Dodaj do ulubionych

ZaCiSkAnIe piąstek

21.06.06, 20:16
Witam

Martwi mnie to że moj prawie 3 miesieczny synek zaciska piastki (tak jakby
chcial kogos bić). Bardzo żadko otwiera je, prawie cały czas ma zaciśniete.
Nawet w kąpieli trudno mi umyc jego rączki. Czy to jest normalne u takiego
dziecka ? Czy przechodzi to z wiekiem ? Jak było u Was dziewczyny. Prosze o
opinie.
Obserwuj wątek
    • gerandia Re: ZaCiSkAnIe piąstek 21.06.06, 20:19
      moj synek mial to samo pediatra skierowal mnie do neurologa dzieciecego moze to
      byc objaw wzmozonego napiecia miesniowego neurolog zalecil nam proste cwiczenia
      i przeszlo moj synek oprocz zacisnietych piastek chowal kciuka do srodka dla
      spokoju sumienia pokarz dziecko lekarzowi nie wiem czy to przechodzi z wiekiem
    • aroner Re: ZaCiSkAnIe piąstek 21.06.06, 20:43
      u nas jest podobnie, dlatego chodzimy na ćwiczenia, bo Młoda też palce u nóg
      podwija.
      • hellusia Re: ZaCiSkAnIe piąstek 21.06.06, 21:22
        On chyba tez podwija (palce u nóg). Kurcze chyba to cos złego, porozmawiam o
        tym z pediatrą.

Pzdr
    • ewapn Re: ZaCiSkAnIe piąstek 21.06.06, 21:34
      a wlaściwie jakie to są te cwiczenia, czy mozecie podac przykłady?? My jestesmy
      po wizycie u neurologa i niby jest ok..zas co do zaciskania piąstek stwierdził,
      ze dziecko ma prawo je zaciskac ,jak sie wkurza, jest nagie, niespokojne itd..
      no ale w ramach zabawy mozna przeciez porelaksowac te rączuśki, prawda????
      • 1a6 Re: ZaCiSkAnIe piąstek 22.06.06, 08:52
        wejdz na foum Zdrowie-rehabilitacja dzieci, tam wiecej bedzie na ten temat.moim
        zdaniem trzeba isc do dobrego lekarza,bo to jest objaw wzmozonego napiecia
        miesiniowego.poczytaj sobie na taen temat w necie.potrzebna jest rehabilitacja.
        (m.vojty badz druga forma ntd.bobath)
    • kasiadzie Re: ZaCiSkAnIe piąstek 22.06.06, 10:22
      Troche sie przeraziłam, bo moj Mały (8 tyg) tez zaciska piąstki, ale myslalam
      ze to normalne u dzieci sad
      Nie ma zacisnietych gdy spi, i gdy go karmie - ale to dopiero po 5 min jedzenia
      • moccia1 normalne 22.06.06, 10:29
        to normalne do ukonczenia 4 miesiaca!
        mozna delikalnie rozmasowywac raczki - otwierac i glaskac. Przechodzi z
        wiekiem. bez stresu.
        Ale dla pewnosci zapytajcie pediatre przy najblizszej wizycie. Zaleci pewnie
        wizyte u neurologa jesli wystepuja i inne wskazania do WZM - prezenie w 1
        strone itp.
        • agaaga14 Re: rehabilitacje 23.06.06, 10:51
        • agaaga14 Re: 23.06.06, 10:53
          Zauważyliśmy zaciskanie piąstek i poszliśmy do neurologa dziecięcego. Chodzimy
          już na rehabilitacje 10 tydzień!!!! Mała powoli otwiera rączki. Dodatkowo
          ćwiczymy ją w domu. Myślę, że powinnaś się skontaktować z lekarzem.
    • niunia78wroc Re: ZaCiSkAnIe piąstek 23.06.06, 11:11
      To na 100%wzmożone napięcie mięśniowe. Takie dzieci rehabilituje się
      najczęściej metodą Voity. Jeśli do ukończenia 3 miesiąca to nie przejdzie,
      trzeba iść do lekarza.
      • agaa_p Re: ZaCiSkAnIe piąstek 23.06.06, 11:13
        aleście mnie teraz wystraszyły...myślałam, że to normalne vprzynajmniej do 3-4 miesiąca
    • agamagafon Re: ZaCiSkAnIe piąstek 23.06.06, 11:20
      Nie pocieszę Cię niestety, moja pani neurolog na ostatniej wizycie (dziecko 4,5
      miesiąca )widząc zaciśniętą na chwilę piąstkę z kciukiem do środka stwierdziła
      ,że tego już nie powinno być po ukończeniu 2 miesiąca, u mojej niuni to efekt
      wzmożonego napięcia w rączkach, a pediatra mówił że wszystko w porządku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka