Dodaj do ulubionych

mam dylemat-karmienie

31.08.06, 23:25
we wszystkich poradnikach pisze że dziecko które ma alergie najlepiej karmić
wyłącznie piersią do 7 m-ca...byłam 2 m-ce temu u alergologa z małą-ma
uczulenie na białko mleka krowiiego.doktorka stwierdziła ze bedziemy jej
szybciej wprowadzac pokarmy ...no ale ja mam wątpliwości.od 3-go m-ca soki,od
4-go zupy...czy to nie za wcześnie??i jeszcze jedno(dla mnie najgorsze)kazała
małą przestawić na bebilon pepti.a dotąd karmiłam piersią!!i chce
nadal-conajmniej do pół roku!!co radzicie???mała nawet nie chce pić bebilonu...
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: mam dylemat-karmienie 31.08.06, 23:29
      zmień lekarza!!! i karm piersią - stosując dietę
    • szopiczek Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 06:29
      Z tego co wiem to przy alergii to tylko pierś co najmniej do 6 miesiąca.
      Też radzę zasięgnąc opini innego lekarza.
    • 5_monika Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 06:37
      zdecydowanie co najmniej 6 mies.karmić piersią, a jak się do to dłużej,
      co to za lekarz ?
      • fraglesska Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 11:13
        Też mamy alergię. Synek miał dwa tygodnie jak pojawiła się wysypka na calym
        cialku, do tego kolki. Odstawiłam wszystkie mleczne posiłki. Nic co mialo mleko
        w swoim składzie nie mogło znaleźć się na stole.A Bebilon pepti piję ja (
        obrzydliwy), Filip jest tylko na piersi. Wytrzymaliśmy tak już 4 miesiące i
        jest super. Zamierzamy tak do 6-go miesiąca. Wtedy skonsultujemy od czego
        zacząć przy wprowadzaniu nowego jedzonka. Trzymaj się, karm jak najdłużej się
        da. Nic nie zastąpi dziecku Twojego mleka.
        • benignusia Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 11:56
          to lekarka z zabrza.wiecie co-macie racje.bede ją karmic.mała skończyła pare dni
          temu 4 m-ce i bardzo sie ciesze ze ją karmie piersią.no ten bebilon faktycznie
          ochydny.nie dziwie sie ze ona go nie chce pic...widze ze co lekarz to
          opinia...doktorka powiedziała ze na diecie eliminacyjnej nie nadrobie tego
          białka itd,dlatego juz wprowadzac,a soki bo miała problemy z kupami.wszystko
          byłam skłonna zaakceptiwac ale nie odstawienie od piersi...przeciez to dla niej
          najlepsze!!!
    • sylwia305 Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 15:23
      Witam, Też jestem mamą małego alergika. Od czasu jak skończył 6 tyg. jestem na
      diecie beznabialowej. Mój alergolog zalecił karmienie tylko piersią do końca 6
      miesiąca. Mi zalecił jedzenie dużej ilości mięsa + wapń w suplemencie Vitrium.
      Tez wszystcy wokól mi mówili, ze powinnam zacząć małemu coś podawać, ja do końca
      7-go miesiąca karmiłam go piersią ew. herbatka z rumianku i przegotowana woda do
      picia. Zrobiliśmy właśnie malemu morfologię i wyszla super, mimo że nie dostawał
      słoiczków, kaszek, sztucznego mleka....Skórę ma super, nie ma problemów z
      kolkami itp. Niestety od tego tygodnia wrócilam do pracy i mały je Nutramigen
      (fujj, ale przyzwyczaił się) i powoli wprowadzamy nowości. podsumowujac, karm
      piersią wyjdzie to małemu na zdrowie!!!!
      • parisienne2000 Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 18:38
        cieszcie się że macie pokarm i możecie karmic swoje dzieci!!!! ja bym wszystko
        za to oddała coobym miała wypija puszkę pepti dziennie!!! Mój synuś nie ma
        wyjscia i musi wcianac pepti bo ja mam pokarmu tylko na jeden posiłek dziennie
        dla niego. Nawet nie wiecie ile macie szczęścia.
    • maja305 Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 19:04
      Sytuacja podobna do mojej ale ja nie znalazłam pomocy u nikogo...a dziecko
      płakało ja byłam głodna,niewyspana i załamana. Żaden lekarz mi nie pomógł!
      Chciałam bardzo karmic piersią. Eliminowałam po kolei wszystko i w końcu został
      mi dżem, kurczak i marchew-do dziś się wzdrygam!W aptece -jak chciałam kupić
      sobie jakąś odżywkę lub właśnie mleko w proszku, które mogłabym wypić i się
      wzmocnić-spotkałam się z niezrozumieniem i wmówiono mi że takich rzeczy nie ma
      i nie wskazane jest żeby pić mleko dla dzieci.Włosy wypadały mi garściami, a ja
      przewracałam się z osłabienia, niewyspania i głodu...Wytrzymałam tak 2 m-
      ce.Przeszliśmy na Bebilon pepti i wszystko jak ręką odjął-dziecko najedzone,
      bez kolek, bólu brzuszka,uśmiechnięte,wysypka zeszła, przesypia noce.I kto
      powiedział,że pokarm matki jest najlepszy?!Chyba musiałabym być sadystką,żeby
      dalej tak torturować dziecko!Tak do końca nie wiadomo co było przyczyną-może
      zatrute środowisko?Może środek jakiś chemiczny w dżemie?Nie miałam już
      siły,żeby dalej eliminować...
    • mikuluk Re: mam dylemat-karmienie 01.09.06, 22:05
      Zmień lekarza!!!! Karmienie piersią jest najlepsze zwłaszcza dla alergika i
      zwłaszcza dla dzieci, które chcemy od alergii uchronić. Uważaj na to co jesz,
      powoli wprowadzaj nowe produkty do swojej diety i dużo pij mineralnej. A od 4
      miesiąca znowu zacznij testować produkty te które przez maluszka były odrzucane
      na początku. Karm tylko piersią nie dawaj nic innego kup Infacol(bez recepty) i
      dawaj na bóle brzuszka i kolki zobaczysz wszystko się ustabilizuje.
      Zasada jest jedna: im szybciej zaczniesz wprowadzać dziecku zupy, czy owoce tym
      większe ryzyko, że się uczuli na produkty w nich zawarte. dzidzia nie ma
      jeszcze w pełni rozwiniętego układu pokarmowego.

Karm i powodzenia!

Moja ukochana pszczółka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka