Dodaj do ulubionych

Strasznie drapie uszy

IP: *.* 05.01.02, 10:43
Drogie mamy....Moja szesciomiesieczna coreczka strasznie drapie uszy od ok.2 tygodni. Szarpie za nie jakby chciała oderwac, drapie az do krwi....Gdy obmacuje uszy nie płacze. czyli jakby ją nie bolalo....Ale na uszach sa wrecz krawawe strupy....Czy ktoraś z Was spotkala sie z takim problemem ?Dorsi mama Bianki
Obserwuj wątek
    • Gość: Patyk Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 05.01.02, 16:10
      Oj, spotkala sie, spotkala...Nam to powoli mija...pa - Patyki dwa :)
    • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 05.01.02, 16:44
      Może nie mam racji, ale wydaje mi się, że to może być reakcja alergiczna na coś. Kiedyś sama coś takiego miałam, swędzenie za uszami i chyba na szyji...
      • Gość: Patyk Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 05.01.02, 21:15
        Tylko ze Zocha nie drapie sie ZA uszami a W srodeczku uszu.Nawet jesli to jest reakcja alergiczna, to jest jej jedyny symptom.Dzieki za wskazowke - zwroce na to uwage, Dorsi pewnie tez, no nie Dorsi? :)Pa - Patyk
        • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 05.01.02, 23:32
          Witaj Patyk......Witaj Katarzyno.....Szczerze pisząc nie pomyślałam o alergii. Ale pomyśle o tym.....:-).Raczej wydawało mi sie, ze zachowanie Bianki wynika z jakiejś pozostałości po katarku, ktory czasem miewa....Patyku, Bianka drapie sie w środku ucha raczej niz za uszami, czyli tak jak Zosia....A gdyby tak szukać symptomów w kierunku alergii, to zauważyłam, ze gdy Ją przewijam, to czasem drapie brzuszek w okolicy pepka.No i są krosteczki drobne koło ust, które bledną po rumianku, ale raczej je łacze z nadmiernym ślinieniem i wkładaniem do buzi wszystkiego co napotka na swej drodze...No i drapanie tych uszu, co mnie naprawde martwi :-(. Strasznie wyglądają usze z krwawymi strupami a i boje sie zakażenia tych ran oczywiście...czapka załoźona na głowe też czasem nie pomaga.....PozdrawiamDorsi
    • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 08.01.02, 16:57
      Nadia też drapie uszka,poza tym je ciągnie.Drapie się też z tyłu głowy i ciągnie za włoski,no i drapie sobie brzuszek....Słowem małpiszątko mi się urodziło!!!!!!!;-))))A może to jakis sposób na poznawanie własnego ciała?Natalia.P.S.Nadia kończy dzisiaj 7 miesięcy.
      • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 08.01.02, 18:52
        Własnie podjełam decyzje, by bardzo dokładnie i często obcinać paznokcie.....Nie wiem nadal jaka przyczyna tego drapania, ale moze zmniejsze skutki......P.s. Bianka za 2 dni konczy 7 miesiecy......buziaki urodzinowe dla Nadii...... Dorsi mama Bianki
    • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 08.01.02, 20:44
      Dziewczyny, tak sobie teraz pomyślałam, że może dzieciaczki są uczulone na coś w czym je kąpiecie??? Bo to chyba nie jest sposób na poznawanie swojego ciała. Kurczę już czuję co one czują. Kiedyś jak zmieniłam miejsce zamieszkania i automatyvcznie wodę to moja skóra stała się tak wrażliwa, tak swędziała mnie, że każdy dotyk powodował napady drapania, brzucha w szczególności ale generalnie to całego ciała. O mały włos a byłoby to przyczyną rozstania z moją drugą połową :)Jejusku pomózcie im :)PozdrawiamKatarzyna mama Franka
      • Gość: Patyk Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 08.01.02, 21:27
        Zocha drapie sie glownie podczas jedzenia - tzn. jak ssie piers - tak jakby bardzo to przezywala. W innych momentach nie.To moze jednak nie jest to uczulenie na wode ani plyn do mycia.Masz racje Katarzyno - trzeba im jednak pomoc :)Pa - Patyk
    • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 09.01.02, 07:03
      Dorsi, zobacz czy malenstwo nie ma za uszami suchej skory, bo tam najczesciej zapominamy o nawilzaniu. Smaruj ja kremem nawilzajacym albo wazelina. Po kapieli nie wycieraj jej recznikiem tylko jej cialko nasmaruj gruba warstwa wazeliny, byc moze problemem z drapaniem jest sucha skora. Do wanny mozesz dodac olejek dla dzieci. A najwazniejsza sprawa jest nawilzanie powietrza, jezeli nie masz nawilzacza miednica z woda w pokoju dziecka tez rozwiazuje problem. Zycze powodzenia
    • Gość: guest Re: Strasznie drapie uszy IP: *.* 09.01.02, 10:07
      Nie wiem, czy pomocnie, niemniej jednak wczoraj troszkę poczytałem książek o dzieciach i w jednej z nich było napisane, że niemowlęta często drapią uszy policzki, lub ciągną za uszy w czasie ząbkowania, podobno ból promieniuje do ucha, nadmienione też było iż tak samo potrafią się bobasy zachowywać przy zapaleniu ucha ale tu muszą wystąpić jeszcze jakieś objawy grypowe, więc być może maleństwu ząbki idą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka