Dodaj do ulubionych

pierś i butelka

IP: *.* 18.08.01, 16:18
Cześć! Mój synek ma 3 tygodnie i jest karmiony wyłącznie piersią. Jednak w przyszłym miesiącu będę musiała kilka razy wyjść z domu na dłużej niż dwie godziny.Poradźcie: czy można wyjątkowo nakarmić Kubusia butelką z odciągniętym mlekiem? Czy nie zaburzy to mechanizmu ssania piersi? Wiem, że może lepiej byłoby próbować eksperymentów z łyżeczką albo ze strzykawką, ale nie chcę narażac na stres ani Kuby ani osoby, która z nim zostanie... Oczywiście mam zamiar nakarmić go przed samym wyjściem, lecz ostatnio maluch budzi się nawet co godzinę i mogę nie zdążyć wrócić.Jaką butelkę mogłybyście polecić dla takiego maleństwa, żeby się nie odzwyczaiło od piersi? Słyszałam dobre opinie o Avencie...I ile mleka powinnam odciągnąć? Nie mam pojęcia ile Kubuś wypija podczas jednego posiedzenia... Ale "siedzieć" potrafi dłuuugo ;)...I kiedy ten pokarm odciągnąć? Tuż po nakarmieniu dziecka czy jakiś czas po?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Sylwia.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pierś i butelka IP: *.* 18.08.01, 19:24
      Ja pierwszy raz wyszłam na 3 godziny, jak Lena miała 4 tygodnie i od tej pory wychodzę dość regularnie raz, 2 razy w tygodniu na 4-6 godzin. Mleko podaje mąż albo moja mama w całkiej zwyczajnej butelce ze smoczkiem NUKa. I jakoś od niczego się nie odzwyczaiła. Wydaje mi się, że to po prostu nie możliwe, jeśli jest tak rzadko. Co innego, jakby dziecko piło codziennie kilka razy z butelki. Zostawiam 2 butelki po ok. 150ml. Na początku wydawało mi się strasznie dużo, ale już parę razy mała wypiła do ostatniej kropelki. Jako, że nie muszę ściągać regularnie, to robie to jak mam czas, ochotę i "cięższe" piersi, bo leniwa jestem, i ew. zamrażam. Ściąganie w ostatniej chwili jest wg mnie dośc ryzykowne i już kiedyś ściągałam w takiej sytuacji setke mleka przez godzinę i nie chciałabym jeszze raz...Jeśli masz jeszcze pytania to pisz, może byc na priva.
    • Gość: guest Re: pierś i butelka IP: *.* 18.08.01, 21:10
      Czesc Sylwia,jednorazowe podanie dziecku butli, nawet co kilka dni, nie powinno zaburzyc nawyku ssania. Moja Zosia byla w szpitalu 11 dni, kiedy miala 4 tygodnie, no i sila rzeczy dostawala w nocy butle, bo mnie nie wolno bylo zostawac w szpitalu. Potem przez caly dzien jadla z piersi. Gdy wrocilysmy do domu, tez nie ma problemu.Inna sprawa, ze jak chcialam wyjsc na troche z domu, sciagnelam pokarm i zostawilam w butli (Aventu), zeby maz ja nakarmil, to nie chciala jesc z butli i wypluwala smoka. Czekala az wroce z cycusiem. :DCzyli teraz wychodze z nia.Jesli chodzi jak dlugo sciagniety pokarm moze byc w lodowce, to wlasnie w szpitalu siostry poinformowaly mnie, ze 24 godz. dla noworodka, a nawet do 48 dla starszego dziecka.Powodzenia- Patyk
    • Gość: guest Re: pierś i butelka IP: *.* 19.08.01, 11:12
      Sylwio, mój mąż podawał mojej 3-tygodniowej córeczce odciągnięty pokarm z butelki i nie miało to żadnego wpływu na ssanie z piersi. Ja odciągałam około 100 ml i małej to starczało. Użyałam zwykłej butelki Cannon, a pokarm odciągałam kilka razy w ciągu dnia od razu po karmieniu (wtedy najłatwiej odciągnąć), na początku również w nocy, żeby się tego uzbierało wystarczająco. Jeśli chcesz odciągać przed karmieniem, to bardzo pomaga ciepły prysznic i rozgrzanie piersi.
    • Gość: guest Re: pierś i butelka IP: *.* 19.08.01, 22:00
      Ja walczyłam ze sobą bardzo długo zanim dałam synkowi smoczek. W szpitalu pediatrzy zdecydowanie odradzali danie dziecku smoczka ze względu na możliwość zaburzenia laktacji oraz odruchu ssania. Kiedy wreszcie (za namową koleżanek) zdecydowałam się na smoczek, z którym zresztą wiązałam wielkie nadzieje, okazało się że mój mały nie ma najmniejszej ochoty na ssanie jakiejś tam gumy. Zastanawiałam się jak to będzie z butelką. Któregoś wieczoru moje chłopaki zostali sami (z butelką). Synek nie wiedział co się dzieje, pluł i krzywił się, ale w końcu jakoś wypił zawartość butelki.Smoczki na butelkę Avent podobno nie powodują kolki. Jedna butelka ma w zestawie 3 rodzaje smoczków w zależności od wieku dziecka. Polecam też muszle laktacyje Aventu, w których możesz zbierać pokarm kiedy karmisz (dziecko je z jedej piersi a z drugiej leci do zbiorniczka). Radzę też przetestować butelkę przed "właściwym" wyjściem.Pozdrwawiam :)Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka