Dodaj do ulubionych

Czerwone policzki

IP: *.* 11.11.01, 10:19
Witam. Mam pytanie do mam, ktore moze juz to przeszły - Maciuś obudził się dziś rano z bardzo czerwonymi policzkami.Powoli bledną, ale już już się zastanawiam, czy to nie jest jakaś nietolerancja lub alergia pokarmowa :cry:. Po przeanalizowaniu diety stwierdzam, ze nowe produkty to królik (to wogóle jego pierwsze mięso) i chyba seler w zupce, oraz winogrona w deserku z jablkami. Czy moze jest jakaś inna przyczyna? Czy należałoby czy smarować takie policzkiSerdecznie pozdrawiamyAsia i prawie 6,5 miesięczny Maciuś :D :D
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 11.11.01, 11:35
      Królik raczej nie, bo jest to najmniej uczulające mięso oprócz indyka. Moja siostrzennica mogła jeść tylko ww mięsa. Co do reszty to być może. Polecam Ci potrawy jednoskładnikowe Gerbera. Łatwiej ustalić co naszym pociechą szkodzi. PozdrowieniaKruszynka
    • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 11.11.01, 13:51
      Mam alergiczne dziecko.Po pierwsze: uczulac moze absolutnie wszystko. Tyle, ze sa produkty, ktore, statystycznie rzecz ujmujac, uczulaja rzadziej.Pierwsza sprawa: kosmetyki.Mydelko oliatum lub balneum hermal - rada naprawde renomowanego pediatry. Kosmetyki te maja wlasciwosci profilaktyczno-lecznicze. Z reszta wiele dzieci, ktore nie sa alergiczne, tez jest kapanych wlasnie w tych kosmetykach. No i zapomnij o oliwce.Buzia i inne miejsca alergicznie zmienione: krem libobase (prosty krem bez substancji zapachowych, baza do sporzadzania masci sterydowych dla alergikow, raczej nie ma prawa uczulic). Pranie (moze posciel uczulila): platki mydlane lub jakis proszek dla niemowlat. Wazne jest tutaj to, zeby pranie wyplukac minimum dwa razy.No i obserwowac, robic notatki.Wstrzymaj sie na tydzien z podawaniem produktow, ktore uwazasz za "podejrzane" i w odstepach min. tygodniowych podawaj je po kolei dziecku, obserwujac reakcje. Inaczej sie nie da.Pociesze- moze to nie byc alergia, a jesli nawet- to lepiej, ze pojawila sie tak szybo (statystycznie jest wieksza szansa, za maluch z niej wyrosnie)Uszy do gory :)PozdrawiamYennaM
      • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 11.11.01, 13:57
        krem lipobase :)
    • Gość: guest Re: Czerwone policzki - do Yenny M IP: *.* 11.11.01, 18:19
      Dziekuję za te wszystkie informacje. Wlasnie sprawdziłam w jakiejś broszurze z IMiD, że winogrona są od 9 miesiąca - to dlaczego są dodawane do słoika od szóstego miesiąca(chyba, że sok z winogron to co innego). W każdym razie narazie zrezygnujemy z tego deserku.Krem Lipobase znam - zapisał mi go dermatolog, bo mam uczulenie na rękach, prawdopodobnie na warszawską wodę :( (tezę tę potwierdza fakt, że jak wyjeżdzam z Warszawy to znika)PozdrawiamyAsia i Maciuś :D :D
      • Gość: guest Re: Czerwone policzki - do Yenny M IP: *.* 11.11.01, 22:07
        Och, nie ma za co :)Jeszcze niedawno sama szukalam informacji na temat alergii. Gdybynie pomoc dziewczyn z forum - nie wiem, co bym zrobila. Bo niestety lekarze maja to do siebie, ze informuja, a i owszem, ale zdawkowo :)Choc w moim przypadku zmiana pediatry zaowocowala wieksza dawka informacji an temat alergii - czego sie nie robi, zeby zatrzymac na dluzej nowego pacjenta ;)PozdrawiamYennaMA.. Zapomnialabym - jesli dziecko jest na cos uczulone - wstrzymaj sie z podawnaniem tego produktu nawet do ukonczenia roku - moze samo przejdzie, a Ty dzieki takiemu postepowaniu nie uczulisz dziecka na dluzej :)
        • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 12.11.01, 08:22
          Dziewczynyu mojego synka dwa dni temu pojawiły się zaczerwienione policzki. Początkowo myslałam, że może zimny wiatr ale w ciągu dnia zaczerwienienie znika ( a pojawia się głównie po nocy). Mały ma 9 miesięcy i je większość rzeczy bezproblemowo. Nie miałam do tej pory problemów z alergią. Nie zmieniałam proszku dop prania. Jest na mleku NAN HA 2. Teraz dla odmiany wprowadziłąm mu mleko NAN 2 B (dodatkowa porcja żelaza). Czy to mleko może uczulać i ew. objawiać się czerownymi policzkami?
    • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 12.11.01, 08:27
      Nie chce straszyć ale to możeb yć skaza białkowa, u mojego syna zaczęło sie podobnie. Jeśli karmisz piersią to zastanów sie co zjadłaś Ty, bo to też ma wpływ. Ale może to też być seler - bardzo często uczula albo anwte królik. Mój syn miał uczulenie na każdy rodzaj miesa ze słoiczków. Teraz gotuję mu sama (głownie jagnięcinę) i (odpukać) schodzi...pozdrawiamsylwia
      • Gość: guest Re: Czerwone policzki IP: *.* 12.11.01, 08:58
        Chyba mnie przeraziłaś. Tez o tym myślałam ale miałam wrażenie , że w tym wieku to już się nie objawia. Dziecka już nie karmię od kilku miesięcy. Od 2 jest serki Danone i wszystkie rodzaje mięsa. Zupki je głównie ze słoika (Hipp - młode jerzynki z cielęciną) i rosół (bez pora). Jakie badanei mogę zrobić aby wykluczyć skazę białkową?
        • Gość: YennaM Re: Czerwone policzki IP: *.* 12.11.01, 13:12
          Jak sprawdzic, czy dziecko ma skaze bialkowa?W porozumieniu z lekarzem zmienic na jakis czas mieszanke na bebilon pepti albo nutramigen i obserwowac reakcje. JEsli schodzi - przyczyna jest mleko.Ale ta zmiana nie jest taka prosta - dzecko potrafi sie buntowac. Zwlaszcza, gdy takie duze.Poza tym przestac podawac cielecine - bardzo uczula. A dzieci, ktore maja skaze - bardzo latwo sie na nia uczulaja.No i nie przegrzewac - wysoka temperatura pogarsza tylko sprawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka