asia_mama_alusia 03.08.06, 13:33 kiedy Wasze pociechy zaczęły się przemieszczać? mój szkrab jeszcze nawet nie pełza, a ciągle słyszę o 6, 7 miesięczniakcha już raczkujących... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama1_24 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:38 to nie jest powiedziane ze dziecko musi raczkowac w 6 czy 7 miesiacu, sa dzieci ktore wlasciwie wogole nie raczkuja tylko od razu probuja sie podniesc zeby zrobic swoj pierwszy krok, moj synek ma 11 miesiecy i nie raczkuje na kolankach tylko przesowa sie na pupie odpychaac sie nozka i jest to jego sposob przemieszczania sie, a zaczal to robic majac niecale 10 miesiecy, za to wczesniej juz chodzil trzymany za raczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksik2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:44 mama alusia?czyżby Twój synek nazywał się Aleks?bo mój właśnie ma tak na imię a wracając do raczkowania,mój Aluś zaczął raczkować jak miał 11 miesięcy a teraz ma 12 i tydzień i już chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aleksik2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:47 mama Alusia?czyzby Twój synek miał na imię Aleks?bo mój właśnie tak się nazywa a wracając do raczkowania,mój Aluś zaczął dopiero raczkować jak miał 11 miesięcy i też się martwiłam,a teraz ma 12 i tydzień i już chodzi! http:/www.aleksik2.bobasy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mama_alusia Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 01:11 Nie, Aluś to od Aleksander - mniej orginalnie. Za to chciałam bardzo, żeby to był Aluś, a nie jak niektórzy zdrabniają Aleksandra - Olek... Pozdrawiam Ciebie i Twojego Alusia ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:42 O też kiedyś weszłam na forum 7miesięczniaki i tam wszystkie już stały albo i chodziły. Mój synek pod koniec 10go miesiąca zaczął raczkować a pełzać zaczął 2-3tyg wcześniej. Nie słuchaj głupich uwag. Normalne dzieci raczkują ok 11mca a niektóre nie raczkują wcale tylko po prostu zaczynają chodzić. Nie martw się. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia45671 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:50 moja dwojka wcale nie raczkowała Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonka6 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 13:53 Mój młody zaczął raczkować w 10mcu. Nigdy nie widziałam raczkującego 6miesięczniaka... Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:00 Nati ma 6,5 miesiąca i narazie podnosi się na czworakach i buja się. Wiem, że są dzieci, które nie raczkują albo robią to w sposób zastępczy ale mi bardzo zależało by córka raczkowała. Mam nadzieję, że ruszy do przodu. Wiem, że raczkowanie jest bardzo potrzebne. Mam w rodzinie psychologa-logopedę dziecięcego i wiem od niej, że coraz więcej dzieci ma dysleksję, dysortografię i jeszcze inne. Usłyszałam od niej, że dzieci, które mają rozmaite dys- nie raczkowały. Nie oznacza to natomiast, że wszystkie dzeci, które nie raczkowały będą miały dys. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:34 Dużo się o tym ostatnio słyszy ale ja uważam że to przesadzona teoria znam sporo osób (ostatnio ten temat mnie interesował to wałkowałam) które nie raczkowały i dyslektykami nie są. Ale w sumie też się cieszę że młody raczkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:46 No przecież napisałam, że nie wszyscy, którzy NIe raczkowali są dyslektykami. Np. ja Odpowiedz Link Zgłoś
justyla Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:47 Mój syn najpierw nauczył się chodzić,a potem raczkować,teraz wychodzi mu to świetnie Co do teorii o dys... to wydaje mi się mocno przesadzona Odpowiedz Link Zgłoś
sallyx do cynamonka6 03.08.06, 14:56 to chyba jeszcze mało widziałaś, mój szkrab za tydzień kończy pół roku a od tygodnia zasówa że nie mogę za nim nadążyć!! mój starszy syn też nie raczkował w ogóle i nawet uważam, że to było o wiele wygodniejsze niż raczkwanie(dla mnie), nie musiałam za nim biegać po całym domu po prostu zaczął chodzić w 9 miechu Odpowiedz Link Zgłoś
tika1980 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 18:40 Wierz lub nie, ale moja mała zaczęła raczkować właśnie, gdy miała 6 i pół miesiąca a dwa tygodnie później stawała już przy meblach. Teraz ma prawie 9 miesięcy i wędruje przytrzymując się a nawet puszcza się i stoi sama bez podparcia ok. 30 sekund. Dzieci są bardzo różne więc nigdy nie mów nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 14:55 lu asiu mamo alusia ja tez sie nie moglam doczekac a teraz sie ciesze ze maly zaczal w 10 m-cu raczkowac bo wspominam te poprzednie 3 m-ce kiedy sie nie przemieszczal z utesknieniem )))))))) od jakiegos 8 m-ca robil wszystko co wskazywalo by na to ze zarz zacznie raczkowac i wyruszy na podboj swiata ale zabralo mu to w sumie dwa miesiace zanim wyruszyl najpierw zaczal czolgac sie do przodu na partyzanta tydzien pozniej zaczal siadac i raczkowac i podnosic sie na nozki poszedl jak burza i to w tak krotkim tepie owszem zdazaja sie 6-7 m-czniaki raczkujace lub stojace juz na nozkach ale to sa osobne przypadki wiec ciesz sie ze jeszcze za swoim nie gonisz tak jak ja i daj sobie spokoj z braniem do serca informacji matek ktore biora mam wrazenie czasami udzial w wyscigu rozwojowym swoich dzieci pzdr pati _______________________ Mój cudowny mały chłopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
sallyx Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:01 nie, nie przechwalam się, ale nie mogę słuchać jak to niektórzy wiedzą lepiej co moje dziecko umie a czego nie! oczywiście też bym wolała żeby zaczął raczkować w 10 miesiącu albo wcale jak poprzedni, ale nic na to nie mogę poradzić i też zamiast się martwić radzę cieszyć się tą chwilą Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 15:19 Spokojnie nikt tu nie twierdził że jest ekspertem od twoich dzieci - a jesteśmy na tym wątku po to żeby uspokoić jego autorkę ż jej dziecię rozwija się prawidłowo ale widzę że chęć uczestnictwa w wyścigu jest silniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 16:02 Dziecko zaczyna raczkowac w wieku 10 m-ca - najczesciej, to ze niektore dzieci robia to wczesniej, nie oznacza, ze Twoje jest opoznione rozwojowo, bo w koncu w ogole moze ominac ten etap i zaczac od razu chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 17:00 Nie bierz tak do serca wszystkiego co dziewczyny pisza na jakimkolwiek forum. Bardzo wiele z nich przechwala sie chociaz wcale ich dziecko tego jeszcze nie robi o czym one pisza. Moja mala zaczela raczkowac dopiero w 11 miesiacu. Najpierw dlugo pelzala do tylu i przesowala sie na pupie albo chodzila trzymana pod paszki. Potem nagle sama zaczela siadac i kilka dni pozniej zaczela raczkowac do przodu. Teraz juz sama wstaje i chodzi przy meblach. Pewnie lada moment zacznie sama chodzic. Moja njukochansza Sandrusia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446 Sandrusai ma tiny.pl/mh6v Odpowiedz Link Zgłoś
agnes10131 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 17:12 moj Franio 30.07 skonczyl 10 misiecy. Półtora tygodnia temu zaczal dopiero raczkowaćKazde dziecko zaczyna raczkowac w swoim czasie. Obecnie moj synek zasowa na czworaka w takim tempie ze trudno za nim nadazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
efka42 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 19:05 moja coreczka tez zaczela raczkowac jak skonczyla 10 mies. i -przyznam- ze tez juz zaczynalam sie martwic bo czytalam na forum, ze inne w jwj wieku juz dawno raczkuja.Teraz wiem, ze na kazdego przyjdzie pora i ze wcale nie bylo sie do czego spieszyc, bo juz nie moge spokojnie w jednym miejscu posiedziec.wiec dolaczm sie do mam, ktore chca cie uspokoic, ze wszystko jest w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 20:11 Moja 9 i pol mieisieczna corka jeszcze nie raczkuje i lekarz powiedzial, zeby sie jeszcze nie martwic, ale ja i tak sie juz niepokoje Odpowiedz Link Zgłoś
quami Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 20:13 spoko moja zaczęła dopiero raczkowac jak zaczęła sama stawać, czyli jak miała 8 miesięcy i tydzień zaraz potem raczkowanie nie było dla nie j żadnym problemem także ma jeszcze czas Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 03.08.06, 21:25 zaczęła raczkować niedawno. A ma prawie 11 miesięcy. Ale za to jak ruszyła to od razu nie mogę nadążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa 7mcy 03.08.06, 22:41 zaczęła parę tyogodni temu zaraz po tym jak pierwszy raz sama usiadła Odpowiedz Link Zgłoś
mata811 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:07 Mój 21 skończy osiem i też nawet się nie przekręca z placków na brzuszek i na odwrót. Nie pełza, nie raczkuje...nawet nie siedzi tak stabilnie, choć już co raz lepiej...w sumie trudno powiedziec kiedy dziecko tak naprawdę siedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:41 Postępy rozwoju motoryki w leżeniu na plecach: miesiąc 6 - skoordynowany obrót z pleców na brzuch miesiąc 7,5 - siad skośny (z podparciem rękami) miesiąc 8 - obrót na brzuch pozwala rozpocząć raczkowanie Postępy spontanicznego rozwoju niemowlęcia z leżenia na brzuchu: miesiąc 6-7 - próby oderwania bioder od podłoża w podporze na rękach i udach miesiąc 7,5 - przyjecie klęku podpartego i przenoszenie bioder ku piętom i do góry miesiąc 8-9 - raczkowanie i w krótkim czasie siad prosty oraz wstawanie przy sprzętach Tak byc powinno (w przypadku mojego synka tak było). Oczywiście zaraz się dowiem, ze kazde dziecko jest inne i zgadzam sie z tym w całej rozciągłości, zeby nie wchodzić w dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
ania2425 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:28 nasza Maja nie raczkowala nigdy - po prostu nienawidzi pozycji na brzuchu wiec nie bylo mozliwosci zeby nauczyla sie raczkowac. za to od razu zaczela chodzic i to badrdzo szybko. pierwsze kroki stawiala juz w wieku 10 mies. teraz ma 11 i smiga praktycznie sama...nie ma reguly..nie wszystkie dzieciaki raczkuja. Odpowiedz Link Zgłoś
elik_78 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 11:52 Nie jest tak ze dziecko ktoro nie lubi lezec na brzuchu nie bedzie raczkowalo. Moj syn zaczl raczkowac jak mial 10 miesiecy, miesiac wczesniej zaczelismy rechabilitacje, pani rechab. uczyla go raczkowac ale nie z pozycji brzucha, tylko jak siedzial to go uczyla przekrecac sie na raczki> Tez tak wczesniej myslalam bo maly nienawidzil lezec na brzuchu, ale okazuje sie ze dzieci inaczej to zaczynaja robic. pani rechab. mowila mi ze tez cwiczy raczki z innym dzieckiem ale on poprostu nie bedzie chyba raczkowal bo nie lubi raczkow i nie raczkuje. wiec mozesz spokojnie poczekc do 10, 11 miesiaca bo z reguly w tym wieku dzieci zaczynaja raczowac. Odpowiedz Link Zgłoś
martajoanna1 Re: 7 i pół mies. i nie raczkuje... 04.08.06, 20:34 moja ma prawie 9 i dopiero zaczęła pełzać. Nie martw się, są maluchy, które wcale nie raczkują. Twój maluch ma jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś