mama_damiana1 09.11.06, 17:39 U mego 7,5 miesięcznego syna wykryto lambrie Skąd mógł sie zarazić?? Czy spotkałyście się zeby taki problem dotyczył tak małych dzieci Czym sie leczy tak małe dzieci?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sheer.chance Re: Lambrie 09.11.06, 17:43 lambLie pl.wikipedia.org/wiki/Lamblioza Odpowiedz Link Zgłoś
mama_damiana1 Re: Lamblie 09.11.06, 18:36 Ale błąd strzeliłam Az mi głupio Zamiast lamblie napisałam lambrie ups A bakteria w moczu znikneła Miałam odpisac ale z głowy mi wypadło Syn dalej nie ma apetytu i dalej utrzymuje się stan podgorączkowy Zrobilismy badanie na lamblie i wyszły Jeszcze dzis powtorzyslismy badanie na posiew I coś rośnie Wynik w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re:tu znajdziesz informacje, sigvaris 09.11.06, 17:43 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578 Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Lambrie 09.11.06, 19:18 droga zakażenia lambliozą - najbardziej powszechne: - brak odpowiedniej higieny - nie mycie rąk po oddaniu stolca, np przez dorosłych, rodzeństwo albo inne dzieci, dzieci bawią się zabawkami malca a te najczęściej lądują w buzi dziecka. - podawanie jedzenia, (np jabłuszka) na którym wcześniej siedziały muchy (wiadomo, gdzie muchy lubią najbardziej siedzieć - stolec) - zabawa w piaskownicach - dotyczy większych dzieci - ale to ten sam mechanizm jak powyżej. Starsze dziecko bawi się w piachu a potem nie myjąć rąk, dotyka malca - picie nieprzegotowanej wody np z domowych ujęć, wody która mogła być zanieczyszczona fekaliami typu gnój Leczenie tak małego dziecka nie jest łatwe - zapewne dostanie jakiś syrop - nie pamiętam nazwy, gdyż innej możliwości nie ma, słyszałam też o podawaniu jakiegoś antybiotyku. Bardzo ważną zasadą w powodzeniu leczenia aby wasza cała rodzina przeszła kurację antylambliową, gdyż jeśli, któreś z was jest nosicielem (wcale nie musi mieć objawów) będzie nadal zakażał dziecko. Po kuracji medykamentami polecam "na dobicie" i oczyszczenie wątroby zioła ojców Bonifratrów - gorzkie bardzo ale ponoć dobrze czyści drogi żółciowe z niedobitków, a dodatkowo z toksyn lamblii i toksyn leków. Odpowiedz Link Zgłoś