Dodaj do ulubionych

7 i pół mies. i nie raczkuje...

03.08.06, 13:33
kiedy Wasze pociechy zaczęły się przemieszczać?
mój szkrab jeszcze nawet nie pełza, a ciągle słyszę o 6, 7 miesięczniakcha już
raczkujących...
Obserwuj wątek
    • mama1_24 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:38
      to nie jest powiedziane ze dziecko musi raczkowac w 6 czy 7 miesiacu, sa dzieci
      ktore wlasciwie wogole nie raczkuja tylko od razu probuja sie podniesc zeby
      zrobic swoj pierwszy krok, moj synek ma 11 miesiecy i nie raczkuje na kolankach
      tylko przesowa sie na pupie odpychaac sie nozka i jest to jego sposob
      przemieszczania sie, a zaczal to robic majac niecale 10 miesiecy, za to
      wczesniej juz chodzil trzymany za raczki.
      • aleksik2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:44
        mama alusia?czyżby Twój synek nazywał się Aleks?bo mój właśnie ma tak na imięsmile
        a wracając do raczkowania,mój Aluś zaczął raczkować jak miał 11 miesięcy a
        teraz ma 12 i tydzień i już chodzismile
      • aleksik2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:47
        mama Alusia?czyzby Twój synek miał na imię Aleks?bo mój właśnie tak się nazywasmile
        a wracając do raczkowania,mój Aluś zaczął dopiero raczkować jak miał 11
        miesięcy i też się martwiłam,a teraz ma 12 i tydzień i już chodzismile!
        http:/www.aleksik2.bobasy.pl/
        • asia_mama_alusia Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 01:11
          Nie, Aluś to od Aleksander - mniej orginalnie. Za to chciałam bardzo, żeby to
          był Aluś, a nie jak niektórzy zdrabniają Aleksandra - Olek...
          Pozdrawiam Ciebie i Twojego Alusia ciepło smile
    • elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:42
      O też kiedyś weszłam na forum 7miesięczniaki i tam wszystkie już stały albo i
      chodziły. Mój synek pod koniec 10go miesiąca zaczął raczkować a pełzać zaczął
      2-3tyg wcześniej. Nie słuchaj głupich uwag. Normalne dzieci raczkują ok 11mca a
      niektóre nie raczkują wcale tylko po prostu zaczynają chodzić.
      Nie martw się. Pozdrawiam.
    • gosia45671 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:50
      moja dwojka wcale nie raczkowała
      • cynamonka6 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:53
        Mój młody zaczął raczkować w 10mcu. Nigdy nie widziałam raczkującego
        6miesięczniaka...
        • dreamo Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:00
          Nati ma 6,5 miesiąca i narazie podnosi się na czworakach i buja się. Wiem, że
          są dzieci, które nie raczkują albo robią to w sposób zastępczy ale mi bardzo
          zależało by córka raczkowała. Mam nadzieję, że ruszy do przodu. Wiem, że
          raczkowanie jest bardzo potrzebne. Mam w rodzinie psychologa-logopedę
          dziecięcego i wiem od niej, że coraz więcej dzieci ma dysleksję, dysortografię
          i jeszcze inne. Usłyszałam od niej, że dzieci, które mają rozmaite dys- nie
          raczkowały. Nie oznacza to natomiast, że wszystkie dzeci, które nie raczkowały
          będą miały dys.

• elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:34
            Dużo się o tym ostatnio słyszy ale ja uważam że to przesadzona teoria znam sporo
            osób (ostatnio ten temat mnie interesował to wałkowałam) które nie raczkowały i
            dyslektykami nie są. Ale w sumie też się cieszę że młody raczkuje.
            • dreamo Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:46
              No przecież napisałam, że nie wszyscy, którzy NIe raczkowali są dyslektykami.
              Np. ja
            • justyla Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:47
              Mój syn najpierw nauczył się chodzić,a potem raczkować,teraz wychodzi mu to
              świetnie smile
              Co do teorii o dys... to wydaje mi się mocno przesadzona
              • sallyx do cynamonka6 03.08.06, 14:56
                to chyba jeszcze mało widziałaś, mój szkrab za tydzień kończy pół roku a od
                tygodnia zasówa że nie mogę za nim nadążyć!!
                mój starszy syn też nie raczkował w ogóle i nawet uważam, że to było o wiele
                wygodniejsze niż raczkwanie(dla mnie), nie musiałam za nim biegać po całym domu
                po prostu zaczął chodzić w 9 miechusmile
        • tika1980 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 18:40
          Wierz lub nie, ale moja mała zaczęła raczkować właśnie, gdy miała 6 i pół
          miesiąca a dwa tygodnie później stawała już przy meblach. Teraz ma prawie 9
          miesięcy i wędruje przytrzymując się a nawet puszcza się i stoi sama bez
          podparcia ok. 30 sekund. Dzieci są bardzo różne więc nigdy nie mów nigdy.
    • pati775 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:55
      lu asiu mamo alusia smile
      ja tez sie nie moglam doczekac a teraz sie ciesze ze maly zaczal w 10 m-cu
      raczkowac bo wspominam te poprzednie 3 m-ce kiedy sie nie przemieszczal z
      utesknieniem smile))))))))

od jakiegos 8 m-ca robil wszystko co wskazywalo by na to ze zarz zacznie
      raczkowac i wyruszy na podboj swiata ale zabralo mu to w sumie dwa miesiace
      zanim wyruszyl

najpierw zaczal czolgac sie do przodu na partyzanta smile
      tydzien pozniej zaczal siadac i raczkowac i podnosic sie na nozki poszedl jak
      burza i to w tak krotkim tepie

owszem zdazaja sie 6-7 m-czniaki raczkujace lub stojace juz na nozkach ale to
      sa osobne przypadki
      wiec ciesz sie ze jeszcze za swoim nie gonisz tak jak ja smile
      i daj sobie spokoj z braniem do serca informacji matek ktore biora mam wrazenie
      czasami udzial w wyscigu rozwojowym swoich dzieci

pzdr pati
      • sallyx Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:01
        nie, nie przechwalam się, ale nie mogę słuchać jak to niektórzy wiedzą lepiej
        co moje dziecko umie a czego nie!
        oczywiście też bym wolała żeby zaczął raczkować w 10 miesiącu albo wcale jak
        poprzedni, ale nic na to nie mogę poradzić i też zamiast się martwić radzę
        cieszyć się tą chwiląsmile
        • elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:19
          Spokojnie nikt tu nie twierdził że jest ekspertem od twoich dzieci - a jesteśmy
          na tym wątku po to żeby uspokoić jego autorkę ż jej dziecię rozwija się
          prawidłowo ale widzę że chęć uczestnictwa w wyścigu jest silniejsza.
          • phantomka Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 16:02
            Dziecko zaczyna raczkowac w wieku 10 m-ca - najczesciej, to ze niektore dzieci
            robia to wczesniej, nie oznacza, ze Twoje jest opoznione rozwojowo, bo w koncu
            w ogole moze ominac ten etap i zaczac od razu chodzic.
    • ami34 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 17:00
      Nie bierz tak do serca wszystkiego co dziewczyny pisza na jakimkolwiek forum.
      Bardzo wiele z nich przechwala sie chociaz wcale ich dziecko tego jeszcze nie
      robi o czym one pisza. Moja mala zaczela raczkowac dopiero w 11 miesiacu.
      Najpierw dlugo pelzala do tylu i przesowala sie na pupie albo chodzila trzymana
      pod paszki. Potem nagle sama zaczela siadac i kilka dni pozniej zaczela
      raczkowac do przodu. Teraz juz sama wstaje i chodzi przy meblach. Pewnie lada
      moment zacznie sama chodzic.

Moja njukochansza Sandrusia
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446
      Sandrusai ma
      tiny.pl/mh6v
    • agnes10131 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 17:12
      moj Franio 30.07 skonczyl 10 misiecy. Półtora tygodnia temu zaczal dopiero
      raczkowaćsmileKazde dziecko zaczyna raczkowac w swoim czasie. Obecnie moj synek
      zasowa na czworaka w takim tempie ze trudno za nim nadazyc...smile
      • efka42 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 19:05
        moja coreczka tez zaczela raczkowac jak skonczyla 10 mies. i -przyznam- ze tez
        juz zaczynalam sie martwic bo czytalam na forum, ze inne w jwj wieku juz dawno
        raczkuja.Teraz wiem, ze na kazdego przyjdzie pora i ze wcale nie bylo sie do
        czego spieszyc, bo juz nie moge spokojnie w jednym miejscu posiedziec.wiec
        dolaczm sie do mam, ktore chca cie uspokoic, ze wszystko jest w porzadku.
        • majan2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 20:11
          Moja 9 i pol mieisieczna corka jeszcze nie raczkuje i lekarz powiedzial, zeby
          sie jeszcze nie martwic, ale ja i tak sie juz niepokojesmile
          • quami Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 20:13
            spoko moja zaczęła dopiero raczkowac jak zaczęła sama stawać, czyli jak miała 8
            miesięcy i tydzień zaraz potem raczkowanie nie było dla nie j żadnym problemem
            także ma jeszcze czas smile
    • bluebebe Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 21:25
      zaczęła raczkować niedawno. A ma prawie 11 miesięcy. Ale za to jak ruszyła to
      od razu nie mogę nadążyć.
      • anulaaa 7mcy 03.08.06, 22:41
        zaczęła parę tyogodni temu zaraz po tym jak pierwszy raz sama usiadłasmile
    • mata811 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:07
      Mój 21 skończy osiem i też nawet się nie przekręca z placków na brzuszek i na
      odwrót. Nie pełza, nie raczkuje...nawet nie siedzi tak stabilnie, choć już co
      raz lepiej...w sumie trudno powiedziec kiedy dziecko tak naprawdę siedzi...
      • twarz2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:41
        Postępy rozwoju motoryki w leżeniu na plecach:
        miesiąc 6 - skoordynowany obrót z pleców na brzuch
        miesiąc 7,5 - siad skośny (z podparciem rękami)
        miesiąc 8 - obrót na brzuch pozwala rozpocząć raczkowanie

Postępy spontanicznego rozwoju niemowlęcia z leżenia na brzuchu:
        miesiąc 6-7 - próby oderwania bioder od podłoża w podporze na rękach i udach
        miesiąc 7,5 - przyjecie klęku podpartego i przenoszenie bioder ku piętom i do góry
        miesiąc 8-9 - raczkowanie i w krótkim czasie siad prosty oraz wstawanie przy
        sprzętach

Tak byc powinno (w przypadku mojego synka tak było). Oczywiście zaraz się
        dowiem, ze kazde dziecko jest inne i zgadzam sie z tym w całej rozciągłości,
        zeby nie wchodzić w dyskusjesmile

• ania2425 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:28
      nasza Maja nie raczkowala nigdy - po prostu nienawidzi pozycji na brzuchu wiec
      nie bylo mozliwosci zeby nauczyla sie raczkowac. za to od razu zaczela chodzic
      i to badrdzo szybko. pierwsze kroki stawiala juz w wieku 10 mies. teraz ma 11 i
      smiga praktycznie sama...nie ma reguly..nie wszystkie dzieciaki raczkuja.
      • elik_78 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:52
        Nie jest tak ze dziecko ktoro nie lubi lezec na brzuchu nie bedzie raczkowalo.
        Moj syn zaczl raczkowac jak mial 10 miesiecy, miesiac wczesniej zaczelismy
        rechabilitacje, pani rechab. uczyla go raczkowac ale nie z pozycji brzucha,
        tylko jak siedzial to go uczyla przekrecac sie na raczki> Tez tak wczesniej
        myslalam bo maly nienawidzil lezec na brzuchu, ale okazuje sie ze dzieci
        inaczej to zaczynaja robic. pani rechab. mowila mi ze tez cwiczy raczki z innym
        dzieckiem ale on poprostu nie bedzie chyba raczkowal bo nie lubi raczkow i nie
        raczkuje. wiec mozesz spokojnie poczekc do 10, 11 miesiaca bo z reguly w tym
        wieku dzieci zaczynaja raczowac.
    • martajoanna1 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 20:34
      moja ma prawie 9 i dopiero zaczęła pełzać. Nie martw się, są maluchy, które
      wcale nie raczkują. Twój maluch ma jeszcze czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka