Dodaj do ulubionych

Obwód główki

IP: *.* 06.03.02, 19:28
Dziewczyny,o ile miesięcznie rośnie obwód główki u dziecka? Mój Filip miał 32 cm po porodzie a dziś ( za tydzień skończy 4 miesiące) ma 40 cm. czy to nie za dużo ?
Obserwuj wątek
    • Gość: annmary Re: Obwód główki IP: *.* 06.03.02, 20:13
      Moj synek jak miał 4,5 miesiąca, to miał obwód głowy 43 cm (wtedy byliśmy na ważeniu i mierzeniu)- tylko, że jak się urodził to obwód głowy miał 37cm... Przede wszystkim zmierz malucha w piersiach, jeśli wartość jest podobna +/- 1,5 cm to OK. Możesz sprawdzić wszystkie inne "parametry" - ważne, by procentowo wszystko urosło podobnie. Ewentuanie poradź się pediatry,Pozdrawiamy Ciebie i Filipka,Ania+Wiktorek
    • Gość: Kachna29 Re: Obwód główki IP: *.* 06.03.02, 20:40
      To chyba wszystko ok, bo w klatce piersiowej jest teraz 41, a było też 32.
    • Gość: iberia Re: Obwód główki IP: *.* 06.03.02, 22:40
      czescsmileja ztroche innej beczki.Moj synek Kubek tez za tydzien tzn 12 marca skonczy 4 miechy :-) a obwod glowki 43 cmsmilepozdroiza i Kubek
      • Gość: Kachna29 Re: Obwód główki IP: *.* 06.03.02, 23:33
        Pozdrawiamy Kubka starszego o dzień od Filipka :-)
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Obwód główki IP: *.* 07.03.02, 04:22
      Cześć Kachna,Obwód główki rośnie średnio 1.5 cm na miesiąc do 6 miesięcy.Mój Kubuś też miał 32 cm przy urodzeniu, 4 m.-41.5, 6 m.-43 cm. Sprawdziłam na wykresie wzrostu dla chłopców w mojej mądrej księdze i Twoje ( a właściwie Filipka ) 40 cm wypada w normie.Główka do góry,Agnieszka :hello:
      • Gość: MariaMamaOli Re: Obwód główki- do Agnieszki IP: *.* 07.03.02, 12:55
        Agnieszko,żona mojego szefa ma zmartwienie, bo wszyscy jej mówią że mały ma za dużą głowę... 7 miesięcy ma i obwód główki 45 cm. czy mogłabyś sprawdzić w twojej księdze, z góry dziekuję - maria
        • Gość: AgnieszkaP. Re: Obwód główki- do Marii IP: *.* 07.03.02, 13:43
          Cześć Mario,Z wykresu wynika że 45 cm w 7 miesiącu życia są jak najbardziej w normie, swoją drogą nie ma to jak opinie "specjalistów" :crazy:Ja to sprawdzam na grafie "Rozwój fizyczny chłopców ", wg National Center for Health Statistics percentiles, Am J Clin Nutr 32:607-629, 1979, wykresy pochodzą z mojego podręcznika do pielęgniarstwa pediatrycznego " Nursing Care of Infants and Children ", Whaley & Wong, 5th Edition.Podaję źródło bo brzmi to bardziej profesjonalnie :)Miłego dnia,Agnieszka :hello:
      • Gość: PETRA Re: Obwód główki - do Agnieszki IP: *.* 07.03.02, 15:15
        Aganieszko,jestem strasznie kiepska w czytaniu tych tabel z centylami.Możesz sprawdzic coś dla mnie.Mój synek kończy jutro 3 msc i ma następujące wymiary:główka: 38kl. piersiowa 37,50wga: 5350 g - wydaje mi się, że to strasznie mało :(Dodam, że masa urodzeniowa to 3000g.Będę Ci bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
        • Gość: AgnieszkaP. Re: Obwód główki - do Petry IP: *.* 07.03.02, 16:03
          Cześć Petra !Sprawdziłam na wykresie ( z tabelkami też na pewno bym miała problemy :) ), główka jest ciut, ciut poniżej pola które pokazują wymiary "normalne", ale to jest tak prawie niewidoczne że na pewno bym się nie przejmowała, zawsze trzeba się liczyć z tym że pomiar może być troszeczkę niedokładny. Waga jest zupełnie normalna ( prawie w samym środku pola "normy" ) i naprawdę nie powinnaś się martwić, synek ma czas do 5 miesiąca na podwojenie swojej wagi urodzeniowej i jest na najlepszej drodze. Niestety nie mam danych dot. obwodu klatki piersiowej, może dlatego że tu nikt tego nie mierzy :what:przynajmniej Kubie lekarz rodzinny nigdy tego pomiaru nie wykonywał. Mój Kubuś też przy urodzeniu miał 3000 g, 2 m. życia - 5.074 m. życia - 6.8. Pozdrowienia dla Wrocławianki od Wrocławianki na obczyźnie,Agnieszka :hello:
          • Gość: PETRA Re: Obwód główki - do Agi IP: *.* 07.03.02, 16:32
            Dzięki bardzo :)Mam nadzieję, że wielkością główki dogoni "normę".Pozdrowienia dla Wrocławianki na obczyźnie :hello:Petra
      • Gość: Kachna29 Re: Obwód główki IP: *.* 07.03.02, 18:05
        Dzięki Aga :-)Już czuję się zupełnie spokojna.Pozdrawiamy gorąco z Filipkiem, który dzisiaj waży już 6800, a wagę urodzeniową też miał 3000
      • Gość: nebeska Re: Obwód główki IP: *.* 07.03.02, 22:13
        Cześć Dzisiaj byłam z małym u lekarza i trochę się martwię wielkością jego główki. Maluszek ma teraz 3 miesiące a obwód główki wynosi 43,5 cm. Przy urodzeniu obwód główki wynosił 36 cm.Tak się zastanawiam, czy to nie za dużo. Sprawdzałam w siatce centylowej obwodu głowy chłopców i wynika z niej, że nie mieści się w normach. Gdyby obwód główki wynosił 43 cm to byłby w 97 centylu (nie wiem czy tak się o tym pisze), a przecież on ma o 0,5 cm większą główkę. Już sama nie wiem co mam o tym myśleć.Dodam jeszcze, że Bartuś jest dosyć dużym dzieckiem, teraz waży 7.120 kg, a po urodzeniu ważył 3.470 kg.Proszę napiszcie mi czy to jest normalne (niby pediatra mówiła, że wszystko jest w porządku ale ja i tak się martwię).PozdrawiamEwa
        • Gość: AgnieszkaP. Re: Obwód główki IP: *.* 08.03.02, 03:34
          Ewo,A dlaczego się zamartwiasz jeżeli pediatra powiedział Ci że wszystko jest w porządku :)Zresztą sama zobacz, Twój Bartuś jest dużym chłopaczkiem, dla porównania powiem Ci że mój Kuba ma też 43 cm, a waży 7.78. Poza tym daję głowę że gdyby pomiar główki był wykonany np. przez trzy różne osoby to na pewno nie byłoby identycznego wyniku. Zawsze istnieje jakaś granica błędu, poza tym to jest tylko 0.5 cm.Naprawdę nie masz co się martwić.Uszy do góry,Agnieszka :hello:
    • Gość: Dorotka Re: Obwód główki IP: *.* 07.03.02, 20:26
      Moja mała przy urodzeniu miała 36 cm a po 6 tygodniach 39. Wychodzin 2 cm miesięcznie. Zgadza się również w przypadku twojego maleństwaDorotka
    • Gość: anuś Re: Obwód główki IP: *.* 08.03.02, 11:37
      Mój Krzyś po urodzeniu miał obwód główki 34cm, teraz ma 7 tygodni a główka ma 40,5cm. A wszystko jest w porządku :)))) choć powyżej siatki centylowej :hello: anuś
    • Gość: AsiamamaNikoli Re: Obwód główki-do Agi IP: *.* 08.03.02, 17:58
      czesc Agaczy moglabys fla mnie sprawdzic rowniez w tej ksiazce wymiary mojej corki gdy miala 6 tygglowka 37 (przy urodzeniu 32)klatka 39 (przy urodzeniu 33)waga 5300 g (przy urodzeniu 3440)wzrost 57 (przy urodzeniu 53)musze dodac ze Nikola urodzila sie 3 dni po terminie
      • Gość: AgnieszkaP. Re: Obwód główki-do Agi IP: *.* 09.03.02, 04:38
        Cześć Asiu,Sprawdziłam wymiary Nikoli na wykresach, wszystkie są w normie :)Niestety, jak już pisałam wcześniej, wykresy nie zawierają danych o obwodzie klatki piersiowej, i faktycznie, mój Kubuś nigdy nie miał klatki mierzonej przy wizytach kontrolnych u lekarza rodzinnego. Wyczytałam gdzieś że sam pomiar klatki piersiowej nie daje żadnych konkretnych informacji,właściwie tylko bierze się go pod uwagę jeżeli porównuje się go do wymiaru główki, ogólnie klatka rośnie szybciej niż główka, pomiędzy 6 miesiącem a 2 rokiem życia jest moment kiedy wynik będzie zbliżony, a po 2 roku życia oczywiście rozmiar klatki piersiowej jest większy niż główki.Ogólnie, nie przejmujmy się tak bardzo LICZBAMI, każde dziecko rośnie w swoim własnym tempie. Jeżeli chodzi o główkę, powodem do zaniepokojenia byłby bardzo szybki wzrost a do tego trzeba by było porównania częstych pomiarów, 1.5 cm na miesiąc to jest tylko SREDNIA, a te wszystkie wykresy oparte są na danych statystycznych. Ja sama mam koleżankę która ma córeczkę której głowa na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie monstrualnej, a dziecko rozwija się cudownie, jest pogodna, mądra, "all smiles",po prostu rozkosz.Miłego weekendu dla wszystkich,Agnieszka :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka