Kochane mamusiePrzetlumaczylam wlasnie wyrywkowo kilka nowych rzcezy na temat kolki i zanim uda mi sie to wrzucic na strone moze bedziecie chcialy z tego skorzystac. Przepraszam za ta `kobyle` wyslana w poscie ale krocej sie nie dalo.PSMam nadzieje,ze nie bedziecie musialy z tego korzystac

Kolka I sposoby jej leczenia……….Czy jest jakis cudowny srodek ,ktory pozwoli Wam przetrwac w oczekiwaniu na magiczne 6 miesiecy, kiedy to kolka zdaje sie sama nagle znikac? Placzace dziecko polyka jeszcze wiecej powietrza a wiec jego usunuecie z pewnoscia przyniesie ulge..Pomocny moze sie okazac masaz. Niektore dzieci rowniez uspakajaja sie w przyciemnionym pomieszczeniu, lub przy akompaniamencie odkurzacza czy tez pralki. Na inne dziala znakomicie nocna przejazdzka samochodem.Mozna tez zawsze wyprobowac medoty niekonwencjonalne….. Osteopatia—delikatne dotkniecieSara Foxall 33 I jej maz James wraz z coreczka Jasmine (6 mies.) mieszkaja w LondynieKolka Jasmine zaczela sie gdy miala ona zaledwie 3-4 tyg . rano bylo wszystko w porzadku ale po poludniu stopniowo stawala sie coraz bardziej kaprysna, plakala bez przerwy z nozkami podciagnietymi do brzuszka I kopiac od czasu do czasu. Bol wydawal sie przychodzic falami osiagajac apogeum wczesnym wieczorem. Czesto przestawala plakac dopiero po polnocy.Probowalismy wszystkiego co tylko mozliwe .Stosowanie lagodnego nacisku na zoladek zdawalo sie pomagac nieco. Podobnie zreszta trzymanie jej pionowo opierajac o ramie czy na brzyszku ,ulozona na moim kolanie. James I ja na zmiane zajmowalismy sie nia by jedno moglo miec troche ciszy I odpoczynku przez jakis czas.Pewnego razu ktos mi wspomnial o osteopatii I o tym ze jest czesto pomocna przy kolce –szczegolnie w przypadku dzieci majacych za soba stresujace narodziny.Jasmine przyszla na swiat z pomoca ventouse(dziala to podobnie jak kleszcze z tym ze na zasadzie ssania)I na dodatek miala pepowine owinieta wokol szyi.Postanowilismy w tej sytuacji ,ze sprobujemy zaczerpnac rady osteopaty. Jasmine miala wowczas 6 tygodni.Sam (osteopata) poczatkowo stosowal terapie podczas karmienia jej przeze mnie- dotykajac delikatnie glownie jej plecow I glowki. Nastepnie dotykal jej plecow I brzuszka. Jasmine byla bardzo spokojna I zrelaksowana podczas terapii. 2 tygodnie pozniej zabralam ja na kolejna terapie. I pozniej po 2 miesiacach.Poniewaz dzieci wyrastaja z kolki wczesniej czy pozniej, trudno mi bylo na 100% powiedziec czy jpoprawa u niej nastapila rzeczywiscie w wyniku terapii . Wydaje mi sie jednak,ze osteopatia pomogla jasmin uporac sie z kolka znacznie szybciej. Nawet juz po pierwszej terapii plakala znacznie mniej a kolka skonczyla sie definitywnie po niecalych 4 tygodniach. Gabriella Colangelo (specjalista od osteopatii0 wyjasnia- jasmin byla klasycznym przypadkiem kolki. Porod z uzyciem ventouse oznaczac moze, ze tkanki sa scisnietei nie moga w sposob naturalny powrocic do dawnej formy. Jesli to ma miejsce –dziecko moze odczuwac fizyczny problem ,ktorego powodem jest np sztywnosc karku, natomiast deformacja tkanek spowoduje podraznienie nerwow biegnacych od glowy,poprzez szyje I ku Jamie brzusznej.Rowniez sztucznie wywolywany porod spowoduje,ze akcja serca u dziecka jest na tyle przyspieszona ,ze spowoduje nadmierne przeciazenie systemu nerwowego.Takie dziecko bedzie zwykle bardzo spiete I rozdraznione co spowoduje u niego problemy z trawieniem, snem itd.W przypadku dzieci jak Jasmine, probujemy delikatnie umiejscowic glowe I szyje tak aby przywrocic naruralna zdolnosc ruchow ciala I harmonie systemu nerwowego I calego organizmu.Usuwamy rowniez napiecie w okolicy jamy brzusznej .Stosujemy przy tym jedynie minimalny nacisk-osteopatia dziala na zasadzie wplywania na uklad miesniowo-szkieletowy. Specjalista potrzebuje bardzo duzo wyczucia w palcach aby odkryc ktora strefa jest zbytnio napieta. Homeopatia-srodki naturalneKatie Davies I jej maz Simon mieszkaja w Londynie wraz z synem Gabrielem 19 mies.Wszystko zaczelo sie gdy Gabriel mial 3,5 tyg.Nagle zaczal sie budzic z wielkim placzem w srodku nocy podciagajac nozki w kierunku brzuszka I nic nie bylo w stanie go uspokoic. Jedyne co moglismy wtedy zrobic to nosic go opartego brzuszkiem o ramie. Nie wiem jak my to przezylismy- moglismy spac tylko na zmiane I moja mama czasem przyszla by nam pomoc.Moja homeopatka _marita zostala mi polecona podczas ciazy a wiec do czasu przyjscia Gabriela na swiat wiedziala o nas bardzo duzo. Zabralam raz Gabriela do niej aby sie poradzic w sprawie kolki.marita zapytala mnie o porod ,ktory byl bardzo ciezki-28 godzin w wielkim bolu zakonczone znieczuleniem ledzwiowym I cesarskim cieciem ( w wielkim pospiechu)Marita zobaczyla Gabriela kilka razy. Rozmawialysmy o tym co zdaje sie mu pomagac a co pogarsza sytuacje. I tak np jesli zjadlam tooche kapusty czy fasolki kolka zdecydowanie sie pogarszala. Przez nastepny miesiac dawlam mu roznego rodzaju leki homeopatyczne. Stopniowo nastepowala poprawa az wreszcie pod koniec 3-go miesiaca ,kolka calkowicie minela. Gabriel nadal budzil sie noca ale to z powodu glodu nie zas kolki.Marita: Homeopatia leczy osobe nie zas dolegliwosc. Buduje najpierw zarowno fizuczny jak I emocjonalny obraz dziecka. Istotne moga byc takie czynniki jak np przebieg ciazy I porodu, jakiekolwiek powazne chroby przebyte przez oboje rodzicow I dziadkow jak rowniez jego apetyt I zachowanie. Leki homeopatyczne sa calkowicie nietoksyczne, nie uzalezniajace-musz jednak byc odpowiednio dobrane I przepisane przez specjaliste Akupunktura- zasada rownowagiAlison Watson I jej maz Neil mieszkaja w York wraz z corla Emily –22 mies.Emily prawdopodobnie miala kolke od 3-go miesiaca zycia.. Mialam problem z karmieniem piersia poniewaz mala nie przybierala na wadze, zaczelam wiec ja dokarmiac sztucznym mlekiem. Emily potrafila plakac calumi godzinami, do tego stopnia ze robila sie sina .Wygladalo na to,ze jest w wielkim bolu.Gdy miala 6 tyg postanowilam zabrac ja na wizyte u Jane –specjalisty od akupunktury.Bylam jej pacjetka jeszcze podczas ciazy . Ona rowniez pokazala mojemu mezowi receptory ktorych ucisk przyniesie mi ulge w bolach porodowych I nie potzrebowalam prosic dzieki temu o inne srodki znieczulajace. Emily urodzila sie po 5 godz nieskomplikowanego porodu.Jane nie uzywala igiel do leczenia Emily. Zamiast tego zastosowala olowek laserowy,ktorym masowala rozne punty akupunkturowe na jej ciele.kazda sesja trwala ok 15 do 30 min. I w sumie bylo ich ok 8-u. Uzyskalam od jane rowniez inne wskazowki np. Aby zastapic zmodyfikowane mleko krowie formula na bazie koziego mleka, nauczyla nas rowniez jak masowac brzuszek Emily stosujac ruchy rotacyjne, w jaki sposob pocierac boki jej nozek aby pomoc zrelaksowac jame brzuszna. Kolka minela w tydzien po pierwszej wizycie. Emily znacznie lepiej sypiala I przestala plakac . Jane: Akupunktura wprowadza rownowage do organizmu.Przy leczeniu dzieci I niemowlat nie jest konieczne uzywanie igiel-czesto wystarcza delikatny masaz dotyk – uczymu rodzicow pomocnych im technik. Na ciele ludzki sa setki punktow. W przypadku Emily skupilam sie na tych ,ktore zrelaksowalyby jej system trawienny- poczatkowo na jej nozkach ale rowniez w okolicy zoladka I na plecach. Aby leczyc kolke,trzeba jak detektyw zebrac najpierw wszystkie niezbedne wskazowkiNie byl tu bez znaczenia fakt, ze w rodzinie Emily byly przypadki zarowno astmy jak I egzemy- a to by wskazywalo na uczulenie na produkty mleczne.Leczenie kolki moze byc bardzo szybkie- 1-2 sesje jesli to dopiero jej poczatki..jesli jednak jest juz zaawansowana wowczas moze byc potrzeba terapii co drugi dzien I to przez dluzszy okres czasu