Dodaj do ulubionych

Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POMOCY

11.11.06, 23:11
Kochane mamy, witam się oficjalnie juz nie jako pytająca ciężarówka ale
mama-świeżonka.

Od godziny przekopuję wyszukiwarkę, internet, wszystkie książki o niemowlakach
zakupione i nie znajduję odpowiedzi. Z 1 strony karmic powinnam co _około_
2-2,5 godz w dzień i 3 godz. w nocy, ale Hania śpi wiecej. Nie jest
wczesniakiem, nie ma żółtaczki, raczej nie jest jej za ciepło, po prostu nie
budzi sie na jedzenie sama. w dzień wybudzam ją po ok 2 godzinach snu, a co z
nocą? Wczoraj przespała ciurkiem 4 godziny, potem possała 10 minut i zanęła na
kolejne 3 godziny.

Ona ma dopiero 6 dni. Nie wiem, co ważniejsze, żeby spała duzo w nocy, czy
żeby jadła częściej. Karmię piersią, pokarm leci chyba normalnie, Hania ssie
ładnie, trochę marudzi zanim sie przyssie, ssie niestety krótko (max 13 min).
Nie mam nikogo, kogo mogę zapytać o to w tej chwili, może jeszcze któraś z Was
nie śpi i napisze kilka słów.

Dziękuję
Natalia
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:15
      4 godziny to jeszcze nie rekord, ale po tych czterech to bym chyba budziła. Bez
      nerwów, ale żeby coś zjadła.
      A duża się urodziła? Bo im większa, tym mniej powodów do niepokoju.
      I gratulacje smile
    • superktosia Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:16
      ja bym na twoim miejscu nie wybudzala, w koncu powinno sie karmic na zadanie.
      moja mala ma w tej chwili 3 tygodnie ale od poczatku po kapieli to spala 4 a
      nawet do 5 godzin ciurkiem i nigdy jej nie budzilam. a jezeli chodzi o to nocne
      kamienie to moja tez nie je w nocy za dlugo smile
    • aga.as1 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:16
      Nie przejmuj się. Pozwól jej spokojnie spać. Widocznie to jest to, czego
      najbardziej potrzebuje. Wykorzystaj ten czas dla siebie. Jak Malutka zgłodnieje
      to z całą pewnością da znać. Mój Marcinek też przesypiał posiłki i pielęgniarki
      w szpitalu mówiły, żeby go nie budzić. Także spokojnie sobie odpoczywaj póki
      możesz. Pozdrawiam
    • zona_mi Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:16
      To nie szkodzi, że ssie krótko - za to pewnie intensywnie i najada się.
      Nie budziłabym w takiej sytuacji. Skoro śpi tak długo, to widocznie jej
      wystarcza - nocą pokarm jest bardziej treściwy.
      • ellana1 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:22
        4 godziny to nie jest tak długo . Chyba bym nie wybudzała .
        Chyba dobrze by było malucha zważyć wtedy się dowiesz czy przybiera na wadze .
        Być może w ciągu tych kilku minut najada się do syta i więcej nie potrzebuje .
        Mój synek też długo spał . Przez pierwszych 8 dni .
        Pozniej długi spanie się skończyło . Jedzenie było co 2,5 godziny . W nocy co 3
        godziny .
    • nat.wroclaw Czy duża? Mało powiedziane .. 11.11.06, 23:20
      4 kilo Hanki wyparłam z siebie w poniedziałek ranosmile
      Teraz waży ok 3800.

Bardzo Wam dziekuję za tak szybkie odpowiedzi.
      • zona_mi Re: Czy duża? Mało powiedziane .. 11.11.06, 23:22
        No to spokojnie - niech sobie śpi i Tobie na to pozwala smile
      • mika_p Re: Czy duża? Mało powiedziane .. 11.11.06, 23:25
        Wparłaś własnymi siłami ? Ho ho ho, ładny kawał baby smile
        No to może faktycznie kawałek piątej godziny jej nie zaszkodzi - ale kontroluj,
        czy nie przesadza. Powiadają, ze zaufac można dziecku 5-6 kilogramowemu.
    • chiqita7 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:22
      Dla takiego malenstwa teraz jest najważniejszy sen! Jak chce spac, to niech
      spi! Mojej koleżanki synek jeszcze w szpitalu(a po porodzie byłysmy z dziecmi w
      szpitalu przez 11 dni z powodu zóltaczki)przez te wszystkie dni prawie ciągle
      spał, a ona się martwiła ze nie je, i moze cos mu jest.Wtedy połozna rozwiała
      jej wątpliwości mówiąc, ze niektóre dzieci są tak wykonczone porodem, ze przez
      kilka dni tylko spia, i nie czuja potrzeby ssania.W moim przypadku wyglądało
      to inaczej, poniewaz synek ssał non stop, a wnocy karmiłam go przez ok 1
      godzine cały czas, i w domu wyglądało to tak samo. Nie martw się i nie budz
      malenstwa na karmienie.No chyba zeby spała nieprzerwanie przez 5,6 godz.
      Pozdrawiam
    • mooh Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:23
      Jeśli jest zupełnie zdrowym noworodkiem o prawidłowej wadze i prawidłowym
      przyroście wagi (to bardzo ważne!), to myślę, że możesz zachować tę jedną długą
      przerwę nocą i cieszyć się odpoczynkiem. Przez kilka pierwszych dni
      nastawiałabym sobie jednak budzik po 4-5 godzinach, żeby sprawdzić jak się mała
      miewa. Ciekawe, po jakim czasie wybudza się sama. Warto to zaobserwować.
      Myślę, że dobrze jest znaleźć jakiś kompromis, między długą przerwą nocną a
      budzeniem co 2 godziny. Nocne karmienie bardzo dobrze wpływa na laktację,
      ponieważ wtedy najintensywniej wydzielana jest oksytocyna. Jeśli chcesz długo
      karmić, to nie rezygnuj z karmień nocnych. POza tym mleko z nocy jest bogatsze
      w tłuszcze, co jest ważne nie tylko dla rozwoju układu nerwowego niemowlęcia.
      Bardziej tłuste mleko to mleko mniej bogate w laktozę, a to z kolei oznacza
      mniej dolegliwości jelitowych.
      • oda100 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 11.11.06, 23:53
        ciekawostke napisze: mieszkam w Holandii i tu uwaza sie ze dziecko po 3,4
        tygodniach, kiedy ustabilizuje sie laktacja, rytm dziecka, kiedy niemowle juz
        nie bedzie mylic dnia z noca, powinno przesypiac noce, od 23 do 6 rano .
        Wiekszosc dzieciakow dostosowuje sie do panujacych tu norm i faktycznie rodzina
        jest w miare wyspana. Matki pewnie maja swoje sposoby, albo dzieci maja to w
        genachsmile Malo mowi sie o dobrodziejstwach mleka nocnego, ksiazkowych
        przyrostach wagi, przerwach nocnych itp. Tak karmione dzieci n o r m a l n i e
        rozwijaja sie, bo Holendrzy wychodza zalozenia, ze wczesniej czy pozniej i tak
        nadrobia. Sa oczywiscie wszedzie dostepne informacje o karmieniu piersia,
        doradcy itp, ale terroru nie ma. Polozna mowila mi w pierwszych tygodniach o
        nieprzekraczaniu 6 godzin miedzy posilkami.
        Ja jestem akurat innym przykladem, bo wybudzanie sie mojego syna i placz w nocy
        traktowalam jako glod i dawalam zawsze piers. Jesli maly mialby ochote spac,
        nie wybudzalalbym.
        • mika_p Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 00:04
          Ale tu jest mowa nie o 3,4 tygodniowym dziecku, tylko o 6-dniowym. A to duuuuża
          róznica.
    • deela nie budz 12.11.06, 01:10
      ja nie budzilam, ak bedzie glodna ona cie obudzi mozesz byc pewna
    • 01martaz1 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 16:35
      Ja mam w domu 1,5tygodniowego śpiocha. Moja Maleńka śpi w dzień po 3-4 godziny a
      w nocy jeszcze dłuzej. Położna środowiskowa powiedziała zeby sie nie przejmować.
      Niektóre dzieci śpia poprostu dłużej niż inne. Powiedziała że wazne jest to zeby
      dzidzia przybierała na wadze i że najlepiej żeby taki maluch nie miał dłuższych
      przerw w karmieniu w dzień niż 4h a w nocy 5h. Więc ja moją dziewczynke budzę
      tylko w nocy kiedy spi dłużej niż 5h. Nie martw się tylko daj się dziecku wyspać
      te 5h i sama korzystaj z możliwości dłuższego spania.
    • anulkas86 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 16:39
      Mój mały nie był wcale duży (nie całe 3 kg), ale i tak go nie budziłam. Drugą
      noc w domu całą przespał nie obudzony i nic mu nie było. Jak ma byćna żądanie to
      na żądaniesmile Widocznie Twoje dziecko żadziej żąda cycusiasmile
      • driadea Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 16:46
        Moje dziecko od urodzenia spało po wieczornym cycku 6 godzin (pierwsza noc),
        potem ją już obudziłam, zjadła i spała znowu. Miala 3180g, zdrowiutka.
        Nie budzić smile
    • moreno500 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 17:53
      moja zenka masakrycznie słabo przybierała na wadze, więc musiałam budzić. także
      wszystko zależy, jak się układa z wagą. sprawdź za kilka dni w przychodni jak
      dziecko przybiera, będziesz wiedziała, czy musisz walczyć, czy mozecie sobie
      pospać. a tak poza tym jak poród? czy udało się w pozycji wertykalnej? a
      nacięcie? chyba przy 4 kg to się uniknąć nie dało....
      • nat.wroclaw Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 13.11.06, 11:41
        Hej witaj.

Jeszcze nie wychodzimy na dwór, bo ziąb straszny, więc do przychodni pewnie
        gdzieś za tydzień pofrunę. Ale zainwestuję w wage i postaram sie ustalić, czy i
        ile przybiera (choc mój kręgosłup bez ważenie krzyczy w niebogłosy, że przbiera
        owszem smile)

Co do porodu, to wczoraj w nocy miedzy jednym karmieniem a drugim wysmazyłam
        sążnisty opis na CiPie - masz chwilkę - to poczytaj smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=52047882&v=2&s=0
        Serdeczności
        Nat
        • moreno500 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 13.11.06, 20:07
          już przeczytałamsmile fajnie, że położne uszanowały Twoją prośbę, szkoda, że za
          wszelką cenę, że nie wyczuły, że nacięcie jest tu konieczne. ale ważne, że
          już "po" i wszystko ok.
          skoro Hanka waży konkret, to nie budź, jak się okaże na kontroli, że z wagą nie
          tak, to zaczniesz ją budzić i już. a na razie śpijcie dobrze!
    • kowalikm Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 20:37
      Mój mały ma obecnie 5,5 miesiąca . Kiedy był w wieku Twojej córeczki też miałam
      takie obawy. Potrafił spać jak mały niedźwiadek 4-5 godzin. Poczytałam trochę
      książek. Stwierdziłam, że nie wygląda na wygłodzonego, a najwaraźniej ten sen
      potrzebny jest mu do wzrostu - taki jego urok. Tak więc do 5 godzin jest raczej
      ok, później rzeczywiście lepiej przypomnieć dziecku o podstawowych potrzebach
      wink. W nocy co 4-5 godzin mój mały robił się troszkę niespokojny - wtedy
      wpychałam pierś. Ok drugiego miesiąca przeszło mu - i przesypia całą noc z 2
      karmieniami i śpi po kilka godzin w ciągu dnia.
    • wozniakanna Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 21:53
      Gratulacje! Czy mala oproznia cala piers podczas jednego karmienia? Moim
      zdaniem jesli tak i potem ssie nadal taka niby "pusta" to ok bo pije mleko nie
      tylko pierwszej fazy. Ja bym wtedy nie budzila nawet w dzien tylko np przez 2
      dni obserwowala i zapisywala kiedy pobudka kiedy czuwanie, kiedy jedzenie i ile
      minut- wazy calkiem sporo a pozatym instynkt nie pozwoli sie dziecku zaglodzic
      jesli jest zdrowe. Moze sie okazac ze budzisz ja za czesto nawet w dzien i
      dlatego krotko je bo nie jest jeszcze wyglodniala i wypija tylko mleko
      poczatkowe , podnosi sie jej poziom glukozy i przestaje wiecej pic a tobie
      kolejne fazy mleka beda zanikac. Wazne przybieranie na wadze!. Tez sie
      denerwowalam na poczatku i mialam takie same dylematy a dzidzus wazyl 2,600 i
      przesypial w nocy po 5 h a w dzien po 4h. Teraz ma 11 mcy i wiele bym dala za 5
      h snu w nocy smilePo jakims czasie idylla sie skonczyla i zaczelo sie karmienie
      co 2 h bez wzg na pore doby. Moim zdaniem -teraz-glod u dziecka po 9 mcach
      kiedy nie wiedzial co to wogole jest "glod" jest takim dyskomfortem ze na pewno
      jak go odczuje to glosno da znac. Poki co spij spokojnie.
    • jagna28 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 12.11.06, 22:03
      Moja Malutka (waga urodzeniowa 4340g) ma 9 dni i też na początku martwiłam się,
      że śpi dłużej. W szpitalu położne kazały wybudzać co 3 godziny bo miałyśmy
      problem z jedzeniem. Od kąd wróciłam do domu Mała śpi bardzo różnie - od 1h do
      około 4,5h i przybiera na wadze. Z tego co się dowiadywałam w szpitalu i w
      szkole rodzenia to o ile maluszek normalnie przybiera na wadze i nie ma
      problemów z ciumkaniem to wybudzać nie trzeba.
      Niepokojące jest gdy takie maleństwo w pierwszych dniach przesypia całą noc -
      może to świadczyć o tym, że jest niedożywione i dlatego jest takie slabiutkie.
      No a jeśli się budzi, je normalnie i nic z wyjątkiem tych 4 godzin Cię nie
      niepokoi to niech sobie śpi. Ciesz się tymi chwilami smile
      • siula5 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 13.11.06, 11:56
        Moja w nocy przesypiała 7 godzin, ale w dzień budziłam ją co 4 godziny
    • tiuia Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 13.11.06, 15:29
      Mój Tymon też jest śpiochemsmile Najdłuższe nocne spanie trwa u niego 4-6 godzin.
      Potem rano nadrabia łapczywie to, co przespał. Nie budzę go, bo ani mi się nie
      spieszy do wstawania nocnego, ani nie uważam, żeby jemu to było potrzebne, zwł.
      że przybiera ładnie na wadze.
      Położne w szpitalu kazały mi go w nocy na siłę wybudzać co trzy godziny i
      widziałam, jak to na niego działa: jak juz udało mi się wybudzić młodego (z
      wielkim trudem) to tak się darł, że kobiety w sąsiednich salach nie mogły
      zasnąć. Byłam wściekła i na siebie, że nie potrafię postawić się położnym, i na
      położne, za to, że każą mi brutalnie wybudzać słodko śpiące dziecko...
      Teraz w domu robię tak, jak uważam za słuszne, i widzę, że maluchowi się krzywda
      nie dzieje (co najwyżej moim cyckom, które po sześciu godzinach nie używania
      pęcznieją jak balony).
    • anetka7444 Re: Budzic 6-dniowego noworodka do karmienia? POM 13.11.06, 19:20
      Nie budzić. Dziecko sobie samo reguluje czas posiłków. Moja córeczka jak miała
      1-2 dni, jeszcze w szpitalu, potrafiła przespać 8 godzin i lekarz mi nie
      pozwolił jej budzić. Ja tylko co chwila sprawdzałam czy oddycha smile
    • nat.wroclaw Dziękuję za uspokojenie mnie 13.11.06, 22:36
      Dzięki Waszym wpisom śpimy ja, Hanka i najlepszy z mężów snem sprawiedliwego,
      budząc sie symbolicznie 2 razy w nocy. smile)

A dzis w dzień puściłam płytę Katie Melua, tak do posłuchania - w czasie gdy
      obieralam ziemniaki. I wiecie co - odpad w krainę snów w sekundę. Ciekawe czy
      zadział za kilka tygodni, gdy Hanka się rozkręci.

pozdr
      Nat

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka