Dodaj do ulubionych

Nosidełko

IP: *.* 06.05.01, 15:35
Drogie Mamy!prosze o opinię na temat używania nosidełka w przypadku trzymiesięcznego malucha,który wykazuje dużo energii życiowej i niełatwo usadzić go w wózku.Dodam,że świetnie się rozwija,pewnie trzyma główkę i jest zachwycony takim środkiem transportu.Musze przyznać,że i dla mnie jest to duże ułatwienie,np.spacer staje się bezstresowy i nie muszę już martwić sie o szybki powrót z parku z synkiem na jednym ręku i wózkiem w drugim.Niestety spotkałam sie z krytycznymi uwagami ,boję sie równiez,że jest to niezdrowe dla takiego malucha(dodam,że nosidełko nie ma usztywnienia na pleckach).Prosze ślicznie o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 06.05.01, 17:57
      Dziecko, które skończyło 3 miesiące i ładnie trzyma główkę na pewno może pochodzić sobie trochę w wygodnym nosidełku. Ja też córkę zaczęłam w tym wieku zabierać do nosidełka na krótkie spacery - czuła się świetnie. Ale miała trochę usztywniony materiał pod karkiem.
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 06.05.01, 19:21
      Moja córka w nosidle spędziła większą część pierwszego roku życia. Negatywnych skutków nie widzę, za to dobrych mnóstwo. Mnie było łatwo; żadnego szarpania się z wózkiem a schodach i w sklepach. Ona była spokojna i zadowolona; dość płaczliwy maluszek niemal natychmiast się uspokajał, kiedy wkładałam ją do nosidełka. Dodatkowo nosidło zalecił nam ortopeda: malutka miała w nim szeroko rozstawione nóżki (a miała dysplazję). Tyle, że nosidło miękkie pod plecami, miało dopinany sztywny zagłówek. Ważne, by przypiąć dziecko blisko siebie, wysoko (nie przejmuj się uwagami różnych nawiedzonych, że się udusi - ono da sobie radę). Wtedy malec "siedzi" prosto, a nie zwija się w niewygodny precel (czasem widać matki, którym dziecko w nosidle wisi i obija się o kolana, powinno mieć głowę na wys. Twojego ramienia). Pozdrawiam .
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 30.05.01, 11:00
      Witaj,CZy udalo Ci sie dowiedziec Co tak naprawde jest najlepsze dla energicznego malucha. Jestem przed kupnem takiego urzadzenia i nie moge sie zdecydowac jakiej wielkosci wybrac 0-10 kg czy 0-13kg. Dzieki Pozdrawiam,
      • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 31.05.01, 20:05
        Prawdę powiedziawszy mój problem rozwiązał sie sam,gdyż maluszek-choć energiczny-po prostu "dojrzał"do swojego wózka.Obecnie ma 4 miesiące i uwielbia (o niebiosa!!!)spacerki w swoim wehikule.Spi wtedy nawet 3 godziny.Musieliśmy przeczekać pewien okres,bowiem nosidełko które posiadamy nie było jednak zbyt dobre dla takiego malucha.Trzymiesięczne dziecko może być noszone wyłącznie w nosidełku ze sztywnym obiciem i podtrzymaniem na główkę(tak aby ciałko się w środku niezwijałodziecko "ciasno" w nim siedziało ).Jeśli chodzi o nosidełka -foteliki to polecam rozmiar bardziej adekwatny do tempa wzrostu Twojego dzidziusia.Te na szelki mają zazwyczaj regulowane paski.
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 06.06.01, 18:37
      Aniu, myslę że absolutnie nie ma ku temu przeciwskazań. Mój maluch ma już 8 miesięcy i dopiero niedawno kupiliśmy nosiedło - przyznam, że bardzo żałuję, że tak późno. Jeśli maluszek pewnie trzyma główkę, to godzina czy nawet półtorej w nosidełku na pewno mu nie zaszkodzi.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 22.10.01, 06:41
      Hej! A mysmy juz kupili nosidelko. Takie od 0 do 10kg.I mozna dziecko w nim sadzac w dwie strony - buzia do rodzicow lub do kierunku "jazdy".Od kiedy bedzie mozna Izunie w nim sadzac? I w ktora strone lepiej?Na pudelku jest napisane ze mozna od urodzenia, ale po przeczytaniu Waszych postow tutaj jakos w to nie wierze.:hello:Suzann
      • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 22.10.01, 10:02
        Suzan kochanie bo tu rozmowa dotyczy dwóch rodzajów nosideł - TY ówisz o takim noesidełku-foteliku samochodowym - dwa w jednym ---
        • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 22.10.01, 11:30
          A w takim nosidelku-plecaku to od kiedy mozna dziecko sadzac? Wiem, ze takie tez sa buzia do mamy lub plecami do mamy - w ktora strone lepiej?Dzieki :hello:Suzann
          • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 22.10.01, 12:21
            Nie wiem dokładnie - ja mam zamiar kupić takie jak Krzyś będzie miał 3 miechy. Będę go nosiła w nim po domku żeby miec obie ręce wolne. Wydaje mi się, ze jak dziecko jest małe to lepiej kupić takie mosidełko, że dziecko ma buźkę przodem do mamay bo np. jak przyśnie to główka nie będzie opadać do przodu tylko się oprze o mamaunię ... tak mi się wydaje ale to niejest poparte żadnym doświadczeniem... może któraś z dziewczyn wie lepiej bo ja się tylko domyśłam :-)serdeczne buziańkiwioleta
            • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 24.10.01, 08:16
              My kupiliśmy nosidełko jak Myszor miała ok. 3 miesięcy. Był to okres, w którym Młoda stwierdziła, że wózek jest "be" i to była jedyna możliwość spokojnego spaceru.Jeśli miałabym doradzić to dobrze jest, żeby w nosidełku można było nosić dziecko twarzą do siebie lub twarzą do świata. Dlatego, że czym starsze dziecko tym więcej rzeczy go interesuje i sama pozycja twarzą do mamy przestaje mu po prostu wystarczać. Co do spania w nosidełku. Czytałam, że Maluch w nosidełku w ogóle nie powinien spać. Ja jeśli wychodziłam w czasie spania brałam wózek i nosidełko. Jeśli Mała zasnęła to ją po prostu przekładałam. Tylko, żeby było to możliwe bez obudzenia Malucha, trzeba kupić, takie nosidełko, żeby się odpowiednio odpinało.Pozdrawiam i życzę miłego dźwigania. Kręgosłup potem daje się we znaki.Ludek Pozdrawiam
            • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 05.11.01, 18:25
              A propos noszenia po domciu, żeby mieć wolne ręce...Kupiłam takowy, dość tanio, z ładnym zdjęciem mamusi z dzieciątkiem, a tu się okazuje, że to moje dzieciątko, gdy jest w owym nosiku, to sobie leży (bo tylko taka pozycja jest możliwa...), a gdy próbuję podtrzymać je ręką, to mi szelki opadają i w ogóle jakoś są nie do wyregulowania, bo nawet jak je podciągnę, to materiał wypada ze sprzączki i maleństwo znów ląduje w pozie horyzontalnej...Czy ja robię coś nie tak, czy to "coś" jest aż tak felerne? :what:
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 24.10.01, 21:39
      Ja kupiłam nosidełko jak mała trzymała już sztywno główkę.Nosidło było usztywniane i mała mogła oprzeć sobie główkę.Przydatne zwłaszcza na nieduże zakupy blisko domu, ale jak żabka waży 10 kg i mieszka sie na 3 piętrze to kręgosłup daje o sobie znać :))).Pozdrawiam Aga
      • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 25.10.01, 19:11
        czesc dziewczynysmile)Ja polecam naprawde polecam,6 metrow materialu ktory specjalnie sie zawija na mamie i wklada malucha do srodka.Nie wiwm czy w Polsce sa takie do kupienia gotowe jezeli sa to latwo mozna przymierzyc w sklepie i zobaczyc jak to sie zawija.Plusy sa ogromne po pierwsze malenstwo mozna odrazu po urodzeniu nosic ,specjalna metoda,a w wieku 3 miesiecy sadza sie tak jak w nosidelku.Plusy sa takie ze ciezar dziecka niesamowicie rozklada sie ,lepiej jka w nosidelku ,moj maly w wieku 3 mc wazy 8300 i niestety w nosidelku kregoslup mi wysiadal po 15 min a w tym chodzimy sobie i 3 godziny i wcale go nie czuje.jezeli sa te zeczy w Polsce to naaaaprawde polecam ,w pierwszej chwili moze nie wyglada to tak latwo ,bo trzeba sie nauczyc zawijac material ale po paru cwiczeniach rzecz jest suuper
        • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 26.10.01, 10:32
          Ja posiadam taką chustę do noszenia maleństwa. Jest nieużywana. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to chętnie sprzedam. Nowa kosztuje ok. 100 zł, ja chciałabyn za nią 60 zł (do dogadania).Pozdrawiam,Ludek
          • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 04.11.01, 19:09
            czy to jest to właśnie o czym pisze Kubra? a jeśli tak to jest może do tej chusty instrukcja obsługi? chętniebym takie coś kupiła bo jestem całkiem uziemiona w domu a mój mały (3 tyg.) prawie cały czas jest podpięty do cycka. Czy mogłabym używać tego przy takim maluchu?pozdrawiam
            • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 05.11.01, 14:47
              Z opisu wygląda, że tak. Ja kupiłam taką chustę w Fundacji Rodzić po ludzku - cena ok. 100 zł. Jest zamieszczona instrukcja (mogę Ci ją mailem przesłać). Panie są bardzo miłe i w razie problemów służą pomocą. Poza tym w instrukcji podany jest kontakt do producenta.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: guest Re: Nosidełko IP: *.* 05.11.01, 15:40
      Opinie lekarzy są takie, że od 3 miesiąca można używać nosidełka, ale nie nadużywać. Czyli nie może być mowy o zrezygnowaniu z wózka. Pamiętaj aby kupić dla swojego spokoju nosidełko z atestem. Moja córeczka była noszona rzadko, ale czasami wybierałam się z nią np. do bibiloteki czy na zakupy. PozdrowieniaKruszynka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka