Dodaj do ulubionych

podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uroda???

28.09.06, 12:23
witam

moj maz zauwazyl i Malutka ma podkrazone oczy, ja to tez widzialam pare dni
ale sie tym nie przejmowalam. zastanawiam sie czy to bedzia taka uroda takie
sine pod oczkami czy to chwilowe. corka spi dosc sporo. jaka jest wasza
opinia?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 12:55
      zrób badania krwi - szczególnie w kierunku anemii - hemoglobina, żelazo,
      hematokryd. A także badania w kierunku pasożytów 3x kał i test na lambliozę.
      Moja młodsza też ma ciągle takie oczy (jej dziadek i tata też) czyli u nas jest
      to po części dziedziczne, po części alergiczne, a pasożyty mogą też być
    • onion75 Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 13:50
      moze to byc taka uroda, jesli ktos w rodzinie tak ma, moze to byc tez objaw
      roznych dolegliwosci: np. anemii, problemow z nerkami, alergii, i innych.
      • dyzurna Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 13:55
        miesiac temu miala wszystkie te badania robione wlasnie ze wzgledu na uczulenie-
        skaza bialkowa. i wyszlo ok, lekarz ogladal wyniki, takze nie wiem sad zrobic
        jeszcze raz?
        • b.bujak Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 14:00
          mozesz zbadac jeszcze kał dla świętego spokoju - choc to rzadkie przypadki u
          takich maluchow, to jednak moze miec pasozyty, ktorych objawem moga byc
          podkrazone oczy;
          a moze to rzeczywiscie byc chwilowe i przejdzie samo - moj syn tez tak mial
          jakies dwa miesiace - wyniki byly ok, przeszlo samo
          • siula5 Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 14:22
            moja ma też podkrążone oczy ale badań jej nie robiłam
        • onion75 Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 15:40
          w jakim wieku jest twoje dziecko?

u nas bylo tak, ze m.in podkrazone oczy byly objawem zaburzonej gospodarki
          wapniowej (wysoki poziom wapnia w organizmie). Miala wtedy podkrazone i lekko
          podpuchniete oczy. Zwykle badania krwi i moczu nic nie wykazaly, dopiero
          badania zrobione pod katem gosp. wapniowo-fosf. wykazaly jakies tam
          nieprawidlowosci.
          W miedzyczasie wmawiano mi, ze taka jest uroda corki, a pozniej skaze bialkowa.

Objawow skornych skazy corka nigdy nie miala, tylko od strony ukl. pokarmowego
          i byla to nietolerancja pokarmowa wynikajaca wlasnie z zaburzonej gospod.
          wapniowo-fosf. Tak w wielkim skrocie wyglada nasza historia.

Jesli Ci cos nie pasuje, intuicja Ci podpowiada, ze cos jest nie tak to drąż
          temat u lekarzy. Byc moze u Was przyczyna jest bardziej błaha.
          • olina77 Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 17:51
            ja mam od zawsze (po mamie) takie siniaki pod oczami, że często ludzie się
            pytają czy mąż mnie leje smile nijak zatuszować się tego nie da. Kosmetyczka mi
            powiedział, że mam taką cienką skórę, że oczodoły mi prześwitują hehe
            Mój 17-sto miesięczny synek im jest starszy tym bardziej wyłażą mu takie same
            siniaki (bidulek! nawet korektorem nie będzie mógł się posmyrać).
            Jeśli ktoś u was w rodzinie albo wy takie macie to nic nie zrobisz. Ale jak
            nie, to może powyżej wypowiadające się osoby dobrze radzą z badaniami.
    • jbasko Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 18:19
      witaj, miałam taki sam problem, mojej 8,5 miesiecznej córce podkrazyły się oczka
      na czerwono, swoją drogą ma od urodzenia podkrazone, poza tym nic jej nie była,
      jadła, rosła itp. Zrobiłąm badanie i hemoglobina 10,5, a norma od 11, wiec
      uwazam, ze warto zrobić. I jeszcze jedno, lekarz zbadał córkę i powiedział, ze
      na pewno ma hemogl. ok, bo pod powieką jest czerwone, ładnie przybiera i zdrowo
      wyglada, a jednak matka widzi dziecko codzień i widzi róznice, zrobiłam płatne i
      dobrze się stało, ze nie posłuchałam lekarza, bo czasem na podst. obejrzenia
      dziecka nie można tego stwierdzić, wiec zrób badania.
    • amalgorzata Re: podkrazone oczka u 6 miesieczniaka - taka uro 28.09.06, 18:58
      Od półtora roku walczę u mojego synka z anemią. Teraz jest juz nieco lepiej,
      ale jeszcze niedawno miał mocno podkrążone oczy i to od ponad roku. Stan oczu
      poprawiał się równolegle z wynikami mofologii. Opinie róznych lekarzy
      sugerowały, że to mogą być nerki, jednak wszystkie badania moczu były ok.
      Gastrolog wspomniał, że to może być po prostu wynik alergii, a alergia
      pokarmowa może być teoretycznie przyczyną anemii. Ta hipoteza na razie
      przekonuje mnie najbardziej, ale u gastrologa leczymy się dopiero od kilku dni
      i nie mamy jeszcze wszystkich wyników badań.
      Życzę dużo zdrowia smile
      • dyzurna wyniki 29.09.06, 12:19
        wiecie co sprawdzilam wyniki krwi te sprzed miesiaca i hemoglobina i hematoktyt
        sa w normie ale tak na pograniczu ze jeszcze troszke a byloby mniej niz norma :
        ( chyba powtorze te badania. wyniki kupki natomiast ogladal lekarz z oddzialu
        zakaznego bo tam wyszly tylko kolonie citrobacter ale kazal sie tym nie
        przejmowac bo mala nie ma biegunek ani wymiotow, kupki mamy ladne

a jeszcze mam pytanie jak sie leczy anemie - podaje sie preparaty z zelazem
        czy jeszcze jakies inne mocniejsze leki?
        • b.bujak Re: wyniki 29.09.06, 13:40
          > a jeszcze mam pytanie jak sie leczy anemie - podaje sie preparaty z zelazem
          > czy jeszcze jakies inne mocniejsze leki?

zelazo, wit b6, kwas foliowy
          • aga55jaga Re: wyniki 29.09.06, 14:04
            w pewnym wieku niemowlęcie ok 5 - 7 miesiąca jego życia, żelazo zaczyna
            gwałtownie spadać, zapasy, które nagromadziło dziecko w trakcie trwania ciąży
            po prostu kończą się (najczęsciej u dzieci "na piersi"). Często nazywa się to
            fizjologicznym spadkiem, fizjologiczna anemią itp. Najczęściej pediatrzy
            zalecają rozszerzanie diety dziecka, wprowadzanie zupek, soczków, owoców, a
            następnie mięsa (bardzo dobry "dawca" żelaza jak i również żółtek jaj). W
            większości przypadków taka zmiana w diecie dziecka przynosi spodziewane dobre
            efekty po mniej więcej 3 - 4 tygodniach.
            • dyzurna Re: wyniki 29.09.06, 14:58
              wielkie dzieki , poczytalam sobie troszke o tej fizjologicznej anemi, jestem
              teraz za granica ale za 5 dni bede w polsce i od razu maszeruje do lekarza.
              a moze ja powinnam jesc kwas foliowy?

aha wiadomosc dla agi55jaga (skorka coreczki wyglada wybornie) ;D
              • dyzurna :( 09.10.06, 21:20
                sad(( bylam u pediatry jej zdaniem corka nie ma podkrazonych oczu i nie jest blada, ani slowa o zelazie ani badaniach sad( czasami juz nie mam sil do tych lekarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka