Dodaj do ulubionych

nadpobudliwe dziecko?

IP: *.* 08.08.01, 18:10
Witam Drogie MamyMam problem z moim 9 miesięcznym synkiem. Mały od jakiegoś czasu stał się bardzo ruchliwy, żywiołowy wręcz gwałtowny /jeśli w ogóle można mówić o gwałtowności o tak małego dziecka/ widać, że rozpiera go niespożyta energia. Dodam, że mój synek jeszcze sam nawet nie siedzi /jest wcześniakiem/wiec daje upust swojego temperamentu poprzez ciągłe czołganie się po podłodze, przewracanie z brzucha na plecy albo walenie grzechotką czy raczką a nawet główką w co się da. Nawet podczas jedzenia obiadku czy deserku cały czas musi się kręcić, "wierzgać" rączkami i nóżkami i nie potrafi przez chwile posiedzieć spokojnie. Czy to oznacza, że mam nadpobudliwe dziecko? - podobno dzieci, które podczas porodu są w określonym stopniu niedotlenione /mój synio niestety miał ciężki, choć szybki poród/ w późniejszym wieku stają się nadpobudliwe. Proszę o opinię na ten temat.Marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nadpobudliwe dziecko? IP: *.* 09.08.01, 12:01
      Witaj, Marzenko!Ja też mam dziecko w wieku 9 miesięcy i zaobserwoawałam dokładnie takie same objawy: też sama jeszcze nie siedzi (tzn. sama się nie podniesie do siedzenia, ale jak sie ją posadzi, to sziedzi dosyć pewnie), ale turla sie po całej podłodze, ostatnio wturlała się pod wersalkę i nie mogła stamtąd wyjśc - oczywiście był płacz niesamowity...A przy karmieniu przechodzę męki: co trochę daję jej do rączki inną zabawkę, żeby zjadła parę łyżeczek, ale Zuzanka jest zainteresowana wtedy wszystkim, tylko nie jedzeniem! W rezultcie tego GODZINNEGO karmienia ja i ona jesteśmy całe brudne, ale prawie wszystko jest zjedzone! Ja nigdy nie myślałam o tym w ten sposób, że moje dziecko jest nadpobudliwe - wydawało mi sie to normalne, że w miarę doarstania robi się coraz bardziej ruchliwe i nie potrafi usziedzieć chwili w jednym miejscu. Zuzanka nawet gdy ja trzymam na kolanach, wierci się i kręci i wstaje na nóżki i wsadza mi palca do oka....itd...można by o tym pisac godzinami. Nie przejmuj się, takie zahcowanie jest normalne.Ewa.
    • Gość: guest Re: nadpobudliwe dziecko? IP: *.* 09.08.01, 17:32
      witaj EwoDziękuje za słowa otuchy, bardzo mnie uspokoiły, skoro Ty rownież obserwujesz takie zachowanie u swojej córeńki to chyba nie mam się czym na razie przejmować. A tak w ogóle to wszystko zaczęło się od wizyty pediatry u mnie w domu, gdy mój Norbert troszkę chorował /zapalenie gardła i szmery w oskrzelach/. Wtedy lekarz wypytywal nas czy mały tak cały czas się wierci i czy był badany przez neurologa. Oczywiście takie słowa zasiały w nas niepokój a potem gdy jeszcze przeczytalam o tym niedotlenieniu to przerazilam się nie na żarty. Byliśmy u neurologa ale niczego nie stwierdził, a jednak niepokój nadal został. pozdrowienia dla Ciebie i Zuzi /bardzo podoba mi sie imię Twojej córeczki/Jeśli masz ochote to napisz do mnie na priva - wymienimy doświadczenia na temat 9 - miesięcznych Brzdąców.
      • Gość: guest Re: nadpobudliwe dziecko? IP: *.* 13.08.01, 08:07
        Hej!to dobrze, że się już nie martwisz! Naprawdę nie ma czym.Chętnie napiszę do Ciebie, ale musisz mi podac maila, bo odkąd mamy w pracy zainstalowany inny program niż WORD, to nie mogę wysyłać maili tak od razu bezpośrednio, tylko muszę wpisać czyjś adres najpierw do książki adresowej.Pozdr.EWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka