04.07.06, 07:27
mam pytanie: czy któraś z was miała podobną sytuację - moja mała ma 4,5
miesiąca, od miesiaca musze ją dokarmiać mlekiem, dostaje bebilon pepti, jada
też zupki ( przestała przybierać na wadze i musiałam wprowadzić dodatkowe
pokarmy). od tego czasu zaobserwowałam pewne zmiany skórne na nóżce w zgięciu
ma zaczerwienienie, raz się nasila a raz zmniejsza no i oczywiście na
polikach, tylko że to sie coraz bardziej nasila, i już nie wiem co mogę z tym
zrobić. Pediatra widział problem, ale go zignorował, podobnie dermatolog.
Zastanawiam sie czy może to być nietolerancja jakiegoś składnika zupki bądź
mleka? a może iść z małą jeszcze do alergologa?, sama już nie wiem, dlatego
proszę o opinię mam, któe miały podobny problem. Trochę długo ale chciałam
dokładnie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • melka_x Re: alergia ? 04.07.06, 10:15
      Skonsultowałabym się ze specjalistą. U mojego syna szorskie policzki i zgięcia
      nóg okazały się objawem alergii na białko mleka krowiego. Przedyskutuj też z
      nim wprowadzanie nowych pokarmów, u dzieci z podejrzeniem alergii nie powinno
      się wprowadzać jakichkolwiek pokarmów poza mlekiem matki lub modyfikowanym
      przed ukończeniem 6 miesięcy (to zalecenie zresztą dotyczy wszystkich dzieci,
      bo to najlepsza ochrona przed późniejszymi alergiami). Z tego co wiem od
      swojego pediatry jeśli dziecko nieprawidłowo przybiera na wadze to najpierw
      trzeba próbować zwiększać porcje mleka czy mieszanki.
    • muuunia Re: alergia ? 04.07.06, 10:43
      polecam wizytę u immunologa. tomoże być alergia. zależy co dodajesz do zupki.
      mój mały jest uczylony m.ii. na marchew i dynię. odkąd w zupce jada mięso,
      gotuję ją wyłącznie na króliku albo indyku. dopiero jak skończył 13 miesięcy
      zaryzykowałam z cielęciną (gicz) i jest w miarę ok. do zupek dodaje kilka
      kropelek oliwy z pestek winogron albo oliwek. nasz pediatra kiedyś tez
      powiedział, że zbyt wcześnie wprowadzone inne niż mleko pokarmy mogą spowodowac
      u dziecka różne reakcje, bo układ trawienny jeszcze nie jest dostosowany. Ja
      wprowadziłam pierwsze zupki i kaszki bezmleczne dopiero po 7 miesiący a cały
      ten czas karmiłam Humaną SL, Bebilonem pepti albo Nutramigenem (smakują jak
      cement i musiałam robic na herbatce hipp żeby zmienić smak)
    • kotosz Re: alergia ? 04.07.06, 10:48
      Witaj!
      Mój synek ma 3,5 miesiaca i rowniez jest alergikiem. Jest tylko i wyłącznie na
      nutramigenie (mieszanka dla alergikow). Inne pokarmy beda u niego wprowadzone
      dopiero po 5 mies zycia, wlasnie ze względu na alergię. Od 2 mies życia jest
      pod stała kontrolą alergologa. Bierze leki. Radziłabym jak najszybsza wizytę u
      specjalisty. Mimo tego, że mój mąz jest lekarzem, regularnie korzystamy z
      porady alergologa. Niestety, Twój synek może być uczulony na jakiś składnik
      znajdujący się w zupce, a może konieczna będzie zmiana mieszanki? O tym jednak
      zadecydowac powinien tylko i wyłącznie specjalista. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka