kupki
              robiła normalnie, z brzuszkiem miała w porządku
            • olensia Re: pomozcie 09.06.06, 18:11
              dzieki za odpowiedzi ale nadal nie wiem czy budzic ja na jedzenie czy podawac
              wtedy kiedy sama sie bedzie domagala?
              • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 18:23
                a jak duzo zjada na raz?
                • olensia Re: pomozcie 09.06.06, 18:24
                  90 ml
                  • kanaviosta Re: pomozcie 09.06.06, 18:31
                    czyli zjada wszysko co jej dajesz. moim zdaniem co 3-4 godziny jak mówił
                    pediatra to dobry sposób na karmienie. trzeba dożywiać mózg i cały organizm.
                    może dawaj jej troszeczkę mniej? nie ma co jej zmuszać do jedzenia jak nie chce.
                    przecież gdy zgłodnieje, da Ci znaćsmile
                    może ona trochę się przejada? może pręży się bo ma dość?smile na tych opakowaniach
                    mleka modyfikowanego chyba trochę przesadzają z proporcjami, żeby więcej mleka
                    kupować wink
                    dawaj jej trochę mniej i zobacz co będzie. jeżeli problemy z ulewaniem będą
                    nadal, jeżeli np będzie miała sapkę, to znaczy, że mleczko jest nieodpowiednie.
    • kiniak22 Re: pomozcie 09.06.06, 21:24
      moje doswiadczenie z ulewaniem wyglada tak rowniez karmilam sztucznie i sie
      ulewalo od poczatku po kazdym jedzeniu nie pomagalo odbijanie kladzenie wyzej
      glowki itp itd czasem pomaga co niektorym dzieciom zmiana mleka ale u mnie nie
      pomoglo a racje mial moj pediatra ze skoro wszystko z przelykiem bylo ok to po
      prostu wyrosnie ulewanie zmniejszy sie kiedy dziecko zacznie siadac a jeszcze
      bardziej kiedy zacznie przyjmowac stale pokarmy tak tez bylo u mnie kiedy
      zaczelam jej podawac kaszki to sie mniej ulewalo a po zupkach to juz wogole
      teraz ma 7 miesiecy i zawazylam ze od jakichs 2 tygodni wogole sie jej nie ulewa
      bo dostaje coraz bardziej urozmaicone posilki a nie ciagle mleko i mleko

co do karmienia twojej cory to uwazam ze powinnas karmic na zadanie jesli cora
      sie tego domaga a jesli sie nie domaga to regularnie co 3 godziny tak jak
      doradzil ci twoj pediatra no chyba ze mala spi (niezaleznie jak dlugo) to nie ma
      potrzeby jej budzenia bo nadrobi zaleglosci jak sie obudzi

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka