Dodaj do ulubionych

Nocne budzenie 5 miesięczniaków.

17.10.06, 10:30
Część dziewczyny mam nadzieję, że coś mi poradzicie mój synek wczoraj
skończył 5 miesięcy,od samego początku jest karmiony piersią,od dwóch tygodni
pediatra kazała mi go dokarmiać,bo zaczUł mało przybierać na wadze.Ucieszyłam
się w sumie,bo miałam nadzieję ,że dajać mu na noc kaszki(rozrobionej z wodą)
trochę dłużej pośpi,ale jest tragedia,są np. 3 dni,że budzi sie co 3,4
godziny w nocy,a najczęściej wstaje co 2 godziny,czasami sie zdarza że budzi
się odrazu po godzinie,porażka.Niemożliwe jest ,że np. zaśnie o 20.30 zje
kaszki około 30,40 ml,na koniec jeszcze z piersi się naje,i obudzi się po 2
godzinach lub 3.Mam dosyć,nie wiem jak się nazywam.Dziewczyny czy któraś
miała podobną sytuację,w dzień śpi mi parę razy po 30 min,kiedy mam sie
wyspać,nie mam na kogo liczyć,jedynie na męża,ale on też poźno wraca do domu.
Jak można oduczyć dziecko tak częstego wstawania,wydaje mi sie ,że on nie
jest głodny,tylko do tego cycka się budzi,szału dostanę??????Przecież kaszki
s w miare treściwe,a temco odwala
Obserwuj wątek
    • mariolam12 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 11:04
      Mój maluszek też wczoraj skończył 5 miesięcy smile. U nas jest b. różnie. Mały
      czasami przesypia 2 godz. i budzi się a czasami śpi 6-7 godzin. Nie mam pojęcia
      o co chodzi. Dodam że mój synuś jest karmiony piersią i zaczęłam teraz
      wprowadzać mleko modyf. (muszę iść do pracki) ale je tylko w dzień. Dzisiaj np.
      spał od 20 do 3 rano i pierwszy raz wyłączyłam lamkpę nocną. Może to miało jakiś
      wpływ. Sama nie wiem. Jeśli masz ochotę porozmawiać więcej to mój nr GG:
      5493486. Pozdrawiam serdecznie
      • ewelina_sn Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 11:14
        Witam!Mój syn za 2 dni skończy 5 miesięcy. Karmię go tylko piersią i od początku
        u nas jest tragedia ze spaniem. Gdy wieczorem zaśnie ok.20.30 to potrafi już po
        godzinie się obudzić. Potem budzi się średnio co 2 godziny a od 5 rano potrafi
        nawet co godzinę. Wcześniej pomagało jak go brałam do siebie do łóżka ale teraz
        to i to nic nie da. Nie próbowałam jeszcze żadnych kaszek na noc. Ostatnio
        zaczęłam gasić lampkę nocną i tak jakby jest trochę lepiej.
        A czy Twoje maleństwo śpi z Tobą czy w swoim łóżeczku?
        • oola79 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 11:37
          Hej moje maleństwo śpi od samego początku w swoim łóżeczku,czasami nie mam siły
          do niego wstawać w sumie już teraz w większości,takze czasami biorę go do nas
          do łóżka i wydaje mi sie że z nami czasami dłużej pośpi,ale nie chcę uczuć go z
          nami spać.I nigdy w nocy nie miałam zapalonej lampki.
      • oola79 do mariolam12 17.10.06, 11:40
        Hej z miłą checia z tobą porozmawiam,teraz zastanawiam się na kupieniem mleka
        modyfikowanego,będe rozrabiać z kaszka i moze to coś pomoże,dłużej pośpi.
        Najgorsze jest to że po kapieli jak daję mu kaszke to jest walka bo nie chce.
    • 3anek Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 11:22
      a mój Maciuś 5 mies. skończył 2 dni temusmile u nas wygląda to tak, że kładę go
      spać ok 19:30 i od jakiegoś tygodnia punktualnie o 4 robi pobudkę na mleczko.
      Dodam, że od jakiegoś czasu karmię go sztucznie. Wcześniej przesypiał mi całe
      noce. Starm się mu dawać kaszkę (wcina koło 80-100 ml kaszki z rozciapanym
      jabłuszkiem) koło 18 wieczorkiem, koło 19 kąpiel a tuż przed snem 160-180ml
      mleka z kaszką. Wcześniej to wystarczało na przespanie całej nocy, od tygodnia
      niestety już nie...... Budzi się o 4, daję mu mlelczko a następny posiłek o 8:30.
      powodzenia!!! mam nadzieję, że naszym maluszkom uda się przesypiać całe noce!
    • tygrysek2101 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 14:46
      mój Michaś jutro skończy 5 miesięcy. Dopóki nie skończył 3 m-cy to wnocy było
      tak jakbym dziecka nie miała, ale potem miałam ten sam problem. Wieczorem
      zawsze jest walka o to zeby zjadl, więc teraz ( możliwe, że źle robie, ale ileż
      bym dała za przespaną noc) nie zmuszam go do jedzenia. Kładzie sie spać ok 20-
      20:30, a przez sen ok. 22 daję mu 280ml mleka z kasza, mam dzięki temu spokój
      do 7 ranosmile. Jeżeli któraś ma ochote pogadać to moj numer gg 735863. Powodzenia
    • gosiareczka Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 17:17
      Jestem mamą bliźniaczek, obecnie maja 5 m-cy i 2 tygodnie smile
      u mnie było podobnie, potrafiły sie budzic co godzinę, dwie..
      znalazłam sposób.... a własciwie wyczytałam go w ksiązce
      karmię po kąpieli (ok.19:30) mleko modyfikowane + kaszka (płynna konsystencja
      by przeszło przez smoczek)
      młode zasypiaja pięknie.... tuż przed moim snem (ok.23:00) daje im PRZEZ SEN
      butle... wypijają mało ok.60 ml.... i??? i budzą się ok.4 rano.....
      karmienie, a później wstają ok.7:00, a jedza znów ok.8:00...

Sposob sprawdza sie od jakiś 2 tyg, więc przy blizniakach mam tylko jedno
      karmienie w nocy.... ech.... oby tak dalej smile)))
      spróbujcie.... co Wam szkodzi smile)

acha.... ostatnie dni... a raczej noce... budza się o 4 by sie poprzytulac, juz
      wcale nie chcą jeść... przytulam jakieś max 15 min i dalej śpimy do 7 smile)
      • ewa_mewa Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 22:43
        A ja oduczyłam mojego obecnie 4,5 miesięcznego syna jedzenia nocnego jak miał 3
        m-ce podawaniem smoczka jak tylko zaczynał sie wiercić w nocy. Podzialało i
        przesypiał noce (był jeszcze na piersi, teraz jest na sztucznym i stwierdzam że
        to ile mleka wypije wieczorem i czy to będzie z kleikiem czy z czymkolwiek innym
        nie ma żadnego wpływu na długość snu - Marek zasypia zawsze ok 20 wypijając 150
        ml mleka i śpi do 5-7. Raz mu sie zdarzylo spać do 7 a poprzedni posilek był o 17!
    • kosmitka06 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 17.10.06, 23:22
      Moja niunia ostatni posiłej je zaraz po kąpaniu ok. 20.30 i najczęsciej śpi do
      4-6 rano. Zjada 180 ml. Jest na NANie2 H.A
      Wydaje mi się, że to i tak niezle jezeli chodzi o sen 5-miesieczniaka ale
      jestem ciekawa kiedy przespi tak do 8-9 rano????
      JEżeli chodzi o Twojego maluszka... Pediatra kazał Ci go dokarmiac sztucznie-
      to może spróboj całkowicie odstawic go od cyca? Wiem, wiem- nie powinnam tak
      pisac ale stram sie Ci jakos pomóc?!
      Ja swojej córce daje po 180-200ml 5x6 dziennie, na obiad dostaje kaszkę
      malinowa, bananowa, jabkową. Cherbatki ułatwiające trawienie, rumiankowa i
      jabłkowa. W miedzy czasie jakies soczki a teraz zaczynamy wprowadzac dania ze
      słoiczków smile
      Mała jest kąpana o 20-ej. Jeżeli przypadnie jedzonko o 19-ej to daje jej tylko
      60ml aby wytrzymała tą godzinkę a po kąpaniu dostaje całą porcję.
      W dzien śpi 2-3 razy po 15-20 min. Od 16-ej do samego kąpania nie śpi juz
      wcale. Przed samym kąpaniem sa mega zabawy aby mała sie zmęczyła.
      Aha... jeszcze jedno- moze mały sie budzi bo jest mu np. zimno albo łóżeczko
      stoi w niewłasciwym miejscu.
      Zycze powodzenia i wytrwałości smile

• gosiareczka Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 18.10.06, 17:02
        boshe.... twój bąbel je 180-200ml????
        moje bobaski w życiu tyle nie zjadły na raz....
        przeważnie jest to 120ml... no czasem 150ml (ale to juz max i czuje że
        pękają) wink)

dodam że jedzą NAN2 no i tez zupki, deserki itd...
        • kosmitka06 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 18.10.06, 21:30
          Gosiareczka napisała
          > boshe.... twój bąbel je 180-200ml????
          moje bobaski w życiu tyle nie zjadły na raz....
          przeważnie jest to 120ml... no czasem 150ml (ale to juz max i czuje że
          pękają) wink)

Wydaje mi się, że to normalna porcja- przecież masz tabelkę na puszce wink
          5-6 miesięczniaki według norm powinny zjadac po 210ml.
          Pozdrawiam
          • markiza.24 Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 18.10.06, 21:56
            Moja dzidzia ma 5 i poł miesiąca i od pierwszych dni przesypia całą noc. Do
            trzeciego miesiąca była na mleku moim tylko ściąganym i podawanym w butelce.
            Potem przeszła na Nan. Obecnie o 19 kąpiel około 19-30 jedzenie- 210 mleka Nan
            2R i spanko. Około 24 karmienie na śpiocha-210 Nan2 i spanko do 7-8 rano. Rano
            mleczko
            i delikatna drzemka do 10.Mam nadzieję że tak cały czas będzie spała...Mała
            bardzo szybko rosnie-urodziłą się 3500/56, a teraz 7500/74. Jest długa i chuda...
            • gosiareczka Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 19.10.06, 09:24
              jeski... jak Wy to robicie że one tyle jedzą??
              Moje wypiją max 150ml i za żadne chiny więcej nie chcą... no przecież nie będę
              na siłę im wpychac....
              ale jakoś mnie to nie martwi, rosną jak na drożdżach, a jak na bliźniaki to sa
              wielkie smile)
          • mamajulki080506 Re: do kosmitka06 19.10.06, 13:32
            moja mała ma 5,5 mca, karmię piersią, ale jak jestem w pracy dostaje butelkę z
            moim mlekiem i zupkę, potem cycek...ale powiem szczerze jeszcze nigdy nie
            zdarzyło jej się wypić więcej niż 130 ml, a i to osiągnęłyśmy z nianią
            cudem...bo przez cztery tygodnie było od 60 do 90 ml...
            aha, na wadze przybiera prawidłowo...

jeśli chodzi o spanie, to też mam jazdę, jest gorzej niż gdy miała 3 mce, wtedy
            były karmienia co trzy godziny, najadała się szybciutko, odkładałam, zasypiała
            bez bujania, a teraz...szkoda gadać...mam nadzieję, że bedzie lepiej

myślę, że trzeba brać poprawkę na to, co piszą na puszce...
            pozdrawiam
    • jarzabka Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 19.10.06, 13:10
      Witam kobitkismile
      Jestem mama 4,5 miesiacznego synka. Przez caly czas byl i jest karmiony piersia
      choc sa dni,kiedy daje mleko modyfikowane, i to od skonczenia 1-go miesiaca.
      Maly mial problemy ze spaniem choc wg. moich obserwacji nie zawsze wynikaly z
      tego,czy dawalam swoje mleko czy sztuczne. Od kilku dni je przed snem piers i
      spi cala noc, z kolei tydzien temu musialam malemu dawac butle bo budzil sie
      kilka razy w nocy. Jezeli budzi sie w nocy to daje mu smoczek a wtedy mlody
      zasypia do 4 rano albo do 6 , zalezy jak czesto budzi sie... Ostatnio
      wprowadzilam kleik ryzowy Bobo Vity ale do picia i to rowniez bez problemu
      mozna podawac przed snem. mysle,ze nie ma sensu sie meczyc i wstawac co
      godzine, lepiej dac malenstwu butle i niech sobie pospi w nocy a w dzien niech
      sie bawi, a nie odwrotniesmileMoze daj malenstwu pieluszke niech przytuli co ale i
      tak polecam butlesmile)) Moj may zjada 120 bo wczesniej ma piers. Wg. opakowania
      pod warunkiem,ze jadlby sztuczne mleko powiniem jesc 180 4 razy na dobe....wiec
      doszlam do tego metoda prob i bledow. Przekarmione dziecko nie zawsze musi
      spac....a to ile ma zjadac zalezy od sposobu karmieniasmile
      Pozdrawiam cieplutkosmile
    • mamaimati Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 19.10.06, 22:43
      Mój Junior jak skończył 4 m-ce zaczął się budzić nawet co 45 minut. Trwało to
      około 3 tyg., późnie trochę mi odpuścił smile. Pilnuj, żeby sie dobrze najadał ,
      budź go kiedy uważasz,że usnął a nie zjadł dość dużo.
      • aiowa Re: Nocne budzenie 5 miesięczniaków. 20.10.06, 20:57
        Moja corka ma 5 miesiecy i 3 dni i od jakis 4-5 przesypiala cala noc od 20 do 7-
        8 . a od skonczenia 4 miesiaca budzila sie tylko raz na karmienie.tylko u nas
        to troszke inna sytuacja bo my karmimy butelka.Mala ostatni posilek je o 22-23
        180 ml kaszki gestej i pozniej dopiero miedzy 8.30 a 9.15.
        Ale u nas na forum (maj) dziewczyny karmiace piersia tez juz ograniczaja do 1
        karmia lub wcale.
        i wszystkie probowalysmy dawac wlasnie kaszki na niby zapchanie ale one wcale
        tak nie zapychaja...pozatym czesta przyczyna tych przebudzen jest zwykle
        przyzwyczajenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka