Dodaj do ulubionych

Truskawki!!!Pilne!!!

19.06.06, 11:09
Cześć!Jestem Mamą 7 tg Ali i chciałam zapytać czy jecie truskawki karmiąc piersią.Ja jem od 3 dni (tak po 4szt. dziennie)i dziś zauważyłam u małej na brzuszku czerwone plamki.Czy to może być od tego i dopiero po tylu dniach???Dodam że wczoraj zjadłam jeszcze 3 kawałki ptasiego mleczka.Może to to?Jak szybko jedzenie dostaje się do mleka?Czy smarować Ją czymś.Proszę o szybkie odpowiedzi.Dzięki
Obserwuj wątek
    • molowiak raczej od truskawek 19.06.06, 11:14
      nie smaruj, odstaw truskawki sad ja tez niestety nie mogę, bo młodzież dostała
      pryszczy sad
    • kata123 Re: Truskawki!!!Pilne!!! 19.06.06, 11:24
      to co jesz jest niemal natychmiast w Twoim mleku.reakcja alergiczna moze się
      pojawić od razu, ale nie koniecznie. naogól robi sie tak, że nowe jedzonko
      wprowadza się przez dwa tygodnie (codziennie, po troszeczku). jeśli nic się nie
      dzieje, to można jeść. może być też tak, że same truskawki nie uczulają, ąle w
      polączeniu z czymś innym (np. ptasie mleczko) tak. dlatego ważne, żebyś
      wprowadzala potrawy pojedynczo.
      uczulenie u dzieci wychodzi najczęściej na policzkach. może to na brzuszku to
      poprostu potówki?
    • aga55jaga Re: Truskawki!!!Pilne!!! 19.06.06, 11:35
      nooo z tymi uczuleniami a raczej nietolerancjami niektórych produktów w diecie
      mamy to temat rzeeeeeeka. Reakcja u małej może być równie dobrze spowodowana i
      truskawkami i mlekiem w słodyczach. Możliwa jest też reakcja dopiero po kilku
      dnich - zwłaszcza że na początku mały organizm "uczy" się dopiero reagować na
      szkodliwe produkty. Np u mojej starszej córy nietolerancja na nabiał w mojej
      diecie raczyła ujawnić się dopiero w drugim miesiącu jej życia - skórnie,
      troszkę wcześniej zaczęły się zielone, śluzowe kupki.

Wobec powyższego radziłabym na kilka tygodni odstawić podejrzane produkty (wiem
      że ciężko zwłaszcze, że przy karmieniu piersię chce się wielu rzeczy big_grin) i
      obserwować małą. Po kilku dniach (czasami więcej niż 5) wywypka powinna
      ustąpić. Reakcja skórna na nietolerowany produkt może wystąpić na dowolnej
      częsci ciała maluszka. Buźka. brzuszek, zgięcia rączek i kolan, oraz odparzenia
      na pupie i kroczu, nasilona ciemieniucha - to najczęsciej spotykane postaci

np z kolei u mojej młodszej - nietolerancja na buraczki ujawniała się w postaci
      ognistej czerwonej wysypki na brzuszku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka