Dodaj do ulubionych

4 miesięczniak w chodziku?

10.08.06, 13:17
Córka skonńczyła 4 miesiące. Nie potrafi jeszcze samodzielnie siedzieć ale za
to wielką frajdę sprawia jej zabawa w chodziku. Potrafi się samodzielnie
odpychać i poruszać w nim, czasami nawet staje na nóżkach. Jednak nie wiem
czy to dobry pomysł, czy może to w jakiś sposób jej zaszkodzić. Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:20
      sama sobie odpowiedz na to pytanie...
      ortopedzi odradzaja, pediatrzy odradzaja, neurolodzy odradzaja... a twoja
      corcia w dodatku ma DOPIERO 4 miesiace. Co chcesz uslyszec? Ze nie zaszkodzisz
      i mozesz ja wsadzac??
    • aga55jaga Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:21
      możesz nadal wkładac do chodzika - może uda się unilnąć późniejszych problemów
      z biodrami, kręgosłupem i stopami oraz wizyt u ortopedy.
      • aga871 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:31
        mysle ze to nie najlepszy pomysl, uzywanie chodzika jest niewskazane, dzicko
        chodzi w nim na palcach i potem maga byc powazne problemy przy nauce chodzenia
        a wsadzanie do chodzika tak malego dziecka to juz wogle jakas
        paranoja...powinnas absolutnie zrezygnowac z tego a to ze dziecko nie siedzi w
        wieku 4 miesiecy to calkiem normalne ja coprawda czekam jeszcze na maluszka ale
        wszystkie moje kolezanki ktore maja dzieci mowily mi ze ich maluchy zaczely
        siadac ok 6 miesiaca wiec uzbroj sie w cierpliwosc.....
    • mama1_24 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:30
      moj synek ma teraz 11 miesiecy do chodzika wsadzilam go jak mial 10,5 miesiaca,
      przeciez twoja coreczka jeszcze nawet nie siedzi, lekarze odradzaja chodzik
      dopoki dziecko nie bedzie potrafilo stac na nozkach.
      • mmala6 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:31
        rece opadaja....
        • amwaw Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:36
          wszystko opada
          nie tylko ręce...
        • mama1dawidka 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 13:44
          aby dziecko włożyć do chodzika dziecko musi siiedzieć ja mojego maluszka też
          wkładam tylko że on ma 9 mies i umie siedzieć napewno zaraz napiszą mi inne
          mamy jaka to ze mnie sadystka że wkładam dziecko do chodzika.... ja byłam w
          chodziku mój mąż poprostu wiekszość z mam które są tak bardzo przeciwko
          chodzikowi (chodz oczywiście nie wszystkie poprostu naczytały sie gazet w
          czasie cizy apropo ja też w czasie ciąży oraz dopuki moje dziecko nie dostało
          chodzika nie chciałam go mieć i potępiałam matki które uzywają chodzika ale
          teraz odkryłam z emój synek ma wielką frajdę powędrować po mieszkaniu!
          przepraszam za błędy pisze w pośpiechu pozdrawiam i mam nadzieje że nikogo nie
          uraziłam
          • amwaw Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 13:48
            Spoko.
            Mojej koleżanki córka też się cieszyła.
            Teraz ma 3 latka do tej pory nie wyleczyli bioder po chodziku.
            Grunt to szczęśliwe dziecko!
            Kiedyś nie było chodzików-były siedziska na grutach, zresztą prawie niedostępne.
            Kiedyś ciężko było papier toaletowy dostać co dopiero chodzik. Wyobraźnia Cię
            ponosi.
            • amwaw Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 13:48
              DRUTACH
              sorry za literówkę
            • mama1dawidka Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 13:55
              ok to znasz jeden nieszczęsiwy przyład a może twoj koleżanka czymała małą
              bardzo długoo?! wiesz moim zdaniem trzymanie dziecka dłużej niż godz dziennie
              to może etż zaszkodzić...
              • amwaw Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 14:01
                Wsadzała po powrocie z pracy(tj ok 18tej na 1h-1.5)
              • shamsa Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 11.08.06, 09:10
                TRZYMALA
                • faq Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 11.08.06, 11:42
                  shamsa napisała:

> TRZYMALA

chyba wlasnie czymala big_grin i mame dawidka tez czymano..
          • aga55jaga Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 16:42
            uważasz że gazety to coś złego??? Świetnie że uświadamiają mamom jakim złem
            może być dla ich dziecka chodzik. To nie są wymysły gazeto a lekarzy i
            rehabilitantów. Wiesz jakie było pierwsze pytanie lekarza, do którego poszłam z
            małą wówczas córą (stawiała nóżki do środka) - czy wkładała pani dziecko do
            chodzika. Czy zdajesz sobie sprawę ile jest "pochodzikowych" dzieciaków w
            punkcie rehabilitacji?? I to z jakimi problemami!!! Zapewniam cię, że gdybyś
            zobaczyła te dzieciaczki, nigdy w życiu nie narażałabyś własnego dziecka.
            • aga55jaga to było do mamydawidka 10.08.06, 16:44
          • mathiola Re: 4 mieśiące to troszeczke za wcześnie 10.08.06, 17:12
            ja tez potepialam chodzik, tez go potem dostalam i tez odkrylam frajde jaka
            sprawial synkowi (a co za tym idzie i mi samej smile). Wkladalam go do niego
            SPORADYCZNIE, raz na jakis czas i na krotko, ale on mial wtedy 10 mcy i prawie
            potrafil chodzic!
    • amwaw Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:35
      No coś Ty????To bardzo dobry pomysł!!!!
      Najlepszy o jakim słyszłamsmile)))))))))))))))))))))
      Niesiedzące samo dziecko wsadzać do chodzika, który jest przez ortopedów
      odradzany dla dzieci 10mś.
      To "odpychanie nożkami" to odruch z życia płodowego-wsadź ją do wiaderka i też
      będzie się odpychać.
      Matko..Na każdej rzeczy jest napisany wiek od którego jest dopuszczalna..
      Naprawde musisz się pytać na forum, zeby dojść do wniosku, ze robisz potwornie
      głupią rzecz?
      A do pediatry się chodzi?Może go zapytaj..Ale lepiej wsadź sobie poduszkę w
      spodnie bo po tyłku zdrowo oberwiesz...
      • ewa_1111 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:46
        Takim postępowaniem możesz skaleczyć dziecko na całe życie, to że dziecku się
        podoba nie znaczy że jest bezpieczne. Osobiście nigdy bym tego nie zrobiła
        swojemu dziecku,nawet nigdy chodzika nie używałam przy swojej małej,a
        samodzielnie siedziała koło 8miesiąca, długo też nosiłam dziecko na leżąco.
        Oczywiście twoja decyzja, spytaj lekarza, na pewno da Tobie wykłąd na ten temat.
        • mama1dawidka Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 13:53
          słuchaj godzinka to nie dużo... a pozatym nie każde dziecko jets chore po
          używaniu chodzika..... jeżeli by chodzik był tak szkodliwy to po pierwsze by
          zakazali produkcji chodzików a z tego co wiem wszędzie w całej eurpoie idzie
          taki "sprzęt kupić"
          a po drugie to po świecie bychodziło mnóstwo paralitówsmile
          a ja z mojego ooczenia nie znam nikogo żeby od chodzika miał problemy! założe
          się że ty też znasz wiecej ludzi którzy chodzili w chodziku i są zdrowi niz ci
          co są chorzy.........
          • amwaw Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 14:00
            > a pozatym nie każde dziecko jets chore po
            > używaniu chodzika.....
            NIE KAŻDE.RZeczywiście to argument do używania chodzika- życzę powodzenie. MOŻE
            Twoje nie będzie miało problemów(szczerze życzę)
            jeżeli by chodzik był tak szkodliwy to po pierwsze by
            > zakazali produkcji chodzików a z tego co wiem wszędzie w całej eurpoie idzie
            > taki "sprzęt kupić"
            Nie można ubezwłasnowolnić ludzi. Nie ma czegoś takiego jak ZAKAZ produkcji.
            Natomiast w wielu krajach zakazano sprzedaży-vide Kanada.
            Kupić można też parówki, chipsy, nie przywiąże się matkom rąk, zeby nie podawały
            dzieciom 3 mś frytek(widziałam na własne oczy, przepajane piersią), nie zakaże
            wsadzać 4 mś do chodzika i sadzania miesięczniaka.Kraj nie jest krajem
            policyjnym- po całej Polsce chodzą pijane kobiety w ciąży..
            > a ja z mojego ooczenia nie znam nikogo żeby od chodzika miał problemy!
            Masz mało znajomych widocznie. Zapytaj ortopedę-oni widzą najwięcej takich
            przypadków.
            • mmala6 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 14:29
              no coz, ja tez nie znam ale przyznam szczerze,ze jeszcze nigdy nie pytalam
              zadnego ze znajomych czy ich mama wsadzala do chodzika...wink
            • marychna31 Amwaw 10.08.06, 22:10
              Amwaw- a co to znaczy "przepajanie piersią"? Pytam bo pediatra mi powiedział,
              ze piersią nie można przekarmić... czy to masz własnie na myśli?
              • amwaw Re: Amwaw 10.08.06, 22:15
                Nie, mam na myśli dawanie "cyca" po każdym frytku.A co? Planujesz menu?;P
          • hanna26 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 16:08
            mama1dawidka napisała:
            > taki "sprzęt kupić"

Hihihihi
            Gratuluję argumentacji. Nic dodać nic ująć.
            Informuję, że papierosy także można kupić w całej Europie. Może spróbujesz dać
            papieroska? Może polubi...
            Naprawdę, głupota niektórych powala na kolana. Nie wiadomo: śmiać się czy
            płakać. Od lat lekarze trąbią na prawo i lewo, jak szkodliwe jest wsadzanie do
            chodzika, a mamuśka wcale się tym nie przejmuje, bo "na godzinkę", "bez
            przesady", "mnie też wsadzano i żyję", "dziecko bardzo to lubi"...
            I nie mówię wcale o autorce wątku, która przynajmniej pyta się, a nie używa
            kretyńskich argumentów.
            • mathiola Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 17:16
              A moja babcia opowiadala mi, ze jej mama gotowala dzieciom wywar z maku zeby
              dzieci lepiej spaly smile) I moja babcia tez zyje! To znaczy ze i my gotujmy,
              bedziemy mialy lepiej spiace dzieci! Bo skoro tyle ludzi pilo makuchne (tak to
              sie nazywalo) i zyje... smile
          • zona_mi Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 16:20
            > taki "sprzęt kupić"

Aha. Papierosy też łatwo kupić - szkodliwe nie są czyli.
          • faq Re: 4 miesięczniak w chodziku? 11.08.06, 11:48
            > zakazali produkcji chodzików

oj naiwna mamo dawidka jestes bardzo, produkuje sie to na czym mozna zarobic,
            wiesz? szkodliwe sa papierosy i alkohol (wszak to trucizna smile i bron jest tez
            zdaje sie szkodliwa, taka rakieta na przyklad ziemia - ziemia, slyszalam, ze
            bardzo, ale dalej produkuja..
    • annnac Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 14:42
      Ja tez mam syna 4,5 mieś i trzymany pod paszki też przebiera nózkami i sprawia
      mu to straszną frajdę. Ale pozwalam mu na to tylko po kilka minut. Nawet na
      kolanach trzymając pod paszki sadzam go tylko na chwilę.
      W życie by mi nie przyszło do głowy żeby taką kruszynkę wsadzać w chodzik.
      Moim zdaniem to wynik lenistwa rodziców, którym lepiej malucha włożyć do
      chodzika i niech tam sobie robi co mu się podoba, a mama w tym czasie serial
      sobie obluka albo szpony wypiłuje.
    • kate1002 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 14:57
      no nie,nie moge uwierzyc.4-ro miesieczne dziecko ma lezec na pleckach i na
      brzuszku a nie zasuwac w chodziku.
      • guderianka Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 14:58
        jestem przeciwna
    • brunette23 chodzik to w ogóle zły pomysł! a w wieku 4 mies. 10.08.06, 15:49
      to pomysł tragiczny, nie mówiąc juz o skutkach... pozdrawiamy! smile
    • martina.15 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 16:44
      w kanadzie juz w ogole zabroniono chodziki a Ty wkladasz takiego malca, sorrrrrry
    • malgosiek2 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 17:16
      Czy Ty się dobrze czujesz?
      Chyba nie bo to strasznie nierozsądne a wręcz głupie co robisz.
      pzdr.gosia
      • lizax5 Re: NIE 10.08.06, 19:03
        To całkiem poroniony pomysł. W żadnym wypadku nie można wsadzać 4 miesięcznego
        dzieciątka do chodzika. Ale myślę, że jak odczytasz wszystkie odpowiedzi to
        sama zmienisz zdanie.
    • ankapw24 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 21:19
      ja też jestem na nie
    • isiula1 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 22:09
      Nie obraź się ale ja mam cztero miesięczną córeczkę jest bardzo rozwinięta jak
      na swój wiek jest bardzo silna potrafi nawet mięśniami brzuszka sama siadać na
      chwilkę ale absolutnie niegdy w tym wieku nie wsadziłabym jej do chodaka
      przecież to jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza wtedy kiedy dziecko ni siedzi
      samodzelnie i nie jest jeszcze dostatecznie sztywne
    • peresia Re: 4 miesięczniak w chodziku? 10.08.06, 23:09
      Myślę, że to jest prowokacja.

Albo...drugie wcielenie osławionej tu ko_haneczki.
      • sloneczko_02 do peresia 10.08.06, 23:26
        -ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło- ja czytałam ten wątek bo
        dziewczyny wspomniały(o czym nie wiedziała), że w chodzik wogóle nie jest dobrze
        wsadzać (tzn. wtedy,kiedy dziecko ma już predysposycje do tego).. właśnie szukam
        cosik na ten temat -
    • p_renula76 Re: 4 miesięczniak w chodziku? 11.08.06, 08:45
      Mój ma prawie 8 mies, nadal nie mamy chodzika i niewiem czy bedziemy wogóle
      kupować?
    • faq Re: 4 miesięczniak w chodziku? 11.08.06, 11:44
      kaczuszko kaczuszko chodz powiem Ci cos na uszko
      nie podpuszczaj dziewczat z forum smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka