Dodaj do ulubionych

Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same?

22.09.06, 10:51
Mam problem. Chyba za bardzo rozpieściłam swojego synka;-(. Ma 4,5 miesiaca i
prawie wcale nie lubi bawic sie sam, to znaczy lezec w lozeczku czy nawet w
pokoju, namosze mu przeroznych kolderek, zabawek,mat ma sto tysiecy a on
nic..no chwile polezy, posiedzi a potem marudzi, to marudzenie stopniowo
narasta, az placz.No ale z mamusia to mozna bawic sie we wszystko, zabawkami,
jak mu podaje, czy jego ulubiona zabawa "w stanie",albo najbardziej
umilowana "w noszenie na rekach".Spacerowac mogl godzinami jak byl mniejszy
ale od jakis 2 tygodni mu przeszlo, zauwazylam ,ze chyba mu ida zeby, bo
piesci z buzi nei wyjmuje tylko na karmienie.Moja mama mi powiedziala, ze no
coz,rozpieszczony jest , i przyzwyczail sie. No chyab ma race sad.Do tej pory
mi nie przeszkadalo to, ale ja wkrotce musze wracac do pracy a maly od
grudnia do zlobka, a tak troje dzieci na jedna pania i nie sadze, zeby
wladsnie z moim synkiem sie bawila non stop. Co robic? czy sa mamy w podobnej
sytuacji? jak sobie poradzilyscie? dodam, ze jak sa inne osoby w domu, babcia
czy tato to bomblina bardoz chetnei sie wtedy z nimi bawi, wiec to nei jest
obsesyjne przywiazanie od mnie, tylko jakos samemu nie potrafi sobei lezec,
jak to male powinno.
Jakos dlugo mi zeszlo ,ale musialam sie gdzies wyzalic...dzieki
Obserwuj wątek
    • kamilcia23 Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 11:33
      Witaj twoj babel ma za duzo wrazen im wiecej zabawek kolorow to szybciej sie
      meczy i musi to jakos odreagowac u mnie bylo podobnie ale jak ograniczylam mu
      troche wrazen(daje synkowi 2 zabawki i 3 razy w ciagu calego dnia klade na
      swoje lozko zeby sie porozgladal),przestalam nosic na rekach troche poplakal
      oczywiscie a teraz jest cudownym dzieckiem piszczy tylko jak chce jesc bo
      placzem bym tego nie nazwala, mi zajelo to tydzien.Powodzenia
    • kamilcia23 Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 11:33
      a moj synek ma 3.5 miesiaca wink
    • lucerka Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 11:46
      Moze nie dawaj mu tyle zabawek. Dzieci swietnie bawia sie jedna, dwiema i ucza
      sie przez to skupiac na jedej rzeczy. Daj mu cos pojedynczego ale z to hicior -
      ja w tym wieku dawalam malemu szeleszczaca reklamowke albo butle wypelniona do
      polowy woda. Reklamowka byla w robocie nawet i godzine. Musiszt tylko
      kontrolowac, zeby sobie jej na glowe nie zalozyl.
      • pacieja Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:16
        Dzieki, sprobuje reklamowke, to moze zadzialac.
    • aleks32 Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:32
      Ja bym powiedziała, że Twój maluszek całkiem normalnie reaguje. Od pediatry
      wiem, że tak małych dzieci nie jesteśmy jeszcze w stanie rozpieścić, one nas
      potrzebują. Jedne potrzebują bliskości mniej, drugie więcej. Twój synek trochę
      więcej. Mój zresztą też. Tak małe dzieci nie potrafią się jeszcze dobrze bawić,
      poza tym jeśli chodzi o zabawki, to ma ich trochę za dużo i nie może skupić się
      na jednej. I pomyśl sobie jak Ty byś się czuła, gdyby ktoś kazał Ci leżeć i
      zajmować się samą sobą, gdy świat znajdujący się w zasięgu ręki jest taki
      ciekawy, tyle nieznanego wokoło, na tyle rzeczy można popatrzeć i podotykać.
      Ja, mając w perspektywie oddanie dziecka do żłobka, chciałabym mu właśnie
      stworzyć jak najwięcej możliwości do poznawania nieznanego świata, bo jak
      będzie w żłobku kto mu to wszystko będzie pokazywał? Ja też nieustannie
      słyszałam, że nosząc synka na rękach, przyzwyczajam go do tego. Nic z tych uwag
      sobie nie robiłam, bo wychodzę z założenia, że ja właśnie jestem od tego, by
      pokazywać, uczyć, tulić, kochać. Gdzieś zresztą wyczytałam, że dzieci, którym
      nie odmawia sie noszenia, są w przyszłości bardziej pewne siebie, wesołe,
      towarzyskie. I obserwując swoje koleżanki znajduję tego potwierdzenie. I co
      najważniejsze: patrząc na swojego synka jestem przekonana, że warto. Pozdrawiam.
      • aleks32 Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:38
        I jeszcze jedno. Choć tak bardzo jesteśmy czasem zmęczone, nie zapominaj o tym,
        że czas szybko ucieka. I ani się obejrzysz jak synek już nie będzie chciał do
        Ciebie się przytulić, pobawić się z Tobą, pobyć z Tobą, bo poczuję się już na
        tyle samodzielny, żeby ten świat poznawać samemu.
        • pacieja Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:42
          masz racje, stale o tym mysle.chcialabym go jak najlepiej wychowac.Skorzystam z
          rad i zredukuje liczbe zabawek.Dziekuje Wam za cieple slowa
    • szeszka Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:32
      zgadzam sie ze za duzo wrazen szkodzi.... moja mala ma 3,5 mca i zauwazylam ze
      jak sie jej majta grzechotkami non-stop to strasznie sie meczy, chce na rece,
      marudzi, placze.... a jak zaczelam zostawiac ja na dluzej sama, to na poczatku
      poplakiwala ale potem zaczela sama sie soba zajmowac smile ssac raczki, chwytac
      zabawke (daje jedna na raz!!), skrobac lezaczek smile

moze sprobuj dac dziecku troche wolnosci smile
    • lisabette Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 12:50
      Moja córcia też jest absorbująca, teraz ma prawie 6 m-cy, jeszcze z 1,5 m-ca
      temu potrafiła sama się sobą zająć nawet 20 minut, teraz po 3 minutach mnie
      woła.

pacieja napisała:

>ja wkrotce musze wracac do pracy a maly od
      > grudnia do zlobka, a tak troje dzieci na jedna pania i nie sadze, zeby
      > wladsnie z moim synkiem sie bawila non stop

Rany, współczuję Ci, nie wyobrażam sobie zostawić dziecka na kilka godzin w
      żłobku sad. A nie możesz wynająć niani? Przynjamniej dziecko w domu będzie, w
      swoim otoczeniu, a tam - obce miejsce i bez mamy... Wiem, że czasem sytuacja
      zmusza ludzi, ale żłobek to siedlisko chorób dziecięcych.
      • pacieja Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 13:38
        Niania jest bardzo droga, tu w UK, gdzie mieszkam wiec nie wchodzi w gre.Samej
        mi niunia szkoda jak nie wiem,ale musze pracowac, bo wtedy szybciej wrocimy do
        domu sad
    • kodam3 Re: Czy Wasze maleństwa potrafią bawić się same? 22.09.06, 19:47
      Przez 5 miesięcy moja córeczka mogła sobie leżeć w łóżeczku, patrzeć na kręcącą
      się karuzelę, bawić się na podłodze zabawką. Nie nudziła się tak szybko. Teraz
      ma 6 miesięcy i interesuje ją tylko to co za oknem. W związku z tym noszę ją na
      rękach, a zabawkami interesuje się krótko.Potrzebuje bardzo dużo wrażeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka