ola984 07.09.06, 19:07 Mój mały ma 2 mce i na razie kąpię go codziennie ale chyba będę robić to rzadziej a jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusia_chlopczyka Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 19:24 na początku codziennie, później co 2-3 dzień, jak zaczął pełzać a potem raczkować znów codziennie, w upały nawet kilka razy dziennie prysznic, a teraz jak już chodzi i jest chłodniej to co drugi dzień, na przemian z obowiązkowym myciem nóżek, rączek, buzi w zlewie Odpowiedz Link Zgłoś
skarb_x Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 19:31 Witam! To Ty również spróbuj kapać się rzadziej i zobaczymy jak się będziesz czuła... Ja kąpię moją córeczkę codziennie i myslę ze to jest prawidłowe. Przecież dziecko tez się poci. Moja znajoma z Wiednia mówiła mi, że tamtejsze matki kąpią dzieci bardzo rzadko, ale mi sie w głowie to nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_chlopczyka wyjaśniam 08.09.06, 11:17 ja się nie kąpię codziennie (co 2-3 dzień), bo nie mam na to czasu... lubię wylegiwać się w wannie i zawsze zajmuje mi to min.godzinę, ale to nie znaczy że chodze jak brudas, można przecież umyć główne części ciała bez moczenia się w wannie, prawda???... dziecka tez codziennie nie kąpię, ale to nie znaczy że nie myję mu codziennie buzi, rączek, nóżek i pupci, hmm???... strasznie jesteście przewrażliwione pod tym względem... zresztą kąpiel a szybki prysznic to dwie różne sprawy, nie widzę sensu w codziennym moczeniu się w wannie i możecie pisać ile chcecie że wy kąpiecie codziennie, że to się wam w głowach nie mieści, że jesteśmy brudasami, że jesteśmy zapoceni (a to się wam tylko tak wydaje) - bo ja i tak zdania nie zmienię Odpowiedz Link Zgłoś
dorak8 super popieram 08.09.06, 18:07 ale narazie młodego kąpię codziennie. Nie ma problemów z suchą skórą a w wannie lepiej siępozostałości po kupie zmywa. Odpowiedz Link Zgłoś
magda505 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 19:37 Ja tez sobie nie wyobrazam dnia bez kapania,nie kąpcie sie i nie myjcie to zobaczymy jak bedziecie sie czuły.Ja miałam kiedys znajomą która kapała 1x w tygodniu nie mogłam słuchac tego co ona mówi i jej teorii,mozna było spojrzec na rączki jej dziecka pod paznokciami brud a to było półroczne dziecko feeeee!!!!wygodnictwo!już nie mówie o pupci która jest cały czas w pieluszce!!! zapalenie gotowe!! Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_myszynska Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 19:39 jak najbardziej codziennie - wzgledy hignieniczne + pozwala to wyrobic rutyne zasypiania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 20:30 ja kapee corcie co 2-3 dni zalezy od dnia ale jesli kapieli nie ma to mycie wieczorne buzia lapki pupa i nozki Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 jak byly upaly-codziennie 07.09.06, 20:38 teraz co 2/3 dni, ale chyba zaczne mimo wszystko regularnie co 2 dzien, bo zaczal sie slinic Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 20:42 Mała ma 15 miesięcy. Kąpię codziennie, bo tak mi najwygodniej umyć dziecko, a pomijając wszystkie części ciała, to pupę codziennie myc trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
bo76 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 20:54 Codziennie, w swoim życiu była może 3 razy tylko przemywana w bardzo wyjatkowych przypadkach. Z tym, że od kilku miesięcy często raczej "prysznic z zatkanym korkiem", po prostu mała się bawi w wodzie, ja w tym czasie ją myję prysznicem. Bardzo to lubi i sama się polewa. Ale to tak od roczku. Pupę myję pod wodą przy każdej zmianie pieluszki - cyk pieluchę w dół, pupę pod wodę (po kilku razach wchodzi w krew) i w ten sposób higienę łączę z oszczędnością i szczególną dbałością o alergiczną, skłonną do podrażnień pupę. Odpowiedz Link Zgłoś
babilon8 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 21:46 Codziennie, kąpie ja tak jak siebie - ja nie robię sobie przerw w myciu więc małej też nie - chyba że są to jakieś wyjątkowe przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 21:57 Codziennie. Czasem długa kąpiel z zabawkami i pianą, a czasem na "stojaka" zwykły prysznic. Pupa po każdej kupie myta pod wodą Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 22:03 My kąpiemy codziennie i nie zamierzamy tego zmieniać. Mała ma 15mies. Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 22:15 Codziennie i nie wyobrażam sobie żeby mogło byc inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka713 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 22:21 Oczywiście,że codziennie..mój synek uwielbia się plumkać...jest kąpany codziennie od 3 miesięcy i kilku dni bo tyle ma:o) oczywiście o stałej porze...po kąpieli kolacja i spać...:o)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 07.09.06, 23:31 codziennie - po pierwsze higiena, po drugie rytuał przed zasypianiem, po trzecie dobra zabawa szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, że sama mogłabym się kąpać/myć co drugi czy trzeci dzień, więc dlaczego z dzieckiem postępować inaczej? z lenistwa? Odpowiedz Link Zgłoś
arlap Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 00:28 Oczywiście że codziennie. Moja mała ma 4,5 miesiąca i od kilku dni zaczęła tak pluskać wodą że cała łazienka i my jesteśmy w wodzie. Super zabawa. Jak to ominąć jak ja już się nie mogę doczekać jutra aby patrzeć na nią jak jej się podoba kąpiel. Odpowiedz Link Zgłoś
soica Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 09:08 Kąpię codzinnie moją 20mies córeczkę i nie wyobrażam sobie ,żeby robić to rzadziej . to podstawa higieny i swoisty rytuał dla dziecka ,które lepiej potem zasypia. Poza tym jest wyrabianie w dziecku dobrych nawyków higienicznych i sama przyjemność dla szkraba . Odpowiedz Link Zgłoś
ola984 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 11:39 no to chyba zostanę pzry codziennej kąpieli, poprostu mam chyba dziwnych zanjomych bo oni kąpią co kilka dni i jakos tak dziwnie na mnie patrzą. Faktycznie ja sobie nie wyobrażam żeby się nie umyć więc dlaczego miałabym to fundować synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 12:02 oczywiscie, że codziennie! tylko dwa razy zdarzyło nam się nie wykąpać dziecka wieczorem (przypadki losowe jak córcia miała około 1-2 miesiące) ale tak - to codzinnie! a rano też mycie wodą twarzy, dupci, rączek, no i oczywiscie po kazdym spacerze mycie buzi i rączek, no i mycie buzi i rączek (a czasem i nóżek) po jedzeniu. nawet jak dziecko było malutkie i lezało w gondolce to myłam jej rączki i buzię po spacerze, żeby zaszczepić juz nawyk higieny od małego. zresztą, to fajna zabawa wieczorna kąpiel i odprężenie przed snem dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 12:56 nie, kapie jak sie juz mocno ubrudzi i juz zdrapac brudu nie moge , wtedy go odmaczam Odpowiedz Link Zgłoś
aranxa Re: kąpiecie codziennie maluchy? 08.09.06, 17:47 codziennie, z powodów o których pisała joasia1234 ale, bez przesadyzmu, jak się czasem nie wykąpie dziecka, to go zaraz bakterie nie zeżrą przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
dorak8 a czy to nie wszystko jedno? 08.09.06, 18:19 Przecież dzieci nie śmierdzą. Jak jeszcze nie chodzą i nie raczkują to się nie mają jak ubrudzic. Ich pot nie śmierdzi i prawie go nie ma. Ale z drugiej strony muszą zaspokajac potrzeby swojej nadhigieny matki, które wychowały się na wsi i musiały robi przy krowach i chodzily po błotnistym gumnie. Te matki kąpią codziennie i te zmywają ze swoich dzieci swój bud dzieciństwa. Natomiast wyluzowanym miejskim matkom jest naprawdę wszystko jedno... to mi wisi. Zarazki i tak są wszędzie. Nawet na waszych białych ubrankach kobiety ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: a czy to nie wszystko jedno? 08.09.06, 18:22 hahaha - ale się uśmiałam - pozdrawiam - warszawianka od pokoleń co kąpie swego syna codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
dorak8 ja Wrocławianka 08.09.06, 20:14 i też kąpię codziennie. Ale nie robię chisterii jak się zdarzy nie wykąpac i jak ktoś mówi, że kąpie co trzy dni. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 Re: a czy to nie wszystko jedno? 08.09.06, 22:29 hehe miastowa sie rozpisala ;D P.S. ja tez z miasta tylko mam nieco inne zdanie na ten temat Usmialam sie niezle DD Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Tak 08.09.06, 19:06 Młoda piszczy z radości w wanience, więc nie odmawiam jej tej przyjemności Odpowiedz Link Zgłoś
amoch1 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 09.09.06, 00:46 moja córcia urodziła się w zimie, a że w tym roku były pożądne mrozy to kąpaliśmy ją co drugi dzień, uważałam że gorzej zrobię jak ją przeziębię niż jak jej nie umyję, ale jak już było ciepło to kąpaliśmy ją codziennie bo ona to uwielbia, natomiast u nas kąpiel nie jest niestety sygnałem, że trzeba iść spać;-(( uważam że nic się nie stanie jeśli któregoś dnia się dziecka nie wykąpie, bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: kąpiecie codziennie maluchy? 09.09.06, 16:00 oczywiście, że codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.23 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 09.09.06, 16:29 codziennie mniej więcej o tej samej porze moje dziecko ma w miarę stały układ dnia i bez kąpieli wieczorem pewnie trudno by mu było zasnąć na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: kąpiecie codziennie maluchy? 09.09.06, 17:30 Oczywiście, że co 2-3 dni. Strasznie mnie śmieszy to "oczywiście" DDDDDD Tymek ma azs, a kapiel wzmaga objawy, niektórym dzieciom "zdrowiej" przy rzadszych kapielach. Odpowiedz Link Zgłoś