27.07.06, 17:44

Obserwuj wątek
    • ania2425 Re: Pentaxim 27.07.06, 18:09
      tak alternatywa sa szczepionki refundowane przez fundusz zdrowia, ale wtedy
      zamiast jednej dawki |Pentaximu musisz dziecko kloc np 3-4 razy. nie wiem
      dokladnie bo my szczepilismy wlasnie \Pentaximem. wszystkie kolejne szczepionki
      i nie bylo zadnych komplikacji, ani goraczki ani niepokoju po szczepieniu. nic
      • bammbi Re: Pentaxim 27.07.06, 19:05
        Hej u mnie alternatywą jest INFANRIX HEKSA

zawiera już w sobie WZW typu B wiec tylko 1 wkłucie
        ja musiałam je zrobić, gdyż moi pediatrzy nie chcieli szczepić dziecka zwykłymi
        podobno były dla niej zbyt ryzykowne (z pewnych wzgledów)

A w tym pentaximie nie ma chyba wzw i i tak trzeba je podać osobno ?
        czy jak to jest ?
        moja niestety kosztowała 200 zł, ale nie miałam wyjścia, musiałam zarobić jakoś
        w końcu to o zdrowie naszych maluszków chodzi
        poza tym po ukłuciu tak płakała że wszystko bym sprzedała żeby nie musiała tego
        przeżywać 4 razy na raz

• bammbi Re: Pentaxim 27.07.06, 19:06
          w tym infanrixie też jest już

błonica tężec krztusiec, polio, wzw b, HIBB

to chyba tyle
          • ulkasob Re: Pentaxim 27.07.06, 20:09
            lepsza podobno jest infarix.Mój po pentaximie darł sie cały wieczór, ale mi nie
            dali wyboru w przychodni proponując na.infarix, z gdybym wiedziała o tej
            szczepionce z pewnością wolałabym ją od pentaximu.Podobno pentaxim to zamiennik
            infarixu ( nie wiem dokładnie jak to sier pisze, sorrysmile
    • vharia Re: Pentaxim 27.07.06, 21:39
      O ile mi wiadomo to można dokupić Hibb za ok. 50 zł a reszta jest refundowana,
      czyli za darmo w ośrodku zdrowia. Faktycznie, injekcji jest wtedy kilka, ale czy
      to taki dramat? Moje strasze dziecko było szczepione jeszcze w ten sposób, bo
      Pentaximów nie było. Wszystkie dzieci tak były szczepione! I żyją. Niektóre w
      ogóle nie dostawały Hibba bo był wtedy nowością. Cena Pentaximu jest
      niebagatelna, skutecznością się nie wyróżnia wcale. Jeśli dla kogoś nie stanowi
      problemu- to jasna sprawa. Ale jeśli dla kogo innego jest to duże obciążenie
      finansowe, to 4 zastrzyki naprawdę dziecka nie zamordują a zaoszczędzone
      pieniądze mozna przeznaczyć choćby na USG bioder.
      • sylwia.nowakowska Re: Pentaxim 28.07.06, 09:34
        szczepimy Pentaximem i nie ma żadnego problemu. Antosiek (4 mce) jest marudny
        przez dzień, dwa, ale to jedyne "skutki uboczne". Polecam. W POZ RENOMA w
        Łodzi, szczepienie kosztuje 99 zł.
    • kathee Re: Pentaxim 28.07.06, 10:16
      Szczepiłam pentaximem, żadnych skutków ubocznych. Syn miał juz podane wszystkie
      dawki. W naszej przychodni tez kosztuje 120 zł.
    • brunette23 Re: Pentaxim 28.07.06, 10:22
      ja polecam pentaxim... zadnych obrzęków w miejscu szczepienia, raz tylko
      temperatura 38 stopni ale już w nocy sama spadła... jesteśmy już po wszystkich
      3 dawkach... pozdrawiamy! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka