09.11.06, 16:20
Czesc,
pewnie uznacie pytanie za smieszne ale ja mam powazny problem z okresleniem
czy kupka mojej 2 miesiecznej coreczki ma odpowiedni kolor i konstystencje. co
to znaczy ze kupka jest strzelajaca?? o czym swiadcza takie ciagnace sie kupki??
jak powinna wygladac tak normalna kupka zdrowego niemowlaczka ??
Obserwuj wątek
    • visenna2 Re: Kupki ?? 09.11.06, 18:38
      Kupka strzelająca to znaczy ze strzelasmile Jak Zuzia była bardzo malutka to
      strzelała kupą, wyglądało to tak, ze jeśli akurat leżała z gołą pupą na
      przewijaku i zrobiła kupę, to trzeba było zmywać ścianę naprzeciwkosmile
      Tego nie da się przegapićsmile
    • madzialu Re: Kupki ?? 09.11.06, 18:46
      A jak karmisz? Bo jeśli piersią to zarówno rzadka kupka jak i gęściejsza jest
      prawidłowa. "Może byc żółta, żółta w kropki, zielona w ciapki" - jak twierdzi
      nasz pediatra, "jak dziecko robi w miarę regularnie, nie pręży się i nie widać
      że go boli brzuszek, to znaczy że jest OK".
    • sylwia.ax Re: Kupki ?? 09.11.06, 20:00
      Pytanie wcale nie jest smieszne i nurtuje każdą mamę zwłaszcza przy pierwszym
      dziecku smile Kupki śluzowate - ciągnące o lekko sfermentowanym zapachu u malucha
      karmionego piersia są zwykle zupełnie prawidłowe. Jesli nagle pojawia się śluz
      np. zielony cz tez nie w kolorze kupy np. przezroczysty to moze swiadczyc np. o
      alergii, za to sluzopodobna ciągnąca w miarę jednobarwna np. zółtawa, brunatna
      itp. kupa jest jak najbardziej OK. Nagła zmiana koloru czy konsystencji moze
      być reakcją na coś co zjadła mama albo bywa ze swiadczy o nietolerancji.
      NIepokojące są zwykle cuchnące ciemnozielone kupy. Jesli dziecku nic nie jest,
      proponuję sie nie martwić na zapas. A w razie wątpliwości pokazać pieluchę
      pediatrze.
      Pozdrawiam,
      • mopek78 Re: Kupki ?? 12.11.06, 15:13
        Moja córcia też od ok 1,5 tyg robi zielone kupki lekko cuchnące.
        Moja mama mówi, że może to być winna zimnego pokarmu. Rzezywiście odkąd zrobiło
        się chłodniej pierś także robi się chłodniejsza. Do tego mój 2-miesięczny
        brzdąc robi kupkę raz na dzień, właśnie od czasu robienia zielonych. Dodam, że
        nie mogąc pić mleka i jego przetworów zaczęłąm jeść Sinlac dla dzieci - może to
        ta zupka spowodowała kupki? Nie wiem jeszcze poszperam w interecie na ten temat
        lub może któraś z Was ma jeszcze jakieś doświadczenie.
        • ajk10 Re: Kupki ?? 12.11.06, 15:17
          mopek78 napisała:

> Moja córcia też od ok 1,5 tyg robi zielone kupki lekko cuchnące.
          > Moja mama mówi, że może to być winna zimnego pokarmu. Rzezywiście odkąd zrobiło
          >
          > się chłodniej pierś także robi się chłodniejsza.

przepraszam, ale człowiek raczej nie jest zmiennocieplny. Niezależanie od pory roku masz tą sama tenmperaturę ciała, skąd więc pomysł, że pokarm jest zimny???
          • kiro13 Re: Kupki ?? 12.11.06, 15:58
            moja niunia np.ladnie sie zalatwiala ma 1,5 mies i robila wrecz pomaranczowe
            kupki brazowe ostatnionatomiast na wieczor zrobila zielona(niesmierdzaca)poszla
            spac potem juz bylo normalnie na 2 dzien znow wieczorem byla zielona!! ???
            to dopiero systematycznosc i czy to dlatego ze cos zjadlam ? ale dlaczego tak
            na wieczor ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka