Dodaj do ulubionych

Operacja przepukliny pachwinowej

17.09.06, 13:38
Mój synek ma 10 miesiecy i ma przepukline pachwinową ma mieć operacje bardzo
się jej boje ktoś mi powiedzial że nie wolno takiego maluszka usypiać a on ma
miec tą operacje w znieczuleniu ogólnym. Nie wim na czym to polega i chce
usłyszeć o niej od was innych mam których dzieci mialy taka operacje. Prosze
napiszcie mi wszystko co wieciew na tan temat. Dzieki!
Obserwuj wątek
    • jdylag75 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 17.09.06, 15:40
      Jesli operacja byłaby obarczona ryzykiem to nikt by jej nie proponował. Mój
      synek w wieku 9 tygodni miał zacinany odźwiernik w znieczuleniu ogólnym, w
      wieku niecałych 8 miesięcy miał robioną cystoskopię też w takim znieczuleniu i
      czuł się po tym dobrze, po drugim znieczuleniu miał przejściowe kilkudniowe
      problemy z napięciem mięśniowym - nie ma już śladu. Po operacji odźwiernika z
      synkiem na sali leżały dzieciu właśnie po usuwaniu przepukliny, maluszki
      kilkutygodniowe, lekarze określali to jako zabieg, szybko dochodziły do siebie,
      nie pamiętam już dokładnie ale leżały w szpitalu około 5 dni po zabiegu. Nie
      martw się myślę, ze zostawienie tej przepukliny samej sobie jest bardziej
      ryzykowne. Pozdrawiam
      • traganek Re: Operacja przepukliny pachwinowej 19.09.06, 08:20
        Mój Antoś (wcześniak z 26 tc) miał tę operację jak miał 4 miesiące i ważył 3
        kg. Wszystko przebiegłoo ok. Lekarz mówił, że to właściwie nie operacja ale
        drobny zabieg, tyle że pod znieczueniem. Trwało poł godziny
    • asia2044 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 17.09.06, 18:58
      Bardzo ci dziekuje za słowa otuchi ja bardzo sie boje i to wiele dla mnie
      znaczy.Dzieki!
      • yogisia Re: Operacja przepukliny pachwinowej 17.09.06, 20:32
        Asiu, nasz przypadek jest nie do końca na temat, bo córcia miała operowaną
        przepuklinę przeponową, miała wtedy 21 godzin sad Operacja udała się doskonale.
        Oczywiście, ze operacje malutkich (i większych) dzieci odbywają się w
        znieczuleniu ogólnym, bo jak inaczej? Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć,
        że przepuklina pachwinowa jest dość częstym problemem, więc lekarze mają duze
        doświadczenie w jej operowaniu. A dzieci dochodzą do siebie po operacjach
        bardzo szybko - małe organizmy są silne!

Trzymajcie się ciepło i oby wszystko jak najprędzej było za Wami,
        Buziaki,
        Yogi
    • yogisia Re: Operacja przepukliny pachwinowej 17.09.06, 20:47
      www.przepuklina.pl/poradnia/index.html#przep_pachwinowe
    • jdylag75 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 17.09.06, 21:33
      Nie martw się-przepuklina to codzienność dla chirurgów smile). Natomiast ja z innej
      beczki, 2 miesiące temu, jak wczesniej pisałam, nasz synek (wtedy 8 miesięcy)
      miał cystoskopię w znieczuleniu ogólnym, zaraz po zabiegu wybudził sie i był
      bardzo niespokojny-szarpał kroplókę, cewnik. Przypilnuj, zeby wenflon był dobrze
      przyklejony, owinięty bandażem, zaopatrz się w dużo zabawek i może poproś kogoś
      żeby Cię zmienił na chwilę przy dziecku. Postaraj się być przy dziecku przy
      pobieraniu próbek (trzymaj, przytulaj) i nie bój sie pytać o wszystko lekarzy.
      Trzymajcie sie.
      • asia2044 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 18.09.06, 11:22
        Dziekuje wam za słowa otuchi i rady. Operacja jest dopiero 23 pażdziernika
        martwi mnie to jak mały bedzie zachowywał się po niej to jest cięcie a po
        cieńciu nie wolno się ruszać a moj synek jest bardzo ruchliwy właśnie stawia
        pierwsze kroki i co z kąpielą. Boje się bardzo.
    • asia2044 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 18.09.06, 14:50
      Nadal szukam kogoś kto mial doczynienia z operacją przepukliny u maluch w wieku
      mojego kuby. Prosze o kontakt
    • asia2044 Re: Operacja przepukliny pachwinowej 19.09.06, 08:10
      Prosze o pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka