Dodaj do ulubionych

kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiechać ?

14.07.06, 12:36
Moja Magdusia ma teraz skończone 7 tyg ( od porodu, a urodziła się w 37 tc) i
jeszcze się do mnie nie uśmiecha. Mąż wprawdzie twierdzi, że do niego mała
uśmiechnęła się świadomie raz czy dwa,ale ja tego nie widziałam. Napiszcie
drogie mamy wcześniaczków czy też tak miałyście/macie? Bardzo się martwię.sad(
Obserwuj wątek
    • kasia_sp Re: kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiecha 14.07.06, 12:41
      nie sądzę byś miała sie czym martwić
      moja Mela, urodzona w 36 tc, zaczeła się do nas uśmiechać mniej więcej od 10-11
      tygodnia i to sporadycznie, a uśmiecha się bardzo często dopiero od dwóch
      tygodni, tj. odkad skończyła 12 tygodni wink)))
      • malinka255 pytanko 14.07.06, 12:44
        Mam pytanie, ciut nie na temat-jak wasze dzieci urodzone w 36 i 37 tc mialy się
        ze zdrowiem po urodzeniu? Ile pkt dostaly, jaka waga, wzrost, czy musialy isc
        do inkubatora?
        malinka
        • kasia_sp Re: pytanko 14.07.06, 12:52
          moja Mela miała się dobrze, dostała 10 pkt, ważyła 2650, wzrost 53 cm i w ogóle
          nie było żadnych problemów wynikających z tego że się pospieszyła wink)))

jedynym naszym problemem zaraz po orodzeniu było to,że dostała silnej żółtaczki
          2 dobie życia (miałyśmy konflik serologiczny w grupach głównych:
          www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648) i musiała spędzić parę
          dni pod lampami crying(( ale to nie miało nic wspólnego z wcześniactwem
        • melka_x Re: pytanko 14.07.06, 12:54
          o ile wiem poród w 37 tygodniu, jeśli dziecko nie waży poniżej 2.5 kg, nie
          kwalifikuje się jako przedwczesny.

Moje dziecko urodzone w 36 tc ważyło 2640g, dostało 10 pkt, nie było żadnych
          problemów. Później wyszła przepuklina pępkowa, możliwe - choć nie pewne - że to
          skutek wcześniactwa (słaba tkanka łączna?). Uśmiechać się zaczął w jakimś 5
          tygodniu, ale moim zdaniem nie były to jeszcze socjalne uśmiechy, te chwilę
          przed skończeniem 2 miesięcy.
          • melka_x Re: pytanko 14.07.06, 12:55
            p.s. Prawdopodobnie skutkiem wcześniactwa była silna żółtaczka.
    • mfka Re: kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiecha 14.07.06, 12:55
      Mój maluszek urodził się niby w 38 tyg. ale lekarze określili go na 36 tydzień.
      Ważył 2900 (przy wyjściu ze szpitala 2650) i mierzył 55 cm. Teraz skończył 3
      miesiące, waży 5300 i ma 60 cm. Jeszcze 2 tyg. temu odchodziłam od zmysłów, bo
      w ogóle się nie uśmiechał i nie wodził wzrokiem za niczym. Już chicałam gonić
      po lekarzach a wystarczyło poczekać. Teraz wszystko go interesuje i chichra się
      na głos. Ale długo kazał mi czekać na ten pierwszy uśmiech, choć nadal nie
      uśmiecha się do mnie jak rano po przebudzeniu podchodzę do jegó łóżeczka.
      Wcześniejszym maluchom trzeba dać więcej czasu na rozwój i odejmować tyle, o
      ile wcześniej się urodził. No i poświęcać bardzo bardzo dużo czasu, mówić do
      niego, być z nim cały czas. Mój za 2 tyg. poczynił nieprawdopodobne postępy, za
      niedługo nie będzie widać,że jest troszkę wcześniejszy.
    • nadja_201 Re: kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiecha 14.07.06, 14:23
      Oskarek urodzil sie 35/36 tyg, wazył 2490, 51 cm, i dostał 10 punktów w skali
      Apgar. Leżał przez tydzień w inkubatorze, miał żółtaczke, umiał sam oddychac
      neipotzrebował "wspomagaczy" tongue_out teraz ma 8 mc, wazy 10 kg i chłop z niego jak
      dąb smile, nie ma jeszcze ząbków, nie siedzi sam, ale jak sie go posadzi to nie
      przewraca sie , ale mało guga i to mnie martwi sad, od urodzenia ani razu nie
      chorował, jest na piersi i słoiczkach
      • nadja_201 Re: kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiecha 14.07.06, 14:24
        Acha, pierwszy usmiech społeczny posłał jak miał ok 10 tygodni smile
    • mamaola111 Re: kiedy Wasze wcześniaczki zaczęły się uśmiecha 14.07.06, 22:01
      Dziękuję Wam kochane emamy!Bardzo potrzebowałam zapewnienia, że wszystko będzie
      OK. Ja też słyszałam,że wcześniakom trzeba czasem dać trochę więcej czasu i
      liczyć ich wiek od czasu planowego a nie rzeczywistego porodu. Moja Mada
      urodzia się w 37tc. przez cc (z powodu ułożenia pośladkowego) z wagą
      urodzeniową 2660g, i dostała 10pkt w skali Apgar. W inkubatorze leżała tylko do
      czasu zakończenia cesarki- na porodówce było zimno. Pozdrawiam. Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka