Dodaj do ulubionych

tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robic ???

17.08.06, 20:47
karmie piersia 4 miesiecna corke kupki sa raz na 7 dni a od 2 dni strasznie placze co mam zrobic isc do pediatry po jakis lek?brzuszek masuje ale to nic nie daje , strasznie purka ale kupki nie ma. nie wspomagalam ja nigdy zadnymi czopkami. ale tez i nigdy nie plakala z powodu brzuszka?czy powinnam interweniowac ? sad(
Obserwuj wątek
    • magda_em25 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 17.08.06, 20:49
      ja bym podala czopek glicerynowy jak nie pomorze to poszlabym do lekarza
      na cycusiu moze nie byc kupki maks 6 dni.
    • mika_p Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 17.08.06, 21:25
      Primo, skąd wiesz, że płacze z powodu brzuszka? (a nie na przykład zebów?)
      Secundo, jak podejrzewasz problemy brzuszkowe, to po jaką cholere wprowadzasz
      jej nowy propdukt do diety? Pepti też jej moze zrobić rewolucję.
      • dyzurna do miki 17.08.06, 21:55
        mika szanuje twoje rady ale czasami sa po prostu dziwne... skad wiem ze placze z powodu brzuszka ? ano stad ze jestem z nia od 4 miesiecy 24 godziny na dobe i znam juz swoje dziecko, kazdy pierdek wieczorny to krzyk jakich malo , podkurcza nozki ,nie da sie jej ululac co jak co ale ten placz nie jest napewno z innego powodu. odpowiedz na 2 pytanie - wiesz od dawna ze mam cholerne stresy i wieczorem nic mi z cyckow nie leci wiec od godziny 6 do 22 czym ja mam nakarmic? mozesz mi powiedziec? jest przy piersi 15-30 minut niby ssie ale zaraz wypuszcza brodawke i wrzask i tak od 6 do 9 . JEST GŁODNA, a ja wieczorem NIE MAM MLEKA. musi to do Ciebie wreszcie dotrzec!
        wiem ze mi dobrze zyczysz i chcesz bym karmila za wszelka cene i bede to robic caly dzien, oprocz jednego dokarmiania wieczornego.tak postanowilam i basta!
        • mika_p Re: do miki 18.08.06, 17:03
          Dobra, płacze z powodu brzuszka, coś jej jest, a ty jej na ten ból brzuszka
          fundujesz całkiem nowy pokarm. Nadal uważam, ze to nieracjonalne.
          O chęci dokarmiania piszesz od co najmniej kilku tygodni i akurat na debiut
          wybrałaś ten moment, keidy znienacka od dwóch dni dziecko płacze z powodu bólu
          brzuszka.
          • dyzurna Re: do miki 18.08.06, 17:33
            dla miki_p widac wazniejsze jest sama istota karmienia piersia byle by tylko piersi a nie to ze dziecko glodne a swojego mleka nie mam. miko_p za czynam byc przez ciebie terroryzowana i czuje sie jak wyrodna matka bo podalam wieczorem mieszanke pol na pol z moim mlekiem zamiast PIERSI
            • mika_p Re: do miki 18.08.06, 18:21
              Dyzurna, ja ci piszę, ze wybrałas wg mnie najgorszy moment na dokarmianie czyms
              czego dziecko nie zna - i tyle. Jak uważasz, ze okres problemów z brzuszkiem
              to dobry okres na eksperymenty to twoja sprawa. Ja uważam że nie i gdyby
              napisał ci to ktoś inny to byś się zgodziła.
              • dyzurna Re: do miki 18.08.06, 20:16
                moze i masz racje mika ze jezeli by napisal tak ktos inny to bym sie zgodzila OK, ale piszesz to Ty osoba ktora na kazdym kroku , na kazdym moim watku pisze KARM DALEJ!, nie dokarmiaj!, napewno masz pokarm!, juz Ci sie nie chce, no przyznaj sie, WYLUZUJ.
                tak jak napisalam szanuje Twoje rady ale juz jestem troche nimi zmeczona bo troszke jestes jak nakrecona katarynka w kolko jedno i to samo. nie chce Cie obrazic ani gniewac sie z Toba ale Ty naprawde nie siedzisz w mojej skorze i nie wiesz co sie dzieje....
                • kasiaslask lakcid 18.08.06, 20:53
                  spróbuj podać małej lakcid - jest dostępny w aptece bez recepty - to są jakieś
                  bakterie wspomagające pracę jelit. mojemu synkowi pomógł, też miał w tym wieku
                  takie pierdząco-bolące rewolucje. może to głupi pomysł, ale zastanów się nad
                  wprowadzeniem soczku śliwkowego, żeby dzidziuś częściej się wypróżniał... a na
                  brak mlek apolecam herbatkę hippa, na mnie działa rewelacyjnie, juz po 12 godz
                  cycki pękają mi od mleka, więc może spróbuj pić rano?? myślę, że spróbować nie
                  zaszkodzi... pozdrówka
                  • dyzurna byla kupka 18.08.06, 21:18
                    by the way zapomnialam dodac ze byla dzis rano kupka smile) dzieki termometrowi (zalecenie lekarza!!!!)
                    • latouche dlaczego termometr? 14.09.06, 00:47
                      dyzurna napisała:

> by the way zapomnialam dodac ze byla dzis rano kupka smile) dzieki termometrowi (z
                      > alecenie lekarza!!!!)
                      rany boskie,lekarz zalecil Ci grzebanie termometrem w pupie dziecka???? no w
                      szoku jestem
                      Mam kolezanke pielegniarke na oddziale chirurgii malych dzieci w Prokocimiu i
                      mowi, ze dosc czesto im tam laduja takie "termomentrowe" dzieci.
                      Dlaczego nie czopek glicerynowy, ktory efekt daje ten sam a krzywde raczej
                      trudno nim zrobic?
          • iskierka40 Re: do miki 12.09.06, 21:56

• gocha0201 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 17.08.06, 21:27
      Jeżeli dziecko płacze to zastosuj czopek glicerynowy. Dobra sprawa na takie
      pojedyńcze podbramkowe sytuacje. Jeżeli sytuacja będzie się powtarzała to
      skonsultuj z lekarzem podawanie odrobinki utartego jabłka. Ja dawałam córce od 4
      mies. ok pół łyżeczki do kawy (tej maciupkiej) naskrobanej z jabłka. Przestała
      mieć problemy z kupką a wcześniej (na cycu) miała.
      • ade1 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 08:37
        dyzurna wyluzuj troche i sie tak bardzo nie irytuj. na twoim miejscu poszlabym
        do lekarza sa rozne srodki ktore pomagaja dzieciom sie wyproznic, po co ja
        meczyc. czasami sam czopek nie pomoze wiec lekarze podaja cos doustnie. moze
        mleko ktore wieczorem podajesz zle akurat wplywa na dziecko, moze lekarz kaze
        podawac cos innego. jesli jestes bardzo przemeczona to popros kogos o pomoc,
        musisz zregenerowa sily ( pisze to na podstawie rowniez twoich poprzednich
        postow), sama mowisz ze wieczorem z nerwow nie masz melka, to spokojnie musisz
        znalezc sposob na zrelaksowanie sie a jak nie wyjdzie to trudno butla i
        koniecl. pozdrawiam i zycze spokoju
      • dominika_t Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 08:40
        ja również polecam ulżyć maleństwu czopkiem glicerynowym. Jeśli dokarmiasz ją
        wieczorem sztucznym mlekiem to może dodaj jej łyżeczke angielskiej wody
        koperkowej (gripe water) - można ją podawać po 1 miesiącu życia. U nas pomagało
        i dawaliśmy jej łyżeczkę tej wody albo do mleka albo bezpośrednio do buzi.
        Chętnie to piła bo ta woda jest słodka. Jakby nie pomogło to faktycznie poradź
        się lekarza. Ja też miałam świra na tym punkcie, bałam się że mała nie dojada i
        dlatego kupy są raz na kilka dni. Wszystko się unormowało jak zaczęła jeść inne
        pokarmy (ok.4,5 m-ca)
    • elle16 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 08:56
      Mój synek też kiedyś miał problemy z kupkami i gazami.
      Byłam parę razy u lekarza, raz dostałam Debridat, a raz Lactulosum. To drugie
      się sprawdziło-reguluje pracę jelit. Ale dopóki tego nie miałam, to po 3 dniach
      bez kupki dawałam czopek glicerynowy, po godzinie już było ok.
      • elle16 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 12:50
        I oczywiście herbatka rumiankowo-koperkowa.
    • mooh Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 13:26
      Jakiś czas temu poradziłam Ci, byś podała, najlepiej po uprzedniej konsultacji
      z lekarzem, jakiś preparat uzupełniający prawidłową florę bakteryjną w
      jelitach. Jaki konkretnie, niech już zdecyduje pediatra. Nieprawidłowa flora
      bakteryjna jelit jest bardzo częstą przyczyną wszelkich zaburzeń trawienia
      (zaparcia, biegunki), dlatego zaczęłabym właśnie od tego. Może sie okazać, że
      kilkudniowa kuracja zlikwiduje zaparcia raz na długi czas.

-
      METALLICA RULES
      Klusia 29.07.2005
      Klusia ma już
    • ziutencja78 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 16:31
      Ja dawalam swojej rumianek do picia albo wode z cukrem, pomaga.
      • gosia1004 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 17:48
        witam. mam to samo z moja córusia. dzisiaj rano podalam jej czopek a raczej 1/4
        czopka glicer. i po dwoch godzinach byla kupka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        ufffffffffffffffffffffffffffffffffffff
    • dodkowska Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 18:25
      pewnnie bedzie trzeba czopka zaaplikowac ja żeby nie było przykrych sytuacji
      daje małej herbatke koperkową - kupa codziennie i mnóstwo baczkówsmile
      • bejsi Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 21:54
        dziecko karmione tylko piersia moze nie robic kupy do 11 dni!!! i nie jest to
        nic zlego!
        • dyzurna Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 18.08.06, 22:11
          bejsi pod warunkiem ze sie dzidzia ma sie dobrze i jest spokojna i zadowolona. ale jak placze w nieboglosy to sygnal ze cos jest chyba nie tak?
          • marta.zet moje dziecię jest wyjątkowe 19.08.06, 02:32
            Na początku była herbatka koperkowa, potem grip water, następnie herbatka rumiankowa dla wspomożenia, oczywiście cały czas masaże brzuszka.
            Ostatnio w akcie desperacji wsadziłam maluchowi w pupę termometr i dałam czopek.
            I nic. WIELKIE, KLASYCZNE NIC... Oczywiście cały czas są dyskusje w domu i zagrodzie czy mój pokarm przypadkiem nie jest: za tłusty, za słodki, taki, siaki itd. Moja pani doktor Debridatu nie poleca, bo podobno u jej pacjentów nie ma żadnego efektu. Koleżanka rzekła mi, że jej synkowi pomagała łyżeczka przegotowanej wody przed jedzeniem rano, ale u mnie to w ogóle już chyba nic nie poskutkuje. Najwyraźniej kupa będzie wtedy, kiedy najmniej się jej będę spodziewać ;D
      • liwilla1 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 13.09.06, 08:19
        dodkowska, tylko ze ty masz mniejsze dziecko. moj tez do 6 tyg robil kupe
        codziennie, teraz raz na tydzien. lekarka kazala podawac lyzeczke soczku
        dziennie. poki co nie pomoglo (4 dzien) ale jestem dobrej mysli.
        PS: moj nie placze smile
    • asia06 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 13.09.06, 04:07
      Sprawdź, od jakiego miesiąca można podawać suszone śliwki gerbera. W każdym
      razie na zaparcia działają rewelacyjnie. Powinna wystarczyć łyżeczka może dwie
      takiemu maluszkowi.
    • marta1901 Re: tydzien bez KUPKI i straszny placz :( co robi 13.09.06, 23:07
      moja cora jak miala 4 mce to tez kupki rzadko kiedy robila a czopki w ogole na
      nia nie dzialaly ale babcia mi poradzila zebym jej dawala na pierwsze picie rano
      wode z glukoza takzwany ulipek powiem ci ze podzialalo i mam na razie spokoj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka