Dodaj do ulubionych

Do Mam dzieciaczków z asymetrią

25.08.06, 11:11
Mój synek ma asymetrię-już przy urodzeniu to stwierdzono. Wytłumaczono mi,że
to dlatego,że w brzuszku miał swoją ulubioną pozycję i teraz też tylko z tej
pozycji na prawym boczku korzysta. Bałam się wzmożonego napięcia miesniowego-
pediatra to zignorowała mówiąc, ze nadmiar wiedzy szkodzi- synek się wyginał
przy noszeniu (pisałam tu o tym),jak leżał na tej swojej stronie, to główkę
daleko do tyłu wyginał. Poszliśmy prywatnie do neurologa-asymetrię
potwierdził (ale niby nie trzeba rehabilitacji-tylko układać synka raz na
jednej raz na drugiej stronie),ale powiedział coś co mnie zastanowiło:"nie
jestem ortopedą, ale wydaje mi się,że synek ma lekki skręt szyjki. Z tym,że
nic się na tym etapie z tym nie robi, dopiero później" Mamy kontrole na
koniec 5 miesiąca a propos tego wnm. Czy dałybyście spokój i już nie
konsultowały z innym neurologiem? A apropos asymetrii to moja pediatra
wkurzyła mnie wczoraj-bo dopiero wczoraj powiedziała o tym,że maluszek ma
jedną cześć twarzy-policzek- asymetrycznysad((((((( zauważyła też mniejsze
oczko. Jak ja mówiłam,że wydaje mi się,że ma mniejsze oczko to ignorowali
to..... a teraz mi mówi, ze jak się będzie różnica pogłębiać to do
okulisty....sadMamusie... jak to jest kiedy to przechodzi(układam synka raz na
jednym raz na drugim boku)-moga być jakieś konsekwencje asymetrii?Coś widać w
starszym wieku?Jak było u Was?Chodziłyście na jakąś rehabilitację?Możecie
polecić jakieś ćwiczenia?Pewnie jak zawsze było milion wątków na ten temat,
ale chciałabym coś "świezego"...Pocieszcie, bo pewnie robię z igly widłysad
Obserwuj wątek
    • kcr2 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 11:53
      mój synek urodził się z główką przekrzywioną na jedną stronę, w związku z tym
      również z asymetrią twarzy (lekka asymetria żuchwy, mniejsze oczko).W drugim
      miesiącu życia byliśmy u neurologa, zalecił rehabilitację metodą Bobath (jest
      to metoda całkowice bezbolesna, polega na ćwiczeniach, które wykonuje
      rehabilitant w taki sposób, jak dziecko fizjologicznie się rozwija, a w domu
      dodatkowo odpowiednia pielęgnacja niwmowlęcia).Chodzimy na ćwiczenia od 3 m-ca
      życia, 2 razy w tygodniu.Już jest widoczna poprawa (syn ma 7 m-cy), ale
      ćwiczenia nadal wskazane.Skutkiem asymetrii, może być niewłaściwa
      (asymetryczna) postawa całego ciała, może być cały jeden bok skrócony, a drugi
      wydłużony.Dzieje się tak, ponieważ dziecko z asymetrią preferuje bardziej jedną
      stronę, na którą się odwraca, stronę, która jest bardziej aktywna.Nie wiem, czy
      dobrze to wytłumaczyłam, ale tak mi to zostało przedstawione przez lekarzy.
      Tak więc, skutki nie leczonej asymetrii mogą być bardzo poważne.
      Nie chcę cię przestraszyć, ale na twoim miejscu udałabym się koniecznie do
      lekarza, który skierowałby cię na rehabilitację,
      pozdrowienia, i życzę pomyślności
    • tajbrum Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 12:08
      19 maja urodziłam synka, który z wrodzonym zapaleniem płuc, od razu trafił na
      intensywną terapię do inkubatora. Po pobycie w szpitalu na pierwszej wizycie u
      pediatry (synuś zdrowy) dostałam skierowanie do lekarzy specjalistów i między
      innymi do neurologa i na rechabilitację profilaktyczną. Tam okazało sie że
      tymon ma asymetrię i zwiększone napięcie - no i chodzimy na ćwiczenia. Na
      wizycie u neurologa lekarz nie stwierdził nic niepokojącego ale mimo wsztystko
      polecił chodzićna rechabilitację, także myslę że powinnaś skonsultować się z
      jakimś innym lekarzem, który skieruje was na rechabilitację.
      • 1a6 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 13:56
        nieleczona asymetria prowadzi do wady postawy, do trudonosci w uczeniu sie,
        moze prowadzic nawet do dyslekscji.dziecko cały czas preferuje jedna strone, i
        zbiegiem lat wada sie pogłebia.dziecko takie nie chcetnie gra np.w piłke, pływa
        bo mu wszytko gorzej wychodzi, szybko sie zniechcea.w młodosci ma problemy z
        kregosłupem..i ta "brzydka postawa"ja cwicze synka m.vojty od 3,5 m-ca
        zycia.teraz ma juz 11 i jest juz wyleczony",moim zdniem skonsultuj to z dobrym
        lekarzem, w przychodni moj lekarz tez nie widział problemu mimo iz ja
        widziałam"gołym okiem"układał sie w jedna strone,jedna raczke miał zamknieta i
        tak dziwnie ja ruszał, obracal sie tylko na jedna strone.myle ze warto
        cwiczyc,miałam juz niekiedy dosc ale cwiczyla, wiem ze warto było.jak widze na
        ulicy dzieci z krzywa postawa(koslawie stawiaja nózki..)to wiem ze dobrze
        robiłam.
    • tatko1 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 15:30
      Czy któraś z was mogłaby w skrócie opisać jakiekolwiek proste ćwiczenia?
      Mój synek wolał od urodzenia układac się na prawym boku i główką łatwo i chętnie
      w prawa stronę ,a w lewą bardzo niechętnie i miał trochę asymetryczną główkę,
      po 3 mies to się poprawiło,główka jest już ładna, ale miał prawą rączkę częściej
      zaciśniętą w piąstkę a lewą ładniej ruszał i zaczął się posługiwać o wiele
      lepiej lewą rączką. Myślałam, że jest po prostu leworęczny, a tu po przeczytaniu
      waszych wypowiedzi myślę że może powinien mieć rehabilitację? Poradźcie jakieś
      ćwiczenia, bo z moim pediatrą słabo się dogaduję i wątpię, czy gdzies skieruje.
      • monique595 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 21:13
        Mój synek też miał zapalenie płuc leżał w inkubatorze na intensywnej terapii i
        też ma asymetrię teraz już ledwo zauważalną - według rehabilitantki, ćwiczymy
        met. Vojty od 7 tyg. życia. Opisywanie ćwiczeń na nie wiele się zda, ponieważ są
        one dostosowywane indywidualnie również do wieku dziecka. Jak wiadomo metoda
        Vojty polega na uciskaniu odpowiednich punktów ważna jest siła tego ucisku a
        tego nie da się opisać, różny jest też czas ucisku - my zaczynaliśmy od 15
        sekund. Generalnie nasze 1 ćwiczenie polegało na tym żeby trzymać główkę
        nieruchomo jedną ręką a drugą uciskać punkt pod cycuszkiem. Lepiej więc
        odpuścić sobie ćwiczenia tą metodą na własną rękę ale zawsze można się z
        dzieckiem bawić np. robiąc kołyskę - chwytamy prawą rączkę i nóżkę w prawą rękę
        lewą rączkę i nóżkę w lewą rękę. Nasze ręce muszą być blisko siebie i kulgamy
        maluszka raz w jedną raz w drugą stronę zwracając uwagę na to żeby główna była
        zwrócona w tą stronę co rączki. Bardzo dobre będą też zabawy typu prawa rączka
        dotyka lewej stopki a potem kolanka a lewa rączka dotyka prawej stopki i
        kolanka.Podczas tego ćwiczenia dobrze jest układać główkę malucha np. między
        swoimi stopami tak, żeby cały czas była prosta. Trzeba też zachęcać maluszka do
        chwytania zabawek jedną i drugą rączką. Trochę to wszystko skąplikowane ale
        warto. Życzę powodzenia.
      • twarz2 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 21:34
        Mój synek podobnie - miał problem z rozruszaniem jednej rączki (wynikało to
        pęknięcia obojczyka przy porodzie), miał tez lekka asymetrię - neurolog zaleciła
        rehabilitację kiedy miał 3 miesiące. Po miesiącu rehabilitacji metodą Vojty
        wszystko było juz ok.
        Cwiczenia z metody Vojty nie da sie opisać - trzeba to zobaczyć i popróbowąć
        samemu. Jeżeli Ty sama widzisz asymetrię (ja nie widziałam przed wizytą u
        neurologa, ale to chyba zaślepiona miłością byłam, bo teraz na każdym zdjęciu z
        tamtego okresu widać smile) to spróbuj może u innego neurologa.
        • demarta Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 25.08.06, 22:41
          asymetria nierehabilitowana to często skolioza dorosłego. my też się
          rehabilitujemy i chwalimy to sobie. osobiście polecam.
    • szopiczek Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 26.08.06, 11:28
      Moja miała dokładnie to samo. Asymetria ułożeniowa + problem z mięśniem karku.
      Po miesiącu wiczeń metodą NDT-Bobath wszystko już jest ok.
      Na Twoim miejscu poprosiłabym o skierowanie na rehabilitację. Nie zaszkodzi
      porozciągac malucha, wyhdzie mu to tylko na dobre.
    • tatko1 Re: Do Mam dzieciaczków z asymetrią 27.08.06, 09:32
      dzięki monique595

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka