Dodaj do ulubionych

przekręca się na brzuszek!

IP: *.* 08.05.02, 12:30
Mój bąbelek nauczył się kilka dni temu przekręcać na brzuszek i jest to teraz jego ulubione zajęcie. Ciekawe, bo Andrzejek przekręcał się przez kilka dni, ale nie tak maniacko, teraz zajął się stópkami. Natomiast Kamilek tylko chce na brzuszku, nawet w nocy!!! Trochę się boję, czy się nie poddusi. Poza tym wygląda to tak: dziecię zamiast zasypiać, jak to miało we zwyczaju, kwęka i stęka, żeby się przekręcić, wykręca się na wszystkie strony. Jak mu sie uda, chwilę kwęka z zadowolenia, a potem zaczyna krzyczeć, bo mu niewygodnie... jak go położę na plecki, jest wrzask... co z nim zrobić????? czy mu to przejdzie? :-)pozdrawiamasiaT
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 08.05.02, 15:28
      Hej!!Jakbym słyszała opowieść o moim synu Michale - skończone 5 m-cy - od 2 -3 tygodni najchętniej sie przewraca na brzuszek a potem ryk bo on chce na plecki i tak w kółko.Asiu !! Pozostaje nam wierzyć że oni z tego wyrosną !!ulcik
    • Gość: Magdzi Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 12:46
      Dominika robi podobnie :). Jeśli chodzi o spanie, to ona usypia przy cycusiu, a jak zaśnie to już się nie przekręci :). Pozdrawiam,Magdzi
    • Gość: nebeska Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 13:22
      Mój Bartuś robi to samo ;-)Najpierw jak leżał na pleckach tylko się wykręcał w pałąk i trzeba było mu pomóc przekręcić się na brzuszek (bo inaczej strasznnie marudził). Któregoś dnia coś robiłam a on chwilę pokwękał i się uspokoił. Spojrzałam, a on leży zadowolony na brzuszku. Niestety w drugą stronę jeszcze nie umie sie przekręcać.PozdrawiamEwa
    • Gość: PETRA Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 19:10
      Asiu,mój Eri nie przekręca się z plecków na brzuszek :(... Może dlatego, że nie znosi pozycji na brzuszku.Co mi radzisz?Za to uwielbia w nocy spać na boku... nie słyszałam, aby tak dzieci spały.Co o tym myslisz?Petra
      • Gość: Dodo Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 22:05
        Witaj Petra,Mój Mateusz (3,5 miesiąca) podobnie, jak Twój synek, śpi w nocy głównie na boku, dodam nawet, że jeżeli nie położę go na boku to NIE ZAŚNIE ! - tak się do tego przyzwyczaił, a raczej MY go do tego przyzwyczailiśmy. Ponieważ mamy dla Mata duże łóżeczko i nie było możliwości unieść nóżek łóżeczka od strony główki dziecka, więc w obawie przez zachłyśnięciem po prostu układaliśmy go na boku. Więc jak widzisz Twój Eryk nie jest sam.:)Co do układania dziecka na brzuszku. Mój synek nie ma z tym problemów, lubi (choć śmiesznie przy tym się nastęka ;) ) i ładnie trzyma główkę opierając się na przedramionach, ale synek mojej koleżanki dość długo nie chciał podnosić główki leżąc na brzuszku (tzn. leżał i buczał z głową w poduszce), ponieważ miał już dobre pół roku, więc łatwo go było zainteresować rozmaitymi zabawkami i tak też koleżanka czyniła: kładła się razem z nim na kocu i...zabawiała, aby uzykać oczekiwany efekt. Dodam, że trochę to trwało, ale powiodło się. Oczywiście taka zabawa nie mogła trwać zbyt długo i gdy tylko chłopiec płakał natychmiast przerywała i kładła go na pleckach.Pozdrawiam :hello:Dorota
      • Gość: Słoneczko Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 22:50
        Agamoja Karusia dosłownie kilka dni temu przekręciła się nagle z plecków na brzuszek i od tej pory nic innego nie robi tylko leży na brzuszku! A wcześniej jak tylko kładłam ją na brzuszku to rozpoczynała się awantura. A teraz położona na pleckach od razu się przekręca ;-) aż nie mogę jej powstrzymać ;-)Czekaj cierpliwie, napewno wkrótce Eri się też przekręci ;-)Madzia
      • Gość: asia_t Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 12.05.02, 17:04
        PetraKamil dostawal bialej goraczki, gdy go sama kladlam na brzuchu. Potem nagle nauczyl sie przekrecac i kilka dni byl obled, bo w nocy nawet przez sen potrafil sie przekrecic na brzuch... teraz juz sie opanowal troszke. :-))) wiec cierpliwosci!!! Nam rehabilitantka pokazala, jak dzieci nauczyc tego przekrecana sie, kladziesz na boczku, nozka dolna prosta, gorna troche zgieta w kolanku, pupe troche przekrecasz do podlogi. I dziecko powinno sie przekrecic, mozna przytrzymac pupcie. Na poczatku troche pomagasz, potem wystarczy dzieciaczka tak polozyc i juz. :-) Nasze opanowaly to w kilka dni! milych lekcjipapaasia
    • Gość: Zużka Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 10.05.02, 22:47
      Gratuluję i życzę cierpliwości w przekręcaniu bąbelka! Mój Kubuś jeszcze nie przekręca się ale zaczyna próbować i śmiesznie fika i odpycha sie nóżkami a ile się przy tym nastęka!
    • Gość: Paka Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 12.05.02, 21:54
      Moja Zośka też po położeniu na wznak przekręca się na brzuszek, trochę się pobawi, a potem stęka, bo jej niewygodnie. Jeśli chcę, żeby sobie poleżała dłużej na plecach, to muszę ją kłaść do leżaczka. Ale za to ma tak silne mięśnie rąk i nóg, że już staje na czworaka i się kiwa w przód i w tył! A ma pół roku. Mój ortopeda twierdził, że leżenie na brzuszku to najzdrowsza pozycja dla maluchów. Nie mówił natomiast nic o spaniu na brzuchu, ale ja kładłam Zosię w ten sposób od urodzenia (oczywiście bez poduszki!) mimo, że nie jest to w tej chwili zalecane w literaturze fachowej ;).Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
    • Gość: Adaś Re: przekręca się na brzuszek! IP: *.* 19.05.02, 15:09
      ......"Jak mu sie uda, chwilę kwęka z zadowolenia, a potem zaczyna krzyczeć, bo mu niewygodnie... jak go położę na plecki, jest wrzask... co z nim zrobić?????"Dosłownie jakbym czytał o mojej córce :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka