24.07.06, 22:34
dziewczyny wiem, że wiele z Was karmi słoiczkami i każda chwali sobie inna
firmę, a czy mogłybyście mi napisać czym się kierujecie kupując słoiczki
hippa, gerbera czy też bobo vita?? I które wychodzą najkorzystniej cenowo??
Obserwuj wątek
    • mokrasa Re: słoiczki 24.07.06, 22:39
      Czytałam jakis artykuł że w Gerberze jest skrobia modyfikowana. Kupuje Hippa
      (bardzo drogie ale mała uwielbia) i Bobovitę. Dr. Witt to też podobno chemia i
      konserwanty
      • kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 22:46
        a czy skrobia modyfikowana jest czymś złym? jestem laikiem w temacie dopiero
        zaczynamy dokarmianie.
        • aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 22:50
          kinia117 napisała:

> a czy skrobia modyfikowana jest czymś złym? jestem laikiem w temacie dopiero
          > zaczynamy dokarmianie.

jeżeli jesteś zwolennikiem genetycznie modyfikowanej żywności to nie big_grin
          • inga1128 Re: słoiczki 24.07.06, 23:34
            Czy możesz mi wyjaśnić co ma skrobia modyfikowana wspólnego z GMO?
            • aga55jaga Re: słoiczki 25.07.06, 00:16
              inga faktycznie nic : - D pomyłka z mojej strony
    • mooh Re: słoiczki 24.07.06, 22:41
      Ja się kieruję składnikami potraw. Nie trzymam się jednej firmy.
      • mokrasa Re: słoiczki 24.07.06, 22:48
        NIe ma do końca badań czy ma jakieś właściwości szkodliwe, ale ja wolę unikać
        mimo ze wcześniej kupowałam właściwie tylko Gerbera.
    • aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 22:52
      dla moich cór odpowiadała najbardziej bobo vita. Szczególnie dania dla
      starszych niemwląt z kawałkami warzyw, mięskiem - miały w miarę naturalny smak.
      Gerber to taka miksowana breja o jednakowym bukiecie smakowym
      • kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 22:58
        a czy konieczne jest podawanie soczków? powiedzmy ze wprowadzę maleństwu zupki,
        jakieś owocowe deserki i dalej ciągniemy pierś. Mała bardzo lubi wodę
        niegazowana ale nie wiem czy to wystarczy do picia czy też powinnam zacząć
        podawać jakieś powiedzmy bobofruciki. Sama je uwielbiam ale słodkie to i drogie
        i boję się ze jak przywyknie do słodkiego to będzie takim łasuchem jak mamusiasmile
        • aga55jaga Re: słoiczki 24.07.06, 23:13
          oczywiście że słoiczki to nie jest obowiązek. Niektóre maluchy je lubią inne
          wręcz przepadają (podobnie jest w przypadku dań domowych). Ja przy drugiej
          córce starałam się pichcić sama ale różnie to bywało. Zacznij od ziemniaczka
          wybełtanego np z odrobiną twojego mleka, potem dodaj np marchew i tak z wolna
          rozszerzaj dietę. Świetnie że twoja córa lubi wodę niegazowaną (wg niektórych
          źródeł i np serwisu konsumenckiego Żywca - wodę taką należy kilka minut gotować
          w przypadku niemowląt,gdyż jest zanieczyszczona mikrobiologicznie) możesz nią
          np rozcieńczać soczki i podawać je w takiej postaci
          • kinia117 Re: słoiczki 24.07.06, 23:20
            dzieki za wszystkie odpowiedzi. Wode daje nieprzegotowana, troszkę z lenistwa a
            troszkę dlatego, że nie jestem zwolennikiem "klosza" nad maluchem. Nie wiadomo
            kiedy później zrezygnować i dawać nieprzegotowaną. Gdyby małej się coś działo
            próbowałabym przegotować ale ponieważ od razy zaakceptowała zwykłą wodę to tak
            zostało.
            • aga55jaga Re: słoiczki 25.07.06, 00:11
              szczerze mówiąc ja też nigdy nie gotowałam wodybig_grin ale z tego co się dowiaduję,
              może taraz bym to robiła big_grin
    • ula233 Re: słoiczki 25.07.06, 08:04
      ja jak juz kupuje słoiczki to w sklepie przed półką spędzam większość czasu.
      musze niestety wszystko dokładnie czytać na etykietkach. Mały jest alergikiem i
      nie może wielu rzeczy. Przyznam że częściej jednak kupuje hippa, bo gerber ma
      prawie w kazdym masło i inne alergizujace składniki
      • maga785 Re: słoiczki 25.07.06, 09:25
        Z reguły kupujemy słoiczki hippa.Igor je najbardziej lubi.Kupuje głównie te
        słoiczki, które maja 1 góra dwa składniki w składzie.W zupkach gerbera jest np
        dodawane mleko w proszku, a w zupkach jarzynowych bobovity dodawany jest por po
        którym mój syn ma okropne wzdęcia.Soczki kupujemy bobo fruta bo nie ma w swoim
        składzie cukru.
        Pozdrawiam
    • izabelka15 Re: słoiczki 25.07.06, 10:10
      Na hippa też trzeba uważać, bo bardzo czesto jest solony, a dużo soli nie jest
      zdrowe dla dzieciaków.
      • katkaps Re: słoiczki 25.07.06, 12:30
        ja daje tylko owoce bo jakos tego lata malo ich obrodzilo a reszte sama gotuje
        uwazam ze tak bedzie lepiej dla malucha niech przyzwyczaja sie do mamusinej
        kuchni oraz taniej.Jak zaczniesz kupowac sloiczki zobaczysz jak duzo pieniedzy
        na nie idzie (to jesli ktos musi liczyc sie z wydawanymi pieniedzmi, ale to
        tylko moje skromne zdaniewink)
    • iws Re: słoiczki 25.07.06, 16:51
      kazda firma ma cos fajnego i cos do chrzanu w swojej ofercie - pisze o
      gerberze, hippie i bobovita, bo tylko tego uzywamy. trzeba po prostu dokładnie
      czytac etykiety i wybierac pasujące produkty.
      gerber ma w ofercie duzo prostych zestawów dla mniejszych niemowląt, jesli ma
      brzoskwinie to są to same owoce plus witamina c a juz np. hipp do brzoskwin
      dodaje grysik ryzowy, skrobie ryzowa i wit. c co mnie się juz nie podoba. znowu
      hipp np. ma znakomite danie: dynia z ziemniaczkami i dynia z indykiem.
      zatem trzeba czytac uwaznie etykiety i wybierac to co dla dziecka bedzie w
      danym miesiącu zycia najlepsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka