karolla88 20.07.06, 12:56 Od którego miesiąca można dzidziusiowi dawać smoczek? I czy nie ma przeciwskazań do jego stosowania, typu "wady zgryzu"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 12:58 przeciwwskazania sa. niektorym rodzicom udaje sie zyc bez smoczka. u nas nie dalo rady. sluzylam swoim cyckiem za smoczek. kiedy szlam do lazienki dziecko wylo. Odpowiedz Link Zgłoś
po_la1 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 13:04 Ja sprobuje od poczatku, dzidzius podobno wlasnie po porodzie ma najwieksza potrzebe ssania. Niektorzy odradzaja, podobno technika ssania dyda jest inna niz piersi i moze zaburzyc prawidlowe karmienie, jednak u mnie w rodzinie kazdy dzidzius mial dydek od poczatku i jakos nie bylo z tym problemu, zawsze masz pod reka niezawodny uspokajacz! Dziecko, ktore nie ssie smoczka, czesto ssie piastke, badz paluszki. Widzialam w domu dziecka jak to jest, ranki na paluszkach, krzywe dziaselka, gdyz ssany jest zazwyczaj paluszek zawsze ten sam. Smoczka zawsze mozesz wyrzucic, a od piastki trudno malucha odzwyczaic, szczegolnie podczas snu. Odpowiedz Link Zgłoś
karolla88 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 13:16 Słyszałam, że teraz są smoczki, które nie powodują wad zgryzu.Ale faktycznie to chyba zakupię od razu, a z używaniem samo wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_771 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 13:32 Polecam nowość firmy Nuby (od 0 do 6 mcy), imituje sutek - tak specyficznie się wyciąga Odpowiedz Link Zgłoś
anka197406 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 14:18 Ha, ha! Mam ponad 30 lat i nadal pamietam moja rozpacz po stracie smoczka. Powiedziano mi, ze zginal, ale pewnie go wyrzucili bo bylam juz za duza na niego. Trauma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alu2 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 14:29 Do 5 m-ca raczej nie przydatny, ale za to potem.... Moja córka ma 2 lata i nie weim czy by bez niego zasnęła. Dziecko musi mieć coś swojego... Odpowiedz Link Zgłoś
skarb_x Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 15:02 Ja podałam w pierwszej dobie życia dziecka. Czuło potrzebę ssania a ja bałam się ze ją zgniotę przez przypadek trzymając cały czas przy cycku. Pielęgniarki miały obiekcję, ale ja postawiłam na swoim . Teraz pewnie tak nie wtrącają się, to było 7 lat temu. Mając rok i 7 m-cy córcia wyrzuciła sama smoczek i nie dostała nowego . Szybko się odzwyczaiła. Wady zgryzu żadnej nie ma. Teraz postąpię tak samo ( a rodze za tydzień). Polecam smoczki ( uspokajające i te na butelkę) firmy Nuk. Odpowiedz Link Zgłoś
iw77 Re: Od kiedy smoczek?? 20.07.06, 15:09 Ale ja nie rozumiem po co dawac dziecku smoczka odrazu w pierwszej dobie? Ja juz jestem szczesliwa mama. Mam w domu az 3 smoczki, ale poki co ani jednego nie uzylam. Kupilam tak na wszelki wypadek, ale jak sie dzidzia obywa bez niego to po co dziecku pchac na sile? Tym bardziej w pierwszej dobie nie radzilabym dawac. Dziecko ma silna potrzebe ssania i wtedy wlasnie nalezy przystawiac do piersi, zeby i dziecko i mama nauczyly sie sztuki karmienia. Wydaje sie to proste, ale wierzcie mi, nie zawsze tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś