12.10.06, 14:15
Prosze o porade-mojej 3 tyg. coreczce rzadko sie odbija i tylko w jednej
pozycji-jak lezy na moim brzuszku.Najgorzej jest w nocy- zasypia przy piersi
i juz wogole sie nie chce odbijac-potem ma gazy.
Jak jej pomoc-jaka jest najlepsza pozycja dla takiego maluszka do odbicia.A
czy jezeli dziecko spi i trzymane jest w pozycji do odbicia to jej sie nie
odbije?
Obserwuj wątek
    • felonia Re: odbijanie 12.10.06, 14:27
      ja swojego małego pionizuję w przerwach jedzenia, po jedzeniu, po zmianie
      pieluchy i przed położeniem spać. Czasem mu się odbije czasem uleje a czasem
      nic. Pomaga poklepywanie po pleckach jak się trzyma na ramieniu, Ważne żeby
      wielokrotnie pomagać w odbijaniu i wybudzać w czasie jedzenia i po. Nie kłaść
      spać od razu po nakarmieniu tylko się trochę z maluchem pobawić - wtedy się
      przyzwyczai że po jedzonku NIE ŚPIMY. Ja synka rozbieram trochę do jedzenia
      jest mu chłodniej i wtedy nie zasypia tak szybko. Przy zmianie piersi podnoszę
      go do góry albo masuję go pod pachą gdy zasypia z piersia w buzi. A przy gazach
      przyciskam nóżki do burzucha i przytrzymuję - to wspomaga parcie smile masuję
      brzuch zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
    • sikorka.1 Re: odbijanie 12.10.06, 14:28
      Moniko, ja karmię butelką , więc nie wiem jak to jest przy odbijaniu po piersi.
      Ale u nas odbijanie wygląda tak - po jedzieniu kłade Jagodę na przewijak na ok.
      1 min. Potem nachylam się nad nią, kładę na ramieniu i prostuję się. Chodzimy
      po mieszkaniu i raczej się odbija. Jeśli nie - powtórka - kładę...czekam
      chwilę...wtedy musi się odbić. U nas czasem i trzy razy i to porządnie jak
      chłopu po piwiesmile Ale mówię, ja karmię butlą. czasem też mi przysypia już przy
      noszeniu, wtedy trochę ponoszę i kładę na prawym boczku. Bezpieczniej w razie
      ulania. Pozdrawiam.
      Joasia

Jagódka
      rzeczywiście tak jak księżyc,
      ludzie znają mnie tylko z jednej, jesiennej strony...
      • monika2821 Re: odbijanie-sen nocny 12.10.06, 15:01
        Dziekuje za pomoc,ale mam jeszcze jedno -bardzo istotne pytanie-jak karmicie w
        nocy to dziecko po jedzeniu jest wybudzone i mu sie odbija?Potem nie ma
        problemow z zasnieciem?
        Bo moja coreczka jak jest wybudzona w nocy po karmieniu-to wtedy nie da rady
        zasnac!!!Dlatego schemat mialam taki:karmie,ona w nocy zasypia przy piersi,
        klade spiaca do odbicia na brzuchu i czasem jej sie odbija a czasem nie...ale
        spi smacznie...
        • magda_wojciechowska Re: odbijanie-sen nocny 12.10.06, 15:07
          Hmm, moj synek ma takie widzimisie, ze nawet gdy w nocy wybudzi sie po
          karmieniu, to tylko na chwile, i polozony do lozeczka zaraz zasypia. Co innego w
          dzien - taka sama sytuacja, a w lozeczku bedzie sie wiercil i zaraz da koncert.
          smile Dodam, ze ma dopiero 3 tygodnie z malym haczkiem, wiec jeszcze nie odroznia
          dnia od nocy (pory czuwania od spania).
        • sikorka.1 Re: odbijanie-sen nocny 12.10.06, 16:38
          w nocy budzi się mlaskając i ssąc kciuka, więc wiem, że jest głodna. Lecę po
          mleko przewijam, bo u nas zawsze jest mokra pieluchawink i karmię. Zasypia raczej
          szybko, ostatnio sama, kłade do łóżeczka i chwilka i śpi. czasem ma chęć i
          trochę noszę, ale krótko. W dzień różnie, po jedzeniu noszę do odbicia, potem
          na matę, żeby sobie pobrykała i jak widzę, że zaczyna trzeć oczka - myk do
          łóżeczka, zasypia różnie, czasem sama, czasem z pomocą a czasem jest jeszcze
          koncertsmile)
          Jagódka
          rzeczywiście tak jak księżyc,
          ludzie znają mnie tylko z jednej, jesiennej strony...
        • kamilcia23 Re: odbijanie-sen nocny 12.10.06, 17:11
          Witam
          Ja karmie butla i nie budze w nocy synka do odbicia pionizuje go opuszczam do
          dolu obie raczki wzdluz ciala i lekko poklepuje z lewej strony na wysokosci
          brzuszka odbicie murowane zazwyczaj od razu.A co chodzi o wybudzanie w nocy to
          nie polecam u mnie byly z tym problemy ciezko bylo pozniej synkowi usnac i byl
          strasznie marudny bo sie nie wyspal.Wiec karmilam przez sen i teraz jak je
          22/23 to spi do rana budzi sie o 7:30 a je o 9 powodzenia pozdrawiam
    • magda_wojciechowska Re: odbijanie 12.10.06, 15:04
      Karmie piersia mojego maluszka i tez nie zawsze mu sie odbije. Znajoma polozna
      powiedziala mi, ze wszystko zalezy od tego w jaki sposob dziecko je - bo nie
      musi odbijac mu sie po kazdym karmieniu. Zwroc uwage czy Twojej coreczce nie
      odbija sie latwiej, gdy podczas karmienia jest niespokojna, wierci sie i czesto
      puszcza piers. W takiej sytuacji dziecko lyka duzo powietrza i wtedy wystarczy
      zazwyczaj chwile je ponosic lub potrzymac w pozycji pionowej i lekko poklepac po
      pleckach, a odbije mu sie. Gdy jednak przysypia przy piersi, je spokojnie,
      miarowo i nie puszcza piersi, to wcale nie musi mu sie odbic, gdyz powietrze nie
      dostalo sie do srodka. Czesciej tez odbija sie dzieciom, ktore karmione sa butelka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka