Gość: guest IP: *.* 08.07.01, 14:51 Czy niemowlę może byc na spacerze bez czapeczki?Ostatnio widuję coraz więcej takich maluszków i zaczęłam się zastanawiać czy mojej dzidzi nie jest za gorąco (temp. 29 stopni w cieniu )A co z uszkami??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 08.07.01, 15:35 Jak taki upał to nawet w cieniu i w cienkiej czapeczce główka się spoci, chyba że Twoja dzidzi ma kilka tygodni to w cieniutkiej czapeczce będzie ok. Jak powietrze stoi to uszkom nic się nie stanie, gorzej jak wszystko się spoci dzidzia lekko się przesunie i może się zaziębić. Czyli rozbieraj by się nie spociła. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 08.07.01, 18:15 Moja córeczka jako niemowlę nie nosiła w lecie czapeczki, oczywiście pod warunkiem, że miała główkę w cieniu. Nigdy nie chorowała, nie przeziębiała się. Dodam, że do tej pory (3 lata) nosi czapkę tylko w mrozy i kiedy jest na słońcu. Budziła często przerażenie, że jest za lekko ubrana, że nie przejmujemy się przeciągami itd. Ale moim zdaniem dziecko trzeba hartować (w granicach rozsądku oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdziejka Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 08.07.01, 20:42 Pytałam pediatry o co chodzi z czapeczką: uszy czy słońce ?I ona twierdzi, że tylko od słońca, czyli jak wieczór i nie ma wielkiego wiatru to bez czapeczkiI ja tak robię i sobie chwalę, dzidzia teżMagda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 08.07.01, 20:48 Kaha my również nie używamy czapeczki w upał ale bywamy tylko w cieniu i w odpowiednich godzinach (do 12 potem od 16)Ala nosi chustke na głowie bo nie jestem w stanie utrzymać jej w cieniu, niech biega... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 10.07.01, 21:41 Mojemu synkowi - 11 tygodni tez na spacerkach w cieple dni nie zakladam czapki, chyba ze jest mocny wiatr. Ale czy zakladacie czapki po kapieli na noc? Ja mimo wszystko zakladam, bo zawsze mam otwarte okna a czuje ze glowka jest w nocy chlodniejsza.Bozena z Krzysiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 01.08.01, 21:50 Moje dzieci naleza do bezczapkowcow od wczesnego niemowlectwa (i dotyczy to nie tylko dni upalnych, ale od cieplejszej wiosny do niemal poznej jesieni): zakladam im czapki tylko wtedy, gdy jest zdecydowanie zimno. I nie choruja, nigdy nie bylo problemow z uszkami: to chyba jakis zabobon, z tym zakrywaniem uszu, moim zdaniem. Podobnie z zamaczaniem uszu w kapieli: zawsze zanurzam uszka w wodzie (tez musza byc umyte i wyplukana woszczyna!)i efekt - jak wspomnialam. Dzieci zdrowe. Nie dajcie sie zwariowac! Kiedys tez dzieci przebywaly w puchowych betach, pod grozba kary smierci. Teraz az tak sie nie gaci dzieci i zyja, i miewaja sie dobrze. Moze zapuscic jakas akcje przeciwczapkowa? Bo ja jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 01.08.01, 21:54 I jeszcze gwoli uzupelnienia (ale ze mnie gadula): kiedys, w pierwszy wiosenny dzien, gdy moj synek mial okolo pol roku, wyszlismy na spacer w ubraniu zimowym. W trakcie spaceru zaczelo sie robic goraco, na co moj Michas zareagowal buntem odziezowym: darl sie tak dlugo, az go stopniowo nie rozebralam do body i pampersa. I wtedy dopiero sie uspokoil. I gdy tak mijalam mamy z wozkami: mamy w bluzeczkach bez rekawow, a dzieci poowijane w kocyki, spiworki, welniane czapki, spod ktorych wystawaly tylko noski, to ja patrzalam na te mamy ze zgorszeniem, a na dzieci ze wspolczuciem. I spotykalam sie z takimi samymi spojrzeniami wspomnianych mam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 02.08.01, 08:06 Ka, przyłšczam się do Twojej akcji. Moje dzieciaki to również bezczapkowce. Dlaczego rodzice sami sobie nie zakładajš czapki jak na dworze jest ciepło i przyjemnie?A jeżeli chodzi o całokształt ubierania to ja również obserwuje na spacerach tendencję do przegrzewania dzieci. Typowy obrazek to wiosna, ?wieci słońce, ok 20 stopni, mam czy tata w bluzce z krótkim rękawem a dziecko w kombinezonie zimowym. Sama straram się ubierać dzieci na cebulkę. Jeżeli pogoda jes niepewna to zabieram dodatkowš bluzę lub kurtkę. Jeżeli dzieciak zasypiał w wózku to zabierałam kocyk. Ale zabawa na placu zabaw odbywała się w bluzce zkrótkim rękawkiem.Kiedy? na forum przytaczałam swojš rozmowę z te?ciowš na temat czapki. Gdy mama pewnego dnia bardzo delikatnie zwróciła mi uwagę, że ze wszystkich znanych jej dzieci tylko moje chodzi bez czapeczki, zapytałam jš tylko czy te inne dzieci chorujš. Odpowiedziała, że tak, że często majš katar, kaszel. I wtedy padło moje pytanie - a czy moje dziecko choruje. Te?ciowa zgodnie z prawdš odpowiedziała nie. I tym ja przekonałam. Moje dzieciaki jako pierwsze w parku biegajš wiosnš w bluzach i bez czapek, jako pierwsze majš założone krótkie spodenki. Mimo tego nie chorujš, nie miewajš wiecznych katarów czy kaszlów a chodza do przedszkola i żłobka.Tak więc ogólnie mówišć: mamusie i tatusiowie, trochę zdrowego rozsšdku i wiary we własnš intuicję. Ubierajcie dzieci tak jak sami chcieliby?cie być ubrani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 02.08.01, 09:19 Moja młodsza córeńka chodzi w cienkiej chusteczce bo jest jeszcze łysawa i w dodatku o bardzo jasnej karnacji i boje się poparzenia słonecznego, co nam się raz niestety przydarzyło Ale kiedyś jak starsza Martusia była mała ktoś mi powiedział że jak nie będę jej zakładać w domu czapki to będzie miała odstające uszy bo jak nie ma czapeczki to nie ma je co przyciskać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 05.08.01, 23:44 Wszystko cacy, ale mój synek(2,5 m-ca) ciągle jest w czapeczce bo jak miał 3 tygodnie to dostał zapalenia uszka, i to nie wiadomo dlaczego(był ciągły płącz małego, widać, że cierpiał, były też antybiotyki). Może więc jestem przewrażliwiony, ale czapeczka i to z takimi interesami na uszy jest OK. Jeśli ktoś może mnie przekonać, że mam złe podejście, to czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 06.08.01, 07:50 Z tego co sie orientuję, zapalenie ucha jest spowodowane infekcjš, podobnie jak katar. A jako? czapki na nosie nie nosimy.PozdrawiamMarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 06.08.01, 20:08 Dzięki z nosem masz oczywiscie slusznosc, a co do powodu zapalenia to chyba jestes lekarzem geniuszem bo Ci u ktorych bylismy to nie mieli pojecia skad sie wzielo(nie ma to jak maly kawalek sarkazmu w rewanzu) Na prawde nie naleze do osob przewrazliwionych i nie ubieram mlodego w szalik i 5 warstw ubranek w srodku lata, a pytania zadaje bo sie przejmuje sytuacja. Pewnie masz racje P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 07.08.01, 08:16 Przemku, dzieki za komplementy ale nie jestem ani lekarzem ani geniuszem. Zapalenie uszu jest spowodowane infekcjiš - tak to gdzie? kiedy? wyczytałam, zresztš tak jak większo?ć chorób na które zapadamy typu grypa, angina, niestrawno?c żołšdkowa. A co do sarkazmu - jak mawiała moja znajoma szczypta zło?liwo?ci jest miarš inteligencji.Serdecznie pozdrawiam Ciebie i całš rodzinkę. MartaA swojš drogš to Twoja rodzinka ma szczę?cie. W głowie mojego męża nawet by nie za?witał problem czapeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 07.08.01, 22:23 pamietam ze studiow (ale to bylo juz kilka lat temu, wiec moge miec nieaktualne dane), ze ponad 90% dzieci do 7 roku zycia miewa incydent z zapaleniem ucha srodkowego. Wydaje mi sie wiec, ze bardziej jest to kwestia rachunku prawdopodobienstwa, niz noszenia czapki. Dzieci karmione piersia maja mniejsze szanse zachorowania, a dzieci karmione butelka i korzystajace ze smoczka-uspokajacza sa obarczone wiekszym ryzykiem. Jakos nigdzie nie znalazlam zwiazku iedzy noszeniem czpki a stanem uszu. I moje dzieci bezczapkowce jakos na razie nie choruja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 07.08.01, 04:40 Hej, Przemek, a zanim Twoj synek dostal tego zapalenia uszka, to czapki nie nosil? Moj Antek ma 4 tygodnie, a czapke mial na glowie 2 razy i to nie z powodu uszek, tylko chlodu. Niemowle reguluje cieplote ciala glownie przez glowe, dlatego w upaly nie nalezy wkladac mu czapki (pomijam czapke jako ochrone przed sloncem, bo ta akurat jest niezbedna, ale tak malego dziecka na sloncu chyba nie trzymasz?) Mieszkam w Stanach i wyobraz sobie, ze tu wszystkie czapeczki dla niemowlat sa po prostu wsuwane na glowke, wiec uszu zazwyczaj nie zaslaniaja, a zapalenia uszu wcale nie zdarzaja sie czesciej. A co do ich przyczyn, to zazwyczaj jest to infekcja, ktora zaczyna sie w nosie lub gardle, a potem wedruje do uszu. Poza tym powinno karmic sie dziecko w pozycji polsiedzacej, bo to tez podobno ma jakis zwiazek z uszami. I jeszcze ciekawostka: podobno dzieci uzywajace smoczka choruja na zapalenie uszu duzo czesciej, ale jeszcze nie znaleziono przyczyny.Sorry, ze tak dlugo, mam nadzieje, ze troche pomoglam. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czapeczka u niemowlaka IP: *.* 09.08.01, 20:59 Zastanawiam się czy ktoś słyszał z pewnego, wiarygodnego źródła o konieczności noszenia czapeczki przez niemowlaki? Czy nie jest to tylko jeden z mitów o dziecku, który wyjątkowo dobrze się zachował. Ze słuszenia wiem, że w Stanach,w Szwecji czapki zakłada się dzieciom tylko w zimne lub wietrzne dni. Może to jakiś lokalny, polski zwyczxaj? Ja , przyznaję na razie poddałam się mu, chociaż podejmuję nieśmiałe próby "wietrzenia" głowy mojej Oli. Odpowiedz Link Zgłoś