Dodaj do ulubionych

(Nie)przespane noce

IP: *.* 02.06.01, 22:06
Kochane Mamuśki! Mam pytanie: W jakim wieku Wasze kochane maleństwa zaczęły przesypiać noce(powiedzmy powyżej sześciu godzin)? Zaznaczm, że karmię piersią. z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 03.06.01, 19:09
      cześć, Na to chyba nie licz, że karmiąc piersią prześpisz więcej niż sześć godzin, ale...powodzeniamagdalena
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 09:54
      Moja mała ma obecnie roczek, do 8 miesięcy karmiłam ja piersią , i czasami aczkolwiek rzadko zdarzało ze przespała dłuzej niz sześć godzin, ale w tedy miała powyzej 5 mieśięcy. Były takie noce ze wcale nie chciała jeść, ale coś się jej śniło i sie budziła, musiałm ja ponosić, przytulić i po kilkunastu minutach spała dalej, czasami bylo cięzko, ale wszystkie mamy mają duzo siły i się do wszystkiego mozna przyzwyczaić. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 12:19
      Monika, mój mały ma teraz 14.5 miesiąca, też karmię piersią i do tej pory tylko 5 razy udało mu się przespać powyżej 5 godzin w nocy bez przerwy. Teraz rosną mu trzonowce i budzi się jak za dawnych "dobrych" czasów co 2-3 godziny. Chyba cię ta wiadomość za bardzo nie pocieszy, ale powiem ci że ja też ciągle pytałam, kiedy w końcu się wyśpię, a teraz już się przyzwyczaiłam, choć czasami do pracy idę niezbyt przytomna. W końcu kiedyś dziecko z tego podobno wyrośnie.Pozdrawiam i życzę wytrwałości. I tak karmiąc piersią jesteśmy w lepszej sytuacji, bo dziecko dostaje pierś i zasypia prędzej czy później. Ja tak robię i w nosie mam zalecenia, że takie duże dziecko nie powinno już ssać w nocy.
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 12:46
      Nie chcę tutaj wywoływać burzy, ale uważam, że jeśli komuś bardziej zależy na wyspaniu się niż na karmieniu wyłącznie piersią, to są pewne sposoby, które można wypróbować - oczywiście bez gwarancji powodzenia bo każde dziecko jest inne. Tak więc nie chcę nikogo do niczego nakłaniać - podaję tylko kilka informacji:Dziecko łatwiej będzie przesypiać noce, jeśli będzie spało w swoim łóżeczka nie z rodzicami.Nie należy biec do dziecka w nocy przy każdym pisknięciu - a nuż zaśnie samo z powrotem? (ja z łatwościaa rozpoznaję jęczenie przez sen od wołania obudzonego dziecka i reaguję odpowiednio).W nocy zachowujemy ciszę i ciemność - w dzień odwrotnie.Po 6 tygodniach podanie butelki nie zaburzy odruchu ssania, a po 3 miesiącach produkcji mleka - tak więc można podac dziecku butelkę do ostatniego wieczornego karmienia (słyszałam też, że działa nakarmienie dziecka 2-3 krotnie w odstępie pół godziny).Dziecka w pampersie można w nocy nie przewijać (chyba że jest kupka)Im lepiej dziecko śpi w dzień, tym lepiej będzie spało w nocy (należy pilnować przynajmniej dwóch drzemek w dzień do 9. m-ca)Ponoć po 6. m-cu życia budzenie w nocy wynika z przyzwyczajenia a nie z głodu (czytałam też, że ma to miejsce po osiągnięciu przez dziecko 5 kg wagi).A teraz o mnie: mam 5 miesięczne bliźniaki, które spią od 20-21 do 8-9 (z pobudką o 6 lub bez). Od samego początku spały przynajmniej 4 godziny w nocy - najczęściej od 22 do 2. Ten okres zacząl sie wydluzać od kiedy zaczęlam wcześniej kłaśc je spać (19-20). Karmienie jest od początku mieszane (na początku dostawały b. mało mieszanki ok. 60 ml. dziennie - do ok. 3 m-ca). Teraz piją 120-200 ml mieszanki dzienie - reszta z piersi.Moje dzieci na pewno są przykładem dzieci łatwych - od początku miały ten jeden okres dłuzszego snu i miały silny odruch ssania, którego nie zaburzyły butelki. Ale zawsze można spróbować.
      • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 12:55
        Właśnie - co sądzicie o tym, że to jest przyzwyczajenie? Czy ośmiomiesięczne dziecko musi koniecznie jeść w nocy co godzinę (tak, tak, ja tak czasem mam, a rano idę do pracy!)
        • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 15:00
          Podobno dziecko po pol roku nie musi w nocy jesc - i rzeczywiscie, jak odstawilem dziecku mleko na rzecz herbatki, budziala sie rzadziej - ligiczne zreszta, ze z pelnym zoladkiem gorzej sie spi. Teraz cos robi histerie, ze ok. 1 w nocy herbatka jej nie wystarcza, ale mam nadzieje, ze nasza cudowna pani doktor cos zaradzi. Co do dawania mieszanki, moja mala poczatkowo nie chciala, potem gdy ja wrocilam do pracy i zostawala z ojcem, temu zas nie chcialo sie rozmrazac moejgo mleka i tak odstawil mi dziecko naturalnie od piersi. Inna sprawa, ze tez wydawalo nam sie, ze mala bedzie lepiej spala po sztucznym, wiec po jakims czasie (pod koniec 7 miesiaca zycia) owyla cycek i zazadala butelki, wiec dla matek, ktore maja psychiczna potrzebe karmienia dlugo - nie dawalabym sztucznych polepszaczyAha - a dzisiaj moje cudne dziecko budzilo sie co godzine, nie wiem czemu.Pozdrawiam szczegolnie mamy niewyspane, ale wyspane rowniezKasia
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 04.06.01, 21:19
      Moja córka ma 17 miesięcy i jeszcze w swoim długaśnym życiu nie przespała całej nocy. Co prawda od 5 miesiąca budziła się tylko dwa razy, a od 13 jeden raz, ale bez cyca nie umie zasnąć z powrotem. Musi dostać mnie w swe ręce przed świtem i wtedy jest dalszy ciąg spokojnej nocy. Właściwie mój organizm już dawno funkcjonuje w tym rytmie i nie jest to dla mnie uciążliwe. Znacznie gorzej jest przy wieczornym usypianiu, bo dla niej koniec zabawy to koniec świata.
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 05.06.01, 21:38
      Moja Ula ma 4 miesiące i wstyd się przyznać, ale od dwóch miesięcy sypia po 7-8 godzin. Zasypia ok 22 a budzi się między 5 a 7 .... a potem różnie to bywa. Czasami śpi jeszcze dwie godzinki, lub też poprostu rozpoczyna nowy dzień. Będąc noworodkiem także spała po 5-6 godzin. Złoto nie dziecko! Karmię ją piersią oczywiście, i oznak niedożywienia nie wykazuje. Ale... w dzień życzy sobie cycka co 1-2 godziny :)) Lepsze to, niż nieprzespane noce.Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 06.06.01, 07:50
        O rany! Zzieleniałam z zazdrości! ;-)
      • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 26.06.01, 09:57
        Moja mała była cudownym dzieckiem od 2 do 6 miesiąca - spała całą noc jak trusia, mimo, że karmiłam ją piersią. Skończył się 6 miesiączek, skończyła się sielanka. A ostatnio zaczął się nawet koszmar... Od trzech dni misia zasypia ładnie wieczorem, po czym budzi się po trzech godzinach i wrzeszczy. Ona właściwie śpi, tylko rzuca się na wszystkie strony, raczkuje po łóżeczku, siada trzymając się siateczki... Nie pomaga branie na ręce, branie do łóżka, przystawienie do piersi przerywa krzyk tylko na chwilę... Gdy się ją obudzi, to przechodzi - gdy zasypia, znowu to samo. Wczoraj walczyliśmy do pierwszej. Takie straszne jest łkanie takiego malucha... Co z tym zrobić? Jesteśmy wykończeni.
    • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 28.06.01, 14:54
      Powinnam pewnie siedziec cicho. Juz mi to powiedzialy niektore niedospane mamy ale powiem skoro pytasz- w wieku jednego ,najpozniej 2 dni czyli praktycznie od samiutkiego poczatku. Cala czworka bez wyjatku. Tez karmilam piersia ale szczerze mowiac nie wiem co dokladnie mialo na to wplyw...moze szczescie????????????
      • Gość: guest Re: (Nie)przespane noce IP: *.* 29.06.01, 08:06
        Oj szczęście, Bogusiu, szczęście...może mądra Matka Natura wiedziała, że chcesz mieć więcej dzieci i tak Cię próbowała zachęcić? :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka