kinia117 24.07.06, 22:34 dziewczyny wiem, że wiele z Was karmi słoiczkami i każda chwali sobie inna firmę, a czy mogłybyście mi napisać czym się kierujecie kupując słoiczki hippa, gerbera czy też bobo vita?? I które wychodzą najkorzystniej cenowo?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mokrasa Re: słoiczki 24.07.06, 22:39 Czytałam jakis artykuł że w Gerberze jest skrobia modyfikowana. Kupuje Hippa (bardzo drogie ale mała uwielbia) i Bobovitę. Dr. Witt to też podobno chemia i konserwanty Odpowiedz Link Zgłoś
kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 22:46 a czy skrobia modyfikowana jest czymś złym? jestem laikiem w temacie dopiero zaczynamy dokarmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 22:50 kinia117 napisała: > a czy skrobia modyfikowana jest czymś złym? jestem laikiem w temacie dopiero > zaczynamy dokarmianie. jeżeli jesteś zwolennikiem genetycznie modyfikowanej żywności to nie Odpowiedz Link Zgłoś
inga1128 Re: słoiczki 24.07.06, 23:34 Czy możesz mi wyjaśnić co ma skrobia modyfikowana wspólnego z GMO? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: słoiczki 25.07.06, 00:16 inga faktycznie nic : - D pomyłka z mojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: słoiczki 24.07.06, 22:41 Ja się kieruję składnikami potraw. Nie trzymam się jednej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: słoiczki 24.07.06, 22:48 NIe ma do końca badań czy ma jakieś właściwości szkodliwe, ale ja wolę unikać mimo ze wcześniej kupowałam właściwie tylko Gerbera. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 22:52 dla moich cór odpowiadała najbardziej bobo vita. Szczególnie dania dla starszych niemwląt z kawałkami warzyw, mięskiem - miały w miarę naturalny smak. Gerber to taka miksowana breja o jednakowym bukiecie smakowym Odpowiedz Link Zgłoś
kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 22:58 a czy konieczne jest podawanie soczków? powiedzmy ze wprowadzę maleństwu zupki, jakieś owocowe deserki i dalej ciągniemy pierś. Mała bardzo lubi wodę niegazowana ale nie wiem czy to wystarczy do picia czy też powinnam zacząć podawać jakieś powiedzmy bobofruciki. Sama je uwielbiam ale słodkie to i drogie i boję się ze jak przywyknie do słodkiego to będzie takim łasuchem jak mamusia Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 23:13 oczywiście że słoiczki to nie jest obowiązek. Niektóre maluchy je lubią inne wręcz przepadają (podobnie jest w przypadku dań domowych). Ja przy drugiej córce starałam się pichcić sama ale różnie to bywało. Zacznij od ziemniaczka wybełtanego np z odrobiną twojego mleka, potem dodaj np marchew i tak z wolna rozszerzaj dietę. Świetnie że twoja córa lubi wodę niegazowaną (wg niektórych źródeł i np serwisu konsumenckiego Żywca - wodę taką należy kilka minut gotować w przypadku niemowląt,gdyż jest zanieczyszczona mikrobiologicznie) możesz nią np rozcieńczać soczki i podawać je w takiej postaci Odpowiedz Link Zgłoś
kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 23:20 dzieki za wszystkie odpowiedzi. Wode daje nieprzegotowana, troszkę z lenistwa a troszkę dlatego, że nie jestem zwolennikiem "klosza" nad maluchem. Nie wiadomo kiedy później zrezygnować i dawać nieprzegotowaną. Gdyby małej się coś działo próbowałabym przegotować ale ponieważ od razy zaakceptowała zwykłą wodę to tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: słoiczki 25.07.06, 00:11 szczerze mówiąc ja też nigdy nie gotowałam wody ale z tego co się dowiaduję, może taraz bym to robiła Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: słoiczki 25.07.06, 08:04 ja jak juz kupuje słoiczki to w sklepie przed półką spędzam większość czasu. musze niestety wszystko dokładnie czytać na etykietkach. Mały jest alergikiem i nie może wielu rzeczy. Przyznam że częściej jednak kupuje hippa, bo gerber ma prawie w kazdym masło i inne alergizujace składniki Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: słoiczki 25.07.06, 09:25 Z reguły kupujemy słoiczki hippa.Igor je najbardziej lubi.Kupuje głównie te słoiczki, które maja 1 góra dwa składniki w składzie.W zupkach gerbera jest np dodawane mleko w proszku, a w zupkach jarzynowych bobovity dodawany jest por po którym mój syn ma okropne wzdęcia.Soczki kupujemy bobo fruta bo nie ma w swoim składzie cukru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka15 Re: słoiczki 25.07.06, 10:10 Na hippa też trzeba uważać, bo bardzo czesto jest solony, a dużo soli nie jest zdrowe dla dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
katkaps Re: słoiczki 25.07.06, 12:30 ja daje tylko owoce bo jakos tego lata malo ich obrodzilo a reszte sama gotuje uwazam ze tak bedzie lepiej dla malucha niech przyzwyczaja sie do mamusinej kuchni oraz taniej.Jak zaczniesz kupowac sloiczki zobaczysz jak duzo pieniedzy na nie idzie (to jesli ktos musi liczyc sie z wydawanymi pieniedzmi, ale to tylko moje skromne zdanie) Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: słoiczki 25.07.06, 16:51 kazda firma ma cos fajnego i cos do chrzanu w swojej ofercie - pisze o gerberze, hippie i bobovita, bo tylko tego uzywamy. trzeba po prostu dokładnie czytac etykiety i wybierac pasujące produkty. gerber ma w ofercie duzo prostych zestawów dla mniejszych niemowląt, jesli ma brzoskwinie to są to same owoce plus witamina c a juz np. hipp do brzoskwin dodaje grysik ryzowy, skrobie ryzowa i wit. c co mnie się juz nie podoba. znowu hipp np. ma znakomite danie: dynia z ziemniaczkami i dynia z indykiem. zatem trzeba czytac uwaznie etykiety i wybierac to co dla dziecka bedzie w danym miesiącu zycia najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś