ciociajadzia1 22.09.06, 14:32 karmie piersia moja 2 tyg córcie.Czy moge jesc brokuły,dzem jagodowy i z owoców lesnych??bo juz nie wiem co moge a co nie, poradzcie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucerka Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 14:35 Ja jadlam wszystko ale z umiarem - dziecku nic nie bylo. Ale wiem, ze sa dwie szkoly. Jedna mowi, ze brokuly powoduja wzdecia u niemowlaka. A np. pomidory - odparzenia. U mnie sie nie sprawdzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Możesz jeść wszystko. 22.09.06, 14:46 Jeśli coś zaszkodzi, odstawisz. pamiętaj, ze tylko różnorodna i zbilansowana dieta zapewni Ci długą latakcję i odpowiednią jakość i ilość pokarmu. te, które są na ostrej siecie eliminacyjnej, często tracą pokarm dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
pytkasia Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 14:53 Jagody, owoce leśne tak. Jeśli chodzi o brokuły, ja bym sie na początku wstrzymała (jak ze wszystkim co powoduje wzdęcia - lepiej uniknąć nieprzespanych nocy ) Unikaj też smażonego. Potem spróbuj wprowadzać w małych ilościach i zobaczysz czy dziecko akceptuje dany pokarm. JeSli chcesz, możesz sie powstrzymywać od produktów silnie alergizujących, takich jak orzechy, truskawki, miód, kakao, nabiał w dużych ilościach, cytrusy. Jak pojawi się zielona kupa, znaczy cos z twojej diety nie jest tolerowane przez dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
felonia Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 14:57 mam 6cio tygodniowego Adasia , ja bym ci radziła powoli wprowadzać coś nowego i obserwować malucha. Lepiej być na diecie i mieć z głowy kolki czy uczulenia dzidziusia. Brokuły narazie nie, a dżem jakodowy chyba może być, ja jadłam już morelowy i brzoskwiniowy i nic się nie działo. Jadłam też tuńczyka z puszki i pomidory (ale zaczynałam od dwóch plasterków dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
tajbrum Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 14:59 mam teraz 4-miesiecznego synka, na początku bardzo sie pilnowałam z dietą, synek dostał czerwonego rumienia na buzi więc nawet doszło do tego, że wyeliminowałam produkty mleczne. Na szczęście teraz jest już wszystko OK. Jem wszystko, łącznie z kebabem-od czasu do czasu, czy smażonym kotletem. Fakt, że na początku trzeba trochę uważać, maleństwo przecież ma delikatny żołądek i nie wszystko co zjesz będzie mu odpowiadać. Stosując bardzo restrykcyjną dietę można doprowadzićdo tego, że dziecko potem będzie bardzo wybredne, czy nawet będzie niejadkiem - to co jemy, różne smaki przenikają do mleka i dzieciątko je poznaje, a gdy karmiąc matka nie je wielu produktów to dziecku mogą potem one po prostu nie smakować. Generalnie wszystko powinno sie jeść z umiarem, próbować i obserować maleństwo jak reaguje na to co mama je. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks32 Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 15:56 Ile razy czytam takie posty nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w Polsce panuje moda na udręczanie młodych matek jeśli chodzi o jedzenie. Ja od samego początku jadłam wszystko, gotowane, smażone, grilowane, pieczone, pomidory, brokuły, kapustę, grzyby, pory, dżemy, miód i wiele, wiele innych jeszcze rzeczy. Mój synek rośnie zdrowy, bez wiekszych problemów zdrowotnych, nie miał kolek, kłopotów z bolącym brzuszkiem, gazami itp. Tobie radzę jeść różne rzeczy i obserwować malucha, jak zacznie się coś dziać to będziesz wtedy działać. Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w zgaduj zgadula i zadawać sobie pytanie, a co by było gdybym zjadła to czy tamto. Nikt nie jest jasnowidzem i nie jest w stanie przewidzieć co Twojej córeczce może zaszkodzić a co nie. Po prostu jedz i obserwuj, a będziesz wiedziała jak mała reaguje na brokuły czy na coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks32 Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 16:00 A jak pojawi się zielona kupa, to się ciesz. Bo dziecko karmione piersią robi między innymi zieloną kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima13 Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 16:29 Każde dziecko inaczej reaguje... Ja np. od samego początku jadłam wszystko tylko w umiarkowanych ilościach ( smażone, wszystkie owoce, kawa ). Małej nic nie jest, nigdy wzdęć nie miała ani tez kolek. Spróbuj wprowadzać nowe produkty ( co 3, 4 dni) a sama zobaczysz co Twojemu dziecku szkodzi a co nie Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 18:56 od początku jadłam wszystko, tylko raz dzieciak miał kolkę, jak najadłam się sałatki z fasolą jaś. Mały miał wtedy trzy tygodnie. co za moda na dietę w ciązy, dietę matek karmiących - dzieciakowi trzeba dostarczac składniki odzywcze, witaminy - a o to raczej trudno jak się jest na wodzie i ryżu pomijam fakt że kobieta karmiąca też potrzebuje zjeść...inaczej padnie na 24 godzinnym etacie. jedz wszystko, w rozsądnych ilościach i eliminuj potrawy jeśli zobaczysz że dzieciak źle na nie reaguje - wysypka, bóle brzucha, policzki wyglądające jak polakierowane Odpowiedz Link Zgłoś
magjack Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 20:00 Możesz. Miałam ten sam dylemat i długo rozmawiałam z dwiema położnymi na temat diety. Brokuły były pierwszym warzywem jakie wprowadziłam, bo zielone warzywa (z wyjątkiem fasolki) są bezpieczne. Brokuły nie wzdymają!!! (Często myli się je pod względem wyglądu ze wzdymającym kalafiorem) Wszelkie owoce jagodowe są również bezpieczne. Nie znaczy to oczywiście, że twoje dziecko nie jest uczulone na któryś z tych produktów, więc wszystko powoli jedz w małych ilościach przez kilka dni jeden nowy produkt i dopiero jak nic się nie będzie działo wprowadzaj następny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainki Re: czy moge jesc....?? 22.09.06, 23:04 Do truscaveczki.Chyba przesadziłaś.Ja do 6 miesiąca byłam na scisłej diecie(najpierw były kolki,potem podejrzenie skazy), teraz mała ma 8 m-cy i nadal karmię ją piersią. Odpowiedz Link Zgłoś