Dodaj do ulubionych

kichanie u noworodka

24.07.06, 07:52
Czy to normalne, aby takie malenstwo (2 tygodnie) kichalo bardzo czesto? Wczoraj Olivka zwrocila caly pokarm (bylam przerazona obfitoscia wymiotow).
Nie wiem czy to nie symptom jakiejs choroby/przeziebienia. Czy wasze pociechy tez tak maja/mialy? Dodam, ze malutka nie ma goraczki.
Obserwuj wątek
    • iw77 Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 08:04
      Noworotki w ten sposob oczyszczaja sobie nosek. W szpitalu co drugi kichal i z
      reguly na jednym kichnieciu sie nie skonczylo tylko leciala cala seryjkasmile.
      Moja Mala tez tak sobie pokichuje.
      Jesli chcesz dziecku ewentualnie pomoc, to wkraplaj do noska po kropelce soli
      fizjologicznej i nie martw sie. To normalne smile.
      • iw77 Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 08:06
        A co do ulewania - juz nie raz musialam wycierac siebie i podloge. Dzieje sie
        tak dlatego, ze taki maly czlowieczek nie ma jeszcze wyksztalconego ukl pokarmowego.
        Staraj sie, zeby dziecku sie odbijalo i kontroluj wage. Jesli dziecko przybiera,
        odbija mu sie i nadal ulewa, to niestety taka jego uroda. Podobno to mija w 6
        miesiacu.
    • brunette23 to normalne! :) 24.07.06, 08:09
      pozdrawiamy! smile
    • pokrytec Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 08:11
      Bardzo dziekuje za informacje. Podnioslas mnie na duchu. Czy moge zakrapiac nosek codziennie po kropelce czy powinnam to robic tylko raz na kilka dni?
      • iw77 Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 08:21
        Ja zakraplam zawsze przy pokąpielowej kosmetyce, ale czasem rowniez jak slysze,
        ze jej w nosku swiszczy. To zwykla sol fizjologiczna, zaden lek, wiec krzywdy
        tym dziecku nie zrobiszsmile. Raczej dzidzia srednio bedzie zadowolona.
        Przynajmniej u nas konczy sie to zawsze rykiem niezadowolenia smile.
        • pokrytec Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 10:21
          Dziekuje.
          • summer063 Re: kichanie u noworodka 24.07.06, 13:44
            Nasz synek,teraz 2 mies, też ulewał. W końcu skonsultowaliśmy to ze pediatrą.
            Powiedział mi, że to może być również na skutek diety. Jadłam coś co
            podrażniało mu malutki układ trawienny. Zastosowałam przez 2 dni dietę i
            przestał ulewać a ja wiedziałam, że to dieta. Zaczęłam od "bezpiecznych"
            pokarmów,po kolei dodawałam nowe, dalej dodaję. Mały dalej czasami kicha, ale
            przestał ulewać a ja się już nie martwię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka