Dodaj do ulubionych

Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eksperta

23.09.06, 17:59
Witam

Kubus urodzil sie 23.03. tego roku do dnia wczorajszego nie mial żadnych
niepokojących objawów. Opisze pokolei. Jest dzieckiem bardzo duzym, w 5
miesiacu wazyl 9,7kg teraz dzis konczy 6 miesiecy pewnie waży z 11kg. Oprócz
tego jest też długi - około 80cm. Urodził sie 9 dni przed terminem przez cc
cięcie ze względu na moje zdrowie (nie zwiazne z ułozeniem płodu ani też
dzieckiem). Dostał 9 pkt (1 punkt za koloryt skóry) - waga 3250/56cm. Od 3
tygodnia jest na mleku modyfikowanym, nie bylam go w stanie wykarmic, lecial
mi z wagi. Napoczątku HA, potem do teraz AR (ulewa wciaz), do kaszki dodaje
Bebiko 2. Je mi bardzo ładnie, żadnych alergii. Jest wielkim łkomczuchem. W
dzień nie je mleka (tylko to co w kaszce), za to w nocy nadrabia co 2-3 h. W
sume je około 3 razy po 160 lub 180 ml. Nad ranem dostaje pierś.
Przepraszam ze tak sie rozpisuje ale chce opisac wszystko.

Wczoraj obudzil sie około 22 na kolejne karmienie. Dałam mu mleko i sie
zaczeło. Gdy wziąl butelke do buzi dostal jakis dziwnych drgawek. Głownie
rece mu drzaly, trwało to moze sekunde, szybko wyciagnelam butelke i
spróbowałam mleka, było tak mi sie wydawalo za ciepłe. Szybko dolałam wody
zimnej i mu podałam za jakies 20 sekund, wczesniej sprobowalam i bylo OKay i
znowu zaczelo sie to samo - identycznie jak wczesniej. Odstawilam mleko
wzielam go na rece - rozplakal sie bo byl głodny i po jakim czasie okolo
2minutach dałam mleko. Juz normalnie pil bez zadnyc drgawek itp. Potem w nocy
nic takiego nie mailao miejsca, pil ladnie ale budzil sie co chwile i
kaszlal. Rano wzielismy go do siebie i przestal kaszlec. Przeanalizoawlam to
wszystko i stwierdzilam ze pewnie mleko albo smoczek bylo za gorace, bo on
raczej pije letnie niz cieple. Ale ...

Dzis przed chwila, siedzial w wózeczku i obserwowal jak babcia cos gotowala w
kuchni i sie bardzo cieszyl. w pewnym momencie moj maz zauwazyl lekkie
drgawki u niego (prawdopodbnie to samo co wczoraj - ja tego dzis nie
widzialam, on wczoraj tamtego).

Poczytalam troche w internecie na forum o drgawkach. Dodam jeszcze ze daje 2
kropelki D3, cebionu multi 4 kropelki. Wczesniej pil okolo 1 litra mleka, a
teraz pije okolo 0,6 i moze powinnam zwiekszyc dawkowanie D3 (ze wzgledu na
to ze bardzo szybko rosnie).

Co mam robic, co to jest, strasznie sie martwie?
Pojde do lekarza oczywiscie ale po weekendzie i bede go dalej obserwowac !!!

Bardzo dziekuje za wszselkie pomocne odpowiedzi, moze ktos tak mial .

Pzdr
hellusia
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 18:20
      może ma padaczkę, może jest na coś chory, może - nikt Ci tu nie udzieli nformacji w pełni wiarygodnej, idź do lekarza w poniedziałek - pewnie dostaniesz skierowanie do neurologa. Co do wit D3 to nie zwiększaj jej ilości w żadnym razie bez konsultacji z lekarzem. Gdyby Ciebie coś dziś w nocy lub kutro niepokoiło to przecież zawsze możesz się udać na pogotowie.
      życzę zrowia dla malucha i wstrzymaj się z czymkolwiek do wizyty u lekarza.
    • jola427 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 18:41
      Myślę, że tu nie dostaniesz odpowiedzi na swoje pytanie. Drgawki mogą mieć
      różne przyczyny i różnie mogą wyglądać. Mogą być drgawki, przy których dziecko
      się męczy, a mogą być takie, których dziecko nawet nie zauważa. Nie pomogę Ci
      ale na pewno nie kombinuj nic sama, bo możesz pogorszyć sprawę. Zdecydowanie
      nie zmieniaj dawki D3, tylko lekarz oceniając stopień i prędkość zarastania
      ciemiączka może o takiej zmianie zadecydować. Wiem ,że się martwisz, więc może
      lepiej podjedźcie na pogotowie do szpitala. Jak nie to czekaj do poniedziałku.
      Zyczę powodzenia i trzymam kciuki za Kubusia.
      • anettaa1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 19:19
        a nie był szczepiony ostatnio???myśle,że to nie ma związku z witaminą d3,ja bym
        wezwała lekarza do domu nie czekałabym do poniedziałku.
    • zona_mi Na forum Niemowlę nie odpowiada ekspert. 23.09.06, 19:19
      Z niepokojącymi Cię drgawkami najlepiej udaj się do lekarza.
      Pozdrawiam
      • hellusia Re: Na forum Niemowlę nie odpowiada ekspert. 23.09.06, 19:21
        Szczepiony byl 26 sierpnia, wiec raczej nie ma to zwiazku ze szczepieniem. moze
        przesadzam a moze rzeczywiscie cos mu jest. Ostatnio jest bardzo ruchliwy i
        żywiołowy, może pod wpływem emocji tak mu drza rece ?!!!
        • anettaa1 Re: Na forum Niemowlę nie odpowiada ekspert. 23.09.06, 19:27
          opisz dokładnie te drgawki,to całe ciało drży?
        • mamaimati Re: Na forum Niemowlę nie odpowiada ekspert. 23.09.06, 19:30
          Na twoim miejscu poszłabym do lekarza lub na pogotowie, bo drgawki się
          powtórzyły. Nie darujesz sobie, jeżeli okaże się, ze np. mu się pogorszyło bo za
          długo czekaliście.
          • hellusia Re: Na forum Niemowlę nie odpowiada ekspert. 23.09.06, 20:05
            Tak jak napisalam, pierwszy raz bylo w nocy i bylo ciemno - swieci sie tylko 20
            woltowa lampka, napewno mu drzaly raczki w dól, ale sadze ze byla to reakcja na
            zbyt cieple mleko. Po raz drugi nie widzialam tego, tylko moj maz i tesciu i
            Kubus wtedy bardzo sie cieszyl i ekscytowal, wiec moze to nie bylo to samo,
            tylko wyraz podniecenia. Nigdy to nie nastapilo, gdy dziecko lezalo i sie np
            bawilo, tylko zawsze pod wplywem jakiegos bodzca.

Na pogotowie nie pojade (tylko w skrajnym wypadku, wole poczekac do pn) bo na
            naszym miejscowym pogotowiu jest niekompetentnie, sa tam lekarze nie znajacy
            sie na rzeczy tylko starzy trzesacy sie emeryci, nie obrazajac nikogo, ktorzy
            na niczym sie nie znaja. Kilka razy wyladowalam tam ze soba i znam to z
            autopsji.
            • fresca1 podobne objawy i diagnoza 23.09.06, 20:49
              hellusia,
              moja znajoma opisywala identyczne objawy u swojego dziecka (w tym samym wieku,
              co Twoje) Zlecono badanie - usg p/ciemiączkowe.Okazalo się, że w czasie porodu
              wystąpilo niewielkie niedotlenienie i związane z tym "zle" napięcie mięśniowe
              (ten minus 1 Apgar za kolor skóry by się chyba zgadzal) i trzeba z dzieciątkiem
              wykonywać "pewne ćwiczenia". (żeby nie nazywać groźnie "rehabilitacją")
              W sumie to nic groźnego, lepiej- jak wszystko - wcześniej wykryć; wtedy nie
              powinno być w przyszlości klopotów.
              To usg nie jest tak drogie, u mnie koszt ok. 40 zl, jest to badanie
              nieinwazyjne i nadal (w tym wieku dziecka) można je wykonać. Polecam.
              Nie martw się na zapas. Zrób badanie. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
              Wszystkiego dobrego!
    • yogisia Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 20:40
      Zadaj to pytanie na stronie www.dziecko24.pl/ Lekarz odpowie szybko,
      powodzenia,
      Yogi
      • hellusia Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 20:59
        Dziewczyny wielkie dzieki, z tym napieciem miesniowym to by sie zgadzalo.
        Zapomnialam dodac ze młody dosc dlugo zaciskal piastki, popuscl w 4 miesiacu a
        paluszki u nog dalej zaciska. Pokazywalam to pediatrze ale nie widziala nic
        zlego. Jednak wiem (od innej lekarki) ze jest dobra poradnia rehabilitacyjna
        jakies 60 km od nas i jak jest cos niepokojacego u dziecka to mozna tam
        pojechac, obejrza i stwierdza czy to napiecie miesniowe.

Z tym usg to nie wiem czy mozna samemu pojsc i zrobic, bo moja pediatra jest
        bardzo uczulona jak jej mowie ze cos sie pytalam na tematy zwiazane z dzieckiem
        przez internet to dostaje bialej goraczki, a przeciez to ona musi dac
        skierowanie chociazby do rehabilitanta !!!
        • fresca1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:09
          No widzisz, to może "jesteśmy w domu" z tym napięciem mięśniowym.
          Lekarce się nic nie musisz opowiadać, jeśli zrobisz badanie odplatnie (u nas na
          bezplatne trzeba bylo dlugo czekać). Badanie to wykonuje lekarz. Dowiedz się
          gdzie u Ciebie w okolicy i się nie zastanawiaj. Na pewno bardzo się martwisz,
          bo te objawy mogą wyglądać strasznie; życzę, żebyś sie uspokoila po badaniu!

• justyna1310 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:12
          Żeby się dostać do rehabilitanta, trzeba miec skierowanie od neurologa. Na usg
          też - tak mi powiedziała nasza pediatra. Do neurologa ogromne kolejki, więc może
          spróbuj prywatnie i dostaniesz skierowanie . Tylko wtedy pewnie będziesz musiała
          zapłacić też za usg. No ale chyba warto.Zdrówka życzę!
          • hellusia Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:17
            Jesli chodzi o pieniadze to nie jest u nas duza przeszkoda, mam wspaniale
            babcie ktore w razie biedy sie zrzuca. Jeszcze raz wielkie dzieki. Podobno do
            tej poradni rehabilitacyjnej wystarczy skierowanie od pediatry a czy sa
            kolejki? nie wiem.

WIELKIE DZIEKI, bede spac spokojniej !!!!!!!!
            • fresca1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:21
              hellusia napisała:

>
              > WIELKIE DZIEKI, bede spac spokojniej !!!!!!!!

Cieszę się! smile

napisz poźniej, czy wszystko ok i co bylo!
          • fresca1 Platne usg (40 zl) - nie potrzebne skierowanie! :) 23.09.06, 21:19
            • anettaa1 Re: Platne usg (40 zl) - nie potrzebne skierowani 23.09.06, 21:30
              przy cc zawsze jest 9 pkt za kolor skóry,nie sądze żeby to miało związek z
              niedotlenieniem.Nie zwalaj na napięcie mięsniowe,trzeba najpierw wykluiczyc inne
              choroby zresztą napięcie mięśniowe objawia się troche inaczej,nie sądze żeby
              dziecko reagowało w ten sposób na gorące mleko,poprostu by płakało i nie chciało
              pić.Dziewczyny ni radzcie takich rzeczy na odlegość nie widząc objawów że to
              napięcie i czekać iść na usg,bo jakby cośsie stalo to byście sobie nie darowały
              i Ty zresztą terż,nie chcesz jechac na pogotowie to wezwij lekarza
              prywtnie.Drgawki u dziecka to niepojący objaw,zwłaszcza jak wysteouja nagle i u
              dziecka już p/o/lrocznego,u małych drżenia mogą sie zdażyć.Oczywiście rób jak
              chcesz,ale nie kieruj sie opiniami dziweczyn.To tylko może ocenić lekarz.
              • anettaa1 Re: Platne usg (40 zl) - nie potrzebne skierowani 23.09.06, 21:32
                aha i napięcie mieśniowe nie ma nic wspólnego z niedotlenieniem.
                • caja82 Re: Platne usg (40 zl) - nie potrzebne skierowani 24.09.06, 20:01
                  a to się tu ciekawych rzeczy dowiaduję
                  moja Jula ma niedotlenienie i w jego wyniku miała napięcie mięśniowe
                  to znaczy że mam do pupy i pediatrę i neurologa i rehabilitantkę no i jeszcze
                  panią doktor od USG...
              • fresca1 Re: Do anettaa 23.09.06, 21:47
                anettaa1 napisała:

> przy cc zawsze jest 9 pkt za kolor skóry,nie sądze żeby to miało związek z
                > niedotlenieniem.Nie zwalaj na napięcie mięsniowe,trzeba najpierw wykluiczyc
                inn
                > e
                > choroby zresztą napięcie mięśniowe objawia się troche inaczej,nie sądze żeby
                > dziecko reagowało w ten sposób na gorące mleko,poprostu by płakało i nie
                chciał
                > o
                > pić.Dziewczyny ni radzcie takich rzeczy na odlegość nie widząc objawów że to
                > napięcie i czekać iść na usg,bo jakby cośsie stalo to byście sobie nie
                darowały
                > i Ty zresztą terż,nie chcesz jechac na pogotowie to wezwij lekarza
                > prywtnie.Drgawki u dziecka to niepojący objaw,zwłaszcza jak wysteouja nagle i
                u
                > dziecka już p/o/lrocznego,u małych drżenia mogą sie zdażyć.Oczywiście rób jak
                > chcesz,ale nie kieruj sie opiniami dziweczyn.To tylko może ocenić lekarz.

Jak zwykle krytyka, jak ktoś chce pomóc i OPOWIEDZIEĆ tylko jakie ma
                doświadczenia. Przecież hellusia wyraźnie napisala, że nie będzie dzwonila na
                pogotowie! Co, mam ją zmuszać i zachęcać?
                Opisalam tylko podobne objawy u dziecka znajomej i diagnozę w jej przypadku!
                Ja nie stawiam diagnozy i nie wyrokuję!!! Chcialam pocieszyć dziewczynę, że u
                innych podobnie się zdarza. Oczywiście musi iść do lekarza, ja polecam to usg.
                Nic nie zaszkodzi, a pewnie pomoże!
                Skąd Ty, anettaa, bierzesz takie info, że przy cc ZAWSZE jest 9 pkt - BZDURA!
                Jestem po cc i synek dostal 10 - jak tysiące innych dzieci!
                I o braku związku niedotlenienia z napięciem - kolejna glupota! Jesteś lekarzem?
                Poczytaj sobie - gdziekolwiek! Cytuję:"Nieprawidłowe napięcie mięśniowe jest
                objawem złego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, może być też m.in.
                wynikiem chorób genetycznych i metabolicznych. Najbardziej narażone są na nie
                dzieci, które urodziły się przedwcześnie, z niską wagą urodzeniową, gdy poród
                był trudny i wystąpiło niedotlenienie u dziecka."!

• amwaw fresca1 24.09.06, 08:00
                  anettaa ma w 100% racje.
                  A jeżeli to JEST padaczka, a Ty już ja namowiłaś na rehabilitacje, uspokoiłaś i
                  przez te Twoje rady oparte na jakimś tam przypadku o którym wiesz trzy po trzy
                  spowoduje, że dziewczyna nie pójdzie do specjalisty??
                  Zastanów się następnym razem czy chcąc uspokoić nie zaszkodzisz. W tym przypadku
                  należy pójść do specjalisty, a nie głaskać mamę po główce, że to na pewno nic
                  takiego...
                  • fresca1 Re: fresca1 24.09.06, 09:34
                    amwaw, przeczytaj ostatni post hellusi! Może moje jeszcze raz też, to
                    zrozumiesz.Z doświadczenia wiem, że z różnych przyczyn nie wszyscy lekarze
                    kierują na to badanie. Chyba lepiej wiedzieć, że coś takiego istnieje!
                    Nie namawiam na rehabilitację tylko wizytę u lekarza specjalisty, który
                    wykonuje usg. Czy Ty naprawdę myślalaś, że usg wykonuje rehabilitant? A może
                    kowal, piekarz, kucharz... itp
                    Rehabilitacja może być dopiero zlecona po rozpoznaniu tego przypadku! Nie musi!
                    O przypadku nie wiem "trzy po trzy", tylko dokladnie znam calą dokumentację
                    medyczną!
                    Uważasz, że nieprawidlowe napięcie mięśniowe, którego PRZYKLAD podalam, to "nic
                    takiego"?
                    Sama się zastanów!
    • an_ni Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:36
      chyba wszystkie przesadzacie
      kiedy dziecko bardzo sie emocjonuje np cieszy albo bardzo czegos chce np jesc
      to wlasnie tak sie "az trzesie", macha rekami, ngogami i to nic nie normalnego
      a zreszta skonsulutuj to u lekarza
      • anettaa1 nie jesteś lekarzem 23.09.06, 21:56
        ja też miałam cc i uwszystkie dzieci tak urodzone dostawały 9 pkt,powiedziano ze
        to jest normalka przy cc.Definicja która podałaś jasno wyraża że może tak może
        być,ja znam przypadki do których ta definicja by sie tyczyła,A podwyższone bądź
        obniżone napiecie ocenia lekarz neurolog na podstawie objawów i badania
        dziecka,a nie usg przezciemiączkowe.Uspakajasz w ten sposób dziewczyne która na
        to czeka,a może nie musi ale może to być coś poważnego.nie jesteś lekarzem to
        nie stawiaj takich diagnoz,jeszcze w dodatku nie oparych na własnym przykładzie
        tylko koleżanki.
        • an_ni Re: nie jesteś lekarzem 23.09.06, 22:01
          do kogo ty to piszesz ???
        • fresca1 anettaa - nie trafilaś - jestem lekarzem! 23.09.06, 22:15
          anettaa1 napisała:

> ja też miałam cc i uwszystkie dzieci tak urodzone dostawały 9 pkt,powiedziano
          z
          > e
          > to jest normalka przy cc.
          Nie jest to normalka!!! Sama oceniasz z wlasnego doświadczenia! Jakie wszystkie
          dzieci?
          Definicja która podałaś jasno wyraża że może tak może
          > być,
          Taka jest funkcja definicji!
          A podwyższone bądź
          > obniżone napiecie ocenia lekarz neurolog na podstawie objawów i badania
          > dziecka,a nie usg przezciemiączkowe.
          Oczywiści, że diagnozę stawia lekarz neurolog, m.in. na podstawie tego badania!
          nie jesteś lekarzem to
          > nie stawiaj takich diagnoz,jeszcze w dodatku nie oparych na własnym
          przykładzie
          > tylko koleżanki.
          Lekarzem akurat JESTEM a diagnozy NIE postawilam! Nota bene lekarze wlaśnie na
          podstawie studium różnych przypadków się uczą! Na szczęście dla nas lekarzy -
          nie tylko na swoim! Więc nie pisz bzdur!
      • aqa82 zgadzm się z an_ni 24.09.06, 11:20
        moja corka tak ma jak sie cieszy boi denerwuje to tak sie trzęsie byłam u
        neurologa tysiąc razy usg i inne ok. cytuję jego słowa "drzenia u dzieci
        wywołane pod wpływem bodzca lub pragnienia czegoś nie są patologią" mijaja z wiekiem
        padaczka tez może sie tak objawiać ale wtedu nie ma bodzca i drżenia nie można
        przerwać np przez dotyk
      • mamaivcia Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 24.09.06, 11:36
        No właśnie to samo spostrzeżenie mi się nasunęło. W obydwu przypadkach drgawki
        były na widok jedzenia ... Jeżeli jest małym łakomczuszkiem to niewykluczona
        jest taka właśnie reakcja na jedzonko smile Dla własnego spokoju można iść do
        lekarza zrobić badania, skonsultować się z neurologiem. Co do zaciskania
        paluszków u nóźek to chyba jest normalne do roku - wtedy taki odruch powinien
        zaniknąć, czy tak? Twoje dziecko pewnie nie raz Cię jeszcze zaskoczy czymś
        nowym, czasem w Twoim mniemaniu dziwnym - ale ten mały człowiek cały czas się
        zmienia. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
    • caixa Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 21:52
      ja napisze jak jest u mnie. moja córcia (11 m-cy) chyba jakoś jak skończyła 3
      miesiące zauważyłam takie chwilowe drgawki kilka razy dziennie. zaczęłam ją
      obserwowa i co się okazało: Ma DRGAWKI (cho ciężko to nazwac drgawkami, bo to
      raczej wygląda jeby ją dreszcze przeszły) kiedy robi siku do pieluszkiwink))
      Naprawdę, ma tak do tej pory, po prostu robienie siku tak na nią działa.
      poobserwuj swojego maluszka zamiast się tak bardzo stresowa. sprawdz czy
      pieluszka nie jest ciepla po takiej drgawce. pozdrawiam i napewno wszystko jest
      ok.
      • anettaa1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 23:30
        Tamto było do fresca1.
        Moja mała tez jak siusia to sie otrzasa,ale to nie sa drgawki tylko tak jakby
        jej sie zimno zrobiło.
        Fresca1-wszystkie dzieci,które rodziły sie przez cesarke w szpitalu w którym
        urodziła sie moja córka miały 9 pkt ze wzgledu na kolor skóry i lekarze mówili
        że to jest przy cc normalne,i nie swiadczy o niczym nieprawidłowym.Nie wiem
        jakim ty jesteś lekarzem,ale rozumiem że profesorowie,którzy tak mówili mylili
        się tak?To dziwne bo moje dziecko jest zdrowe i dzieci tamtych koleżanek też.
        Jesli chodzi o definicje to chodzi o to,że przykłady które ona podaje nie zawsze
        odnoszą sie do rzeczywistości.Moja mama też jest lekarzem i pewnie ma większe
        doświadczenie niż Ty.A skoro jesteś lekarzem to powinnaś napisać że powinna
        pokazać dziecko lekarzowi,a nie że ma kiedyś tam zrobić usg .
        • an_ni Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 23:41
          i znowu nie potrafisz odpisac prawidlowo do konkretnej osoby - patrz dziewczyno
          na drzewko odpowiedzi bo wprowadzasz zamet
          • anettaa1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 23.09.06, 23:50
            a czytać nie umiesz chyba jasno napisałam do kogo sie zwracam,a po treści nie
            można sie zorientować???Ja wole pisać tak niż wstawiać swoje wypowiedzi pomiędzy
            drzewko.Zresztą pisałam nie tylko do jednej osoby.
        • fresca1 Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 24.09.06, 00:54
          ani_ni ma rację - wprowadzasz zamęt! Nie chce mi się już odpowiadać na Twoje
          zaczepki. Nie czytasz uważnie lub nie rozumiesz tekstu pisanego. Nie
          zalecalam " kiedyś tam" usg. Poza tym zauważ, że usg chyba nie wykonuje prawnik!
          (tylko lekarz, żebyś nie miala wątpliwości, zresztą zapytaj swojej
          doświadczonej mamy) Dziwię się, że dziecko lekarza ma tak nikle o tym pojęcie!
          I oczywiście, że przy cc różne "rzeczy" są "normalne".(kolor skóry, zaburzenia
          oddychania itd) Nie przeczę! (Profesorowie nie mylili się!smile) Ale nie można
          generalizować, że wszystkie dzieci gostają 9 Apgarów za kolor skóry - bo to
          nieprawda!
          "Jesli chodzi o definicje to chodzi o to,że przykłady które ona podaje nie
          zawsze
          odnoszą sie do rzeczywistości." - piszesz.
          - o co Ci chodzi? Wtedy bylo ZAWSZE, teraz NIE ZAWSZE? Definicja podaje m. in.
          wynikiem czego może być nieprawidlowe napięcie mięśniowe. Proste.
          Hellusia byla wdzięczna za porady, zainteresowanie i dobre slowo; z jej
          wypowiedzi wynikalo, że pojdzie do lekarza i być może zrobi to nieszczęsne usg.
          Nie czula się do niczego zobligowana ani zmuszana!
          Skoro tak, to po co to wszystko?
          Nie chcialam się wymądrzać, celowo nie pisalam o swej profesji, żeby nie
          sugerować monopolu na wiedzę, jedynie delikatnie doradzić, jak koleżance.
          Skąd Twoje oburzenie? Masz prawo do wlasnego zdania, ale... Nie zarzucaj mi
          czegoś, co nie ma uzasadnienia!
          • hellusia Re: Drgawki u dziecka,co to moze byc? HELP-do eks 24.09.06, 07:53
            Dziewczyny nie kłoćcie sie, napisalam ze pojde do lekarza i tak zrobie,
            chcialalam tylko wymienic z wami spostrzezenia i sie troszke uspokoic. Zawsze
            tez mozna cos zasugerowac lekarzowi co to moze byc (chociaz oni tego bardzo nie
            lubia). Powiem jak bylo z moja kuzynka. Urodzila dziewczynke i babcia zauwazyla
            ze z dzieckiem jest cos nie tak, leciala na prawa strone calym cialem. Byla u
            kilku pediatrow, neurologow az wreszcie trafila na madra lekarke co ja
            skierowala do rehabilitanta. Dziecko ma 2 latka i jest juz okay, ale gdyby nie
            upor matki i rehabilitacje to dziecko by prawdopodobnie nie chodzilo. Tak to
            juz jest z lekarzam, czasem cos warto poczytac, posluchac opini zeby
            bezgranicznie im nie wierzyc. Ze mna bylo podobnie. W ciazy mialam bakterie
            kalową - enterococus facalis i od SŁYNNEGO ginekologa dostalam bardzo silny
            antybiotyk ktory mogl uszkodzic plod. Wtedy poczytalam duzo na forum i
            zmotywowalo mnie to do pojscia do innych lekarzy. I tak zrobilam. Poszlam do
            trzech i kazdy z nich ZABRONIL mi wziecia antybiotyku, bo stwierdzili ze
            bakteria jest niegrozna. W 30 tyg powtorzylam posiew i co sie okazalo -
            BAKTERIA SAMA ZNIKLA !!!. I wtedy gdybym posluchala tej pierwszej lekarki nie
            wiem jakby to sie skonczylo dla dziecka i czy by dostal te 9 pkt.

Jesli chodzi o moje 9 pkt, to stwierdzili ze ma objawy wczesniakowactwa.
            Napewno urodzilabym go po terminie (przy ustalaniu terminu nikt nie zapytal mi
            sie o regularnosc miesiaczek a mialam co okolo 40 dni, wiec automatycznie to
            wydluza ciaze).

Zawsze kierowalam sie intuicja i dobrze na tym wyszlam, nie sluchalam nigdy
            slepo lekarza, bo lekarza zabija rutyna i patrzy na dziecko jako przypadek
            (chorobe). To tyle, a co do tych Apgar - to pytalam sie lekarza ze dawniej po
            cc dawali automatycznie 9 pkt, a teraz jesli kobieta ma znieczulenie
            podpoajeczykowe ( a takie mialam) a nie ogolne to dzieci dostaja po 10 pkt.

Jeszcze raz dziekuje za POZYTYWNE odpowiedzi a nie slowa krytyki typu " bo ona
            powiedziala ze nie " itp.

Do uslyszenia
    • alagodz Re: Drgawki 24.09.06, 09:22
      Drgawki u mojego dziecka to nie było drżenie, tylko pojedyncze wstrząśnięcia
      jak czkawka. Dodam, że po lekach uspok. i w drugim i trzecim m-cu. To nic nie
      zmienia w fakcie że trzeba skonsultować z neurologiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka