Dodaj do ulubionych

Płacze w nocy. Co robić?

IP: *.* 12.02.02, 20:18
Drogie Mamy Internautki,mój synek ma już prawie 6,5 miesiąca. Jest dużym (waga 9300 i wzrost 72cm) i uroczym dzidziusiem, ale od miesiąca pojawił się straszny problem z jego spaniem. Krzyś idzie spać o 20:00 i śpi do 24:00, a potem budzi się co godzinę lub półtorej strasznie płacząc. Razem z mężem nie jesteśmy w stanie go uspokoić. Smoczek nie skutkuje, picie też nie. Jedyne co go uspokaja to cycuś (Krzysia karmię mieszanie, cyc tylko w nocy). Karmienie go z taką częstotliwością sprawia, że w ciągu dnia ledwo żyję ze zmęczenia. Ostatnio przyszło mi do głowy, że przyczyną jego częstych przebudzeń jest głód, ale nie wiem czy powinnam karmić i tak duże dziecko w nocy. Poniżej napiszę menu Krzysia. Może doradzicie mi czy powinnam mu dawać coś jeść, a może są inne sposoby na spokojny sen dziecka?Krzyś dostaje:8:00 180ml mleko modyf.11:00 deser owocowy14:00 obiadek ok.150ml18:00 marchewka20:00 180ml mleka modyf.Wiem, że Krzyś je mniej niż przewiduje to schemat żywienia, ale dziecko przybiera dobrze na wadze (aż za dobrze) więc bardzo boję się aby nie był ze tłuściutki.Bardzo proszę o Waszą radę.Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: EmA Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 13.02.02, 07:09
      Cześć Olu,Mój synek właśnie dzisiaj kończy 9 miesięcy. I waży 12 kilogramów!Próbowałam zrezygnować z karmienia o 24-tej ale skończyło się tym samym co u Ciebie tzn. budzeniem co godzinę w nocy. Spróbuj około północy podać mu butlę mleczka np. 2R /z ryżem/ i zobaczysz co będzie. Jeśli pomoże tzn. że dzidziuś jest po prostu głodny, jeśli nic się nie zmieni to będziesz musiała poszukać czegoś innego, ale wykluczysz głód.Pozdrawiam Edyta mama Alexa :hello:
    • Gość: AniamamaOli Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 13.02.02, 10:47
      Hej!Nasza Ola jutro kończy 6 mieisięcy (waży 8400g i ma 74cm) i jej menu jest następujące:7:30-8 - 90ml kaszki ryżowej, malinowej lub jabłkowej z jabłkiem i marchewką (albo ze słoiczka, albo sama trę),10:30-11 - okolo 120ml zupy (sama gotuję marchewkę, pietruszkę i ziemniaczka, a ze słoiczka dodaje kurczaczka lub indyczka z warzywami),13:30-14 - 150ml mleka,16:30-17 - 90ml kaszki (jak rano),19:30-20 - 120ml mleka na dobranoc i Ola idzie spac,okolo pólnocy - 180ml mleka. W nocy kilka razy budzi się na herbatkę.I wiecie co lekarka mi powiedziała :crazy: :what:, że Ola je za mało mleka. Kazała podawać Nestle Sinlac, jako dodatkowy deser (Ola ostatnio przybrała - w ciągu 6 tygodni - tylko 360g i stąd te obawy lekarki). Chyba troszeczkę przesadziła :O Jak sądzicie?Wydaje mi się Olu, że Twój synek może zaczyna ząbkować i stąd ten niepokój w nocy i budzenie się. :hello:PozdrawiamyAnia i mała Ola
    • Gość: Gosiat Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 13.02.02, 11:31
      Zuzia ma 6 miesięcy, waży 8,5 kg i w ciągu dnia zjada:o 7:00 - 200ml mleka modyfikowanego;10:30 - 200ml mleka modyfikowanego;13:00 - 120ml rozcieńczonego soku owocowego lub owocowo-warzywnego;14:30 - 250ml kaszki ryżowej na mleku modyfikowanym;18:30 - słoiczek zupki jarzynowej lub z warzywek mięskiem oraz deserek;21:00 - 250 ml kaszki ryżowej na mleku modyfikowanym.Od 21:30 do 7 rano śpi jednym snem (nad ranem czasem trzeba jej podać smoczek). Za to pobudka rano to nie płacz z głodu, ale radosne gaworzenie. Dodam, że jeszcze nie ząbkuje.Przypuszczam Olu, że Krzyś może się budzić z następujących powodów:- jest głodny, bo w ciągu dnia je faktycznie bardzo mało,- ząbkuje (i na to ponoć są sposoby),- chce się przytulić do cycusia i tęskni za tobą - nie piszesz, dlaczego karmisz go piersią tylko w nocy, może wróciłaś już do pracy? Spróbuj wyeliminować nocne karmienia na rzecz porannych i wieczornych. Na noc najlepiej dawaj mu dużo gęstej kaszki. Myślę, że takie duże niemowlę nie potrzebuje jedzenia w nocy, jeśli najada się w ciągu dnia.Życzę przesypiania nocy.Gosiat
    • Gość: Alka Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 13.02.02, 11:45
      Dużo jest dzieci, które nie przesypiają nocy bez jedzenia. Moja Mała też bez tego nie prześpi do rana. Jest o tym na edziecku (ogólne) post pod tyt.: dwie sprawy do mam dzieciaków podjadających w nocy butlę. Jeszcze dodam, że do 8 miesiąca przesypiała calusieńkie 14 godzin ciurkiem a potem jej przeszło!
      • Gość: qqqq Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 13.02.02, 15:36
        Dziewczyny,wielkie dzięki za radę. Dzić solidnie nakarmię Krzysia. Mam nadzieję, że pomoże. A swoją drogą, tak głodzić dziecko!!! Ale okropna mama ze mnie.Ola
    • Gość: antysia Re: Płacze w nocy. Co robić? IP: *.* 16.02.02, 12:03
      a moj chlopak ( za chwile 9 miesiecy) je 5 razy w dzien - staram sie co trzy godziny. 9.00 miseczka kaszki ( na wodzie, milupa albo Bobovita)12.00 słoiczek zupki15.00 słoiczek warzywa z mieskiem18.00 sloiczek owoce (jablka z czyms)21.00 miseczka - pelniutka - kaszki. a w miedzy czasie jeszcze dwa razy (przed spaniem) w dzień cycuś no i wieczorem (po kaszce) tez cycus. ale to tylko pro forma, bo juz w miare szybko zasypia (tzn. ok. 21.30) kiedys zasypial dopiero ok. 24!!!no i budzi sie ok. 1.30. je cycusia a potem co 2 godziny. czasem je czasem tylko cmoka...bije sie z myslami o zaprzestaniu karmienia w nocy - i moze spalby w swoim lozku...a! ale nie wiem ile dokladnie teraz wazy, ale pewnie okolo 9,5 - 10 kg.pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka