Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

08.08.06, 13:53
Moja 3- miesięczna córeczka zaczęła ssać kciuka. Robi to bardzo intensywnie i
dość długo, najczęściej tuż po karmienu. Czy ssanie kciuka rzeczywiście
powoduje deformacje paznokcia i palca oraz wady zgryzu?? Czy macie jakies
doswiadczenia z tym związane?? Nie wiem czy z tym walczyć czy poczekać aż
przejdzie.
Obserwuj wątek
    • gosika78 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 14:21
      A jak zamierzasz z tym walczyć? Przywiązać jej ręce? Moja córka robi to samo, teściowa twierdzi, że będzie miała cienki palec i że "mam coś zrobić żeby przestała". wrrr. Smoczka moja córka nie chce, więc niech ssie sobie tego palucha jak ma ochotę. Liczę, że jej przejdzie, jak już opanuje sztukę wkłądania gryzaka do buzi. pozdrawiam
      • anetka7444 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 23:01
        Ja też z tym na razie nie walczę, jak chce to niech ssie. Myślę, że natura tak
        to obmyśliła, ze krzywdy sobie nie zrobi ale...moja rodzinka jest innego zdania.
        Smoczka moja córa nie chce wziąć za nic. Wybiorę sie do lekarza, mam taką
        doktor, która smieje się z tych wszystkich babcinych przesadów i przyzwyczajeń,
        może ona mi cos poradzi. Dam znać.
    • jndrk Re: ssanie kciuka 08.08.06, 14:36
      Ja pozwoliłam swoje córci ssać palec. Dziś tego bardzo żałuję. Gdyby ssała
      smoczek pewnie dziś bym już ją od tego odzwyczaiła, a tak z tym ssaniem palca
      walczę już 4 rok. Obecnie mam synka i palca mu ssać już nie pozwolę. Jak bardzo
      bedzie chciał coś ssać niech ssie smoczka, od tego przynajmniej można szybko
      odzwyczaić.
      • gosika78 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 14:39
        Napisz proszę jak zamierzasz mu na to nie pozwolić przy założeniu,że nie będzie chciał smoczka?
        • magda_272 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 15:34
          No właśnie... Martyna nigdy nie tolerowała smoka.Krztusiła się i wymiotowała
          nawet.A paluszek jej bardzo smakuje.Przecież nie będę jej go smarować
          "musztardą".smile
          • gosika78 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 15:44
            Myślę, że nawet posmarowanie "musztardą" by im nie przeszkodziło big_grin
            • sloneczko_02 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 16:04
              hi! hi! Moi rodzice, jak ja byłam mała, sypali mi na kciuka pieprz, sól...
              zaklejali kciuk plastrem...nie pamietam kiedy przestałam ssać kciuka.... ale
              moja córuś robi to samo co przed laty jej mama... (geny??)
            • betka32 Re: ssanie kciuka 08.08.06, 19:00
              Moja córeczka ssała kciuk jak w transie, gdy pediatra zobaczył co ona wyprawia
              z palcami zalecił przyzwyczaić do smoczka. Na początku było ciężko. Krztusiła
              się, miała odruchy wymiotne, wypluwała. Zakupiłam 5 różnych smoczków, bo
              myślałam, że tu jest problem, ale nie. Potrzeba dużo cierpliwości i się
              nauczyła. Dodam tylko, że zasmakował jej kauczukowy i żaden inny. Smoczek to
              dużo lepiej niż palec.
    • madziaz Re: ssanie kciuka 08.08.06, 22:59
      Mój syn ssał kciuk od ok. 11-go mies. życia i przestał sam z dnia na dzień w
      wieku ok. 3 lat. Na palcu zrobiło mu się stwardnienie wielkości ziarna grochu -
      odcisk od zębów. Był chowany bez smoczka a kciuk zaczął ssać kiedy ja poszłam do
      pracy a babcia pozwoliła mu na to, żeby szybciej zasypiał.
      Córcia zaczęła wkładać kciuk z powodu ząbkowania. Żeby nie dopuścić do nawyku,
      niestety ale siedziałam przy niej stale i zabawiałam na wszelkie możliwe
      sposoby, żeby odwrócić jej uwagę - czytałam na głos książki (dla dorosłych, te,
      które akurat czytałam sama), śpiewałam itd. Była przyzwyczajona do smoczka, ale
      pewnego dnia wypluła go i więcej nie wzięła do ust, więc było trudno. Na razie
      sytuacja opanowana, ale ciągle mam na to oko. Walczyć trzeba ze wszystkich sił.
      Jak zobaczyłam ten rozmoczony od śliny paznokieć to mi się słabo zrobiło, bo już
      widziałam jak schodzi. Poza tym moja mama w wieku 18 lat walczyła z nawykiem
      ssania kciuka u siebie. Z synem mieliśmy po prostu szczęście, że tak łatwo poszło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka